Kommentar: Farvel parabol!

Parabolens dager er talte. Priser og moderne løsninger og teknikk gjør det dyrt å holde på en statisk løsning.

Fjernkontrollen kan enkelt erstattes med strømming via mobilen.

For egen del må vi si at vi aldri har vært store tv-konsumenter i bobilen, men på sene høstkvelder og om vinteren har vi alltid satt pris på å kunne slenge beina opp i en stol og se nyheter, en film eller sportsendingene.

I våre tidligere bobiler har vi greid oss med en enkel antenne for bakkenett fra Riks-TV. Det betyr at vi bare så på TV mens vi var på tur i Norge. Ettersom utenlandsturene vanligvis går i en årstid der det ikke er aktuelt å sitte inne og se på TV, passet det uansett.

Da ny bobil ble kjøpt for to år siden, var det helt klart at vi ikke ønsket parabol. Men valgt bobil var ferdig spekket med parabol fra produsenten, så vi lot det stå til og tok et abonnement hos den eneste aktuelle leverandøren av satelitt-TV til bobil.

Jovisst fungerte det bra. Så lenge du ikke sto på nordsiden av et fjell eller havnet bak et tre. Det å plassere bobilen for å se på TV opplevdes egentlig bare som unødvendig pes.

Vi hadde bestemt oss lenge før årets sommertur. Heretter blir det strømming. Men vi ville likevel teste hvor langt utenfor Norge parabolen kunne brukes.

Satelittsignalene treffer jorda i en avlang sirkel som dekker Norge og strekker seg nedover i Europa. I sentrum av sirkelen kan signalene tas inn lenger sør enn i ytterkantene. I Tyskland strekker signalene seg et stykke, men i en ytterkant som Normandie i Frankrike, forsvant allerede halvparten av kanalene.

Ikke har du lov til å bruke parabolen utenlands og du kan strømme mye med mobilen før det lønner seg å installere en parabol, skriver Bobilverden.nos redaktør, Knut Randem. Foto: Ellen Randem.

Satelittleverandøren, som skal ha kr 379/mnd for sitt tilbud, ble umiddelbart kontaktet og abonnementet frosset. Det blir aldri åpnet igjen.

I Norge har vi stort sett overalt et godt utbygd 4G-nett. Med mobilen og en Chromecast på TV-en kan vi strømme de samme kanalene som vi har hjemme uten ekstra abonnement. Telefonabonnementet må selvfølgelig være tilpasset økt dataforbruk, men du kan strømme mange gigabyte for de 4548 kronene satelittleverandøren skulle hatt i løpet av året. For ikke å snakke om kostnaden med å installere en parabolantenne.

Mange land har elendige mobilnett, men mulighetene blir likevel bedre ved strømming enn med parabol når du er utenfor satellttens dekningsområde. Strengt tatt så har du heller ikke lov til å benytte parabolen utenlands, men strømmetjenestene du har hjemme er det fritt fram å ta med seg på tur i Europa.

Har du svært mange døgn i bobilen i året eller bor fast i den, kan selvfølgelig behovet være annerledes og parabolen kan ha en funksjon tilpasset forbruket.

For de fleste av oss vil nok strømming uansett være å fortrekke. Vi kan trygt la parabolen hvile.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  19 comments for “Kommentar: Farvel parabol!

 1. Helt enig. Har hatt Oyster parabol i perioden 2017-2021. Bare problemer. Det var nesten enklere å vinne i Lotto enn å få inn tv-signaler.
  Den nye bilen har 4g antenne, fastmontert ruter og Chromecast. Har tv-signaler overalt.

  • Vi har manuell parabol, det tror jeg er mer bekymringsløst enn automatisk, ikke noe oppdatering som trengs gjøres, tar heller ikke lang tid å stille inn, må bare se på evt andre paraboler i nærheten for å finne noenlunde retning, evt finne frem kompasset på mobilen og finne ut hvor sør er.
   Men mye brukt blir den ikke, mobil og nettbrett knuser det meste, begge deler skriker etter oppmerksomhet, ikke bare hos oss, men hos de fleste vi ser rundt oss….

 2. Og har man feks chromecast med Google TV så kan man om man installere app på den fEks for altibox eller strim… Blir som å styre tv’n hjemme det.
  Så gsm/wifi ruter er mye. Mere verdt en hele parabolen..(Når det er sagt, Starlink prosjektet til Musk følges som veldig interessant for oss som tar med jobb på tur innimellom – så tilbake til satellitt der desverre…)…

  • Strømming og ulike trådløse koblinger (Chromecast, Android TV, Apple TV osv) er fremtiden men stiller krav til dekning og kvalitet på internettforbindelsen. Parabol har fordelen med overlegen kvalitet på lyd og bilde hvis en først har sikt mot syd og er nord for alpene.
   StarLink er et prosjekt som opplever stadige utsettelser, der tror jeg skinnet er solgt flere ganger før bjørnen i det hele tatt har vist seg.
   4G og etterhvert 5G blir nok vinneren til slutt.

 3. Satelittbasert TV via parabol har alltid fungert utenfor Norge selv når det ikke var tillatt. Ingen teknisk sperre, dette var kun pga rettigheter til sendingene.
  Med EU sine regler for roaming er det nå offisielt lov å benytte Allente sitt utstyr og abonnement også utenfor Norge.

  • Satelitt er ikke med i EUs vedtak om bruk i hele europa. ingen har brydd seg om det før Ingen grunn til å gjøre det nå

 4. Praktisk med parabol når du har same abn. som heime og på hytta. Dette er vel og den rimelegaste løysinga med 3 tv.

  • Må si meg helt enig her, har samme abn. hjemme og på hytta så da koster det jo faktisk ikke noe ekstra😄 at man noen ganger må streame fordi man står feil er jo også riktig men tar jo ikke bort parabolen av den grunn.

 5. Å Nei,så enkelt blir det ikke!
  Når de som leverer data til dere hører hvor fornøyd dere er kommer prisen til å tidobles.
  Hold det for dere selv hvor fornøyd dere er.
  Dere har nå ødelagt priser for alle oss andre som klarer å holde kjeft!!
  Parabol er topp!

 6. Har fjernet parabol antennen, og vil aldri mer kjøpe bil med parabol. Dette er utstyr som er på vei ut. Ser fremdeles at enkelte bobil produsenter monterer antenner uansett om kundene vil ha det eller ikke. Det er synd da de helt sikkert mister potensielle kjøpere grunnet det.

  • Herregud, hva er dette?
   Bare for at en har fjernet parabol har hele Norge fjernet den!
   Om du skal selge bilen din kan det hende du får en kjøper, men kjøper den ikke på grunn av ag du har fjernet parabol!!!
   Du vet at i Norge er det slik at ingenting er gratis.
   GB blir så dyr at du må selge bilen.

 7. Jepp. Parabol er neppe aktuelt for andre enn de som er langt over pensjonsalderen og enda klamrer seg til gamledager.

  Betaler 299 for 30 gb, med rollover. Det må holde for de fleste.

  Så må det sies at de fleste streamingtjenestene, som Netflix og Paramount, lar deg laste ned mye innhold til nettbrettet. Dette kan du så se offline, og du vil således ikke trenge å bruke mobildata i det hele tatt.

 8. Dere er jo litt snåle, siden der MÅ se norsk TV (I utlandet). Vi bruker parabolen til å se Astra satellitten, her er ca 1000 kanaler og sikkert halvparten er gratis. Da får en trening i fremmed språk og et godt og rikholdig programtilbud. (Ikke fullt av reklamepauser og annet dritt) I tillegg så er værmeldinger og nyheter stedsaktuelle.
  Dersom vi MÅ se norsk (i utlandet), har vi fast 4G router og kan streame via Riks TV appen
  I Norge bruker vi bakke antenne (Kjempe produkt fra Jula :-)) som vi kan bruke til å se Riks tv via abonnementet vårt.

 9. Fra mars til slutten av mai i år var vi rundt i Spania og Portugal. Så på Netflix, HBO, NRK etc via mobil til nettbrett hver kveld. Fungerte perfekt hver kveld.

 10. Interessant tema. Snakket med en om at jeg hadde sett på parabol. Han sa: Du skal få kjøpe min! Anbefalte det ikke, da signalene nedover Europa er dårlige.

  Selv har jeg seg på Maxview sin Roam X antenne. https://maxview.de/roam-x/
  Den kan man ha et sim kort i, eller man kan koble den til eksisterende Wifi på feks en camping. Noen som har erfaring med en slik? Ser den koster rundt 8000,- i “gamle” versjon. Man streamer mye opp til 50 000,- for en parabol da….

  PS: Jeg har funnet ut at jeg heller bruker et tvilling sim kort på mitt telefonabb enn et eget mobildata abb. De fleste mobildata abb kan man ikke bruke utenfor Norge, mens et tvillingsiv kan brukes i hele EU.

 11. Gjennom mange år, har vi hatt stor glede av parabolen, 85 cm. Den virker helt greit ned til Nord Italia. Vi valgte også parabol da vi kjøpte ny bil i fjor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *