Falsk trygghet er og blir dårlig sikkerhet

Du kan ligge flott til selv om det er andre rundt deg. Og så er det tryggere. Her fra Mehring i Moseldalen. Foto: Knut Randem.

Det er sesong for varsler om gassoverfall og ran av folk som sover stille og rolig i bobilene sine. I sosiale medier er reaksjonene på disse varslene ulike, fra påstand om for mye vin til frykt og et ønske om å holde seg hjemme.

De fleste varslerne ser ut til å være immune mot det faktum at medisinsk personell med anestesikompetanse gang på gang påpeker at du ikke kan bedøve den lille veskehunden på tre kilo og far på 120 kg med samme mengde narkose.

Om far blir bedøvet av narkosegassen burde hunden dødd, sier de som forstår seg på narkose. Jeg tviler ikke på at de har rett. Men det er likevel ingen grunn til å se bort fra forklaringene om at folk blir ranet uten at de har merket noe. Noe har skjedd, men når vi ikke vet hva eller hvordan det har skjedd er det vanskelig å beskytte seg.

En informasjonsdirektør i et forsikringsselskap ble nylig intervjuet av NRK i forbindelse med at en kjendisinvestor forteller om sin ransopplevelse i et feriehus. Han nevner at også bobiler er utsatt for slikt og kommer med sin anbefaling. Saken er også referert i andre medier.

Medisinen informasjonsdirektøren anbefaler er en narkosegassvarsler til kr 799. Alarmen han anbefaler er sikkert utmerket mot de narkosegassene den skal varsle om, men så var det dette med fagkompetansen da. De sier det er umulig å bedøve alle med samme dose narkosegass. Da blir vel dette bare falsk trygghet?

Redaktør Knut Randem prioriterer brann- og innbruddsalarm foran narkosevarsler. Foto: Ellen Randem.

Så lenge vi ikke vet hva som får folk til å sove gjennom et ran, og anestesileger sier det er umulig å bedøve hunden og resten av familien med samme dose, sier det seg selv at vi famler i blinde. Da kan vi ikke stole på alarmer alene.

Ok, så har jeg selv et avanserte alarmsystemet. Med brannvarsler, propanvarsler, innbruddsalarm på dører og alt det andre som følger med. Pluss en manuell ransknapp med utvendig sirene.

Jeg trenger ikke alt det, og jeg har heldigvis aldri hatt behov for det. Men en ting er sikkert, jeg ville aldri i livet lagt meg til å sove i en bobil uten en god brannvarsler.

Bobiler er bygget for å drenere propan fra eventuelle lekkasjer ut av bobilen, men jeg vil likevel foretrekke at det også er en sensor nede ved gulvet, som kan fange opp og varsle om propanlekkasje. Også innbruddsalarm på dørene vil jeg prioritere foran en varsler mot en gass ingen vet noe om.

Alt handler ikke om varsling. Det gjelder også å være forebyggende. Velg overnattingssted med fornuft. Fortsatt er vi temmelig trygge her i Norge. Du skal imidlertid ikke langt utenlands før det er en risikosport å overnatte på rasteplasser eller å velge overnattingssted ukritisk.

Erfarne europafarere opplever sjelden dramatikk og vil si at det er helt ufarlig å reise i Europa. Men det er fordi de har lært seg å velge trygge overnattingssteder og å være var for omgivelsene. Selv sover vi sjelden utenfor bobilplasser, campingplasser, vingårder eller andre antatt trygge steder når bobilen har passert Svinesund på vei sørover.

Uansett, du gjør dine egne valg!

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  5 comments for “Falsk trygghet er og blir dårlig sikkerhet

  1. I et såkalt gassran i Danmark for 2? siden ble ofrene sendt til sykehus for blodprøve for å finne ut hvilken type gass som var blitt brukt. Analysene viste ikke tegn til gass, men spor etter et sterk sovemiddel. Teorien var da at tyvene på forhånd ved innbrudd i bilen mens eierne var borte, hadde hatt dette sovemiddelet i et eller annet som bileierne spiste eller drakk da de kom tilbake. Jeg har forsøkt å finne tilbake til artikkelen, men finner den ikke siden jeg ikke husker hvilken avis eller blad hvor dette sto. Kanskje andre har lest det samme og husker det?

  2. Dette er noe av det mest fornuftige jeg har lest på lenge, og er helt enig og har hevdet det samme.
    Men om « hendelsene « er for at noen skal dra fordel/tjene på advarslene/opplevelsene, skal ikke jeg spekulere i, men jeg støtter utsagnet fullt ut.
    God bobilsommer til alle 👍

  3. Takk til dere i bobilverden som tar opp dette, som forklarer hvordan og hvorfor, eller hvorfor ikke 🙂 Jeg er så enig med dere, som jeg skulle skrevet det selv 🙂 I vår bil har vi satset på alarm for gass, nede ved gulvet, samt røyk/brann og kulldioksidalarm over sengene, og små døralarmer på alle dørene. Det er hva vi har valgt , og føler oss trygge og bekveme med det. Bruker man hodet i tillegg, burde man være trygg. Ønsker alle en riktig god sommer, kjør forsiktig, og sov trygt 🙂

  4. Ble ranet like ved Mora på tirsdag mens vi sov. Ikke drikker vi alkohol. Ikke gikk vi fra bilen, og vi våkner som regel ved den minste lyd begge 2. Merkelige greier det der…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *