Kommentar: Derfor reiser vi ikke til Caravan salon

Om mindre enn tre uker åpner verdens største bobilmesse i Tyskland. Det har i alle år vært en selvfølge for redaksjonen i Bobilverden.no å være der og rapportere om nyheter for det kommende året. I år må vi gjøre det på en annen måte.

Under normale forhold ville 270 000 personer tatt veien til Caravan salon. I år begrenses antallet til 180 000. Foto: Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann.

2020 har blitt et helt spesielt år med koronasmitte, reiserestriksjoner og karantenebestemmelser. I mai, juni og juli pleier redaksjonen å delta på pressekonferanser hos en rekke produsenter i hele Europa. Disse besøkene gir oss gode muligheter til å ta og føle på nyhetene. Ofte kan de også prøvekjøres. Nyhetene fra disse pressekonferansene har vi gjerne publisert i august.

Samtidig er messa Caravan salon I Düsseldorf en viktig nyhetskilde for andre nyheter, men også de siste nyhetene fra produsenter vi har vært hos. Det er nemlig slik at noen ganger er det så vidt nye bobiler eller produkter blir ferdige til å vises på Caravan salon.

I år er alt annerledes
Dette året reiser ikke Bobilverdens redaksjon til noen av disse arrangementene. De planlagte pressekonferansene på forsommeren ble stort sett avlyst på grunn av nedstengningen av Europa. De har senere blitt gjennomført som digitale pressekonferanser. Det har ikke gitt oss mulighet til å ta og føle på produktene. Det er spesielt og gir oss utfordringer når artiklene skal skrives.

Bobilverdens redaktør Knut Randem forklarer hvorfor redaksjonen ikke reiser til Caravan salon 2020. Foto: Ellen Randem.

Det var lenge tvil om Caravan salon ville bli gjennomført. Messa ble utsatt i en uke fordi den ellers ville kollidert med tyske smittevernregler for store ansamlinger av folk. Disse skal etter planen mykes opp fra 1. september.

Blant utstillerne har det vært stor uenighet om Caravan salon skulle gjennomføres. Da vedtaket om å åpne messa med en rekke spesielle smitteverntiltak kom, valgte flere utstillere, med Erwin Hymer Group som den største, å kansellere sin deltakelse på Caravan salon. Concorde og Thetford er eksempler på andre utstillere som har droppet deltakelsen i år.

Redaksjonen i Bobilverden.no bestemte lenge før dette at den ikke skulle reise til Düsseldorf i år. Det gjorde vi fordi vi ikke kan gjøre en god nok jobb om restriktive smitteverntiltak skal overholdes.

Dagen før Caravan salon åpnes for publikum arrangeres det pressekonferanser minst hver halvtime gjennom hele dagen. Ofte er det parallelle pressekonferanser og noen aktuelle pressekonferanser gjennomføres de to første dagene messa er åpen.

Når vi gjennom en dag løper fra den ene pressekonferansen til den andre er vi helt avhengig av å bruke de neste dagene til å komme oss inn i bobiler, snakke med produsenter og få litt kjøtt på beinet. Det kan være krevende nok i et vanlig år når messa er stapp full av vanlige besøkende.

Antallet besøkende til messa er redusert i år, men 180 000 personer er fortsatt mange mennesker. Det skal gjennomføres en rekke smitteverntiltak. Likevel ser vi ikke for oss hvordan vi skal kunne gjøre en god jobb på Caravan salon.

Slik tenkte vi før sommerferien. Og slik tenker vi nå. I tillegg forsterker smitteutviklingen i Europa og regjeringens reiseråd at vi har valgt riktig.
Nå er ingen land grønne og alle unødvendige reiser frarådes. Riktignok regnes journalistisk arbeid som en legal grunn til å reise, men vi ser ingen grunn til å bruke den retten når vi ikke tror vi kan gjøre en god nok jobb. Samtidig unngår vi å bidra til smittespredning når vi nå etter alt å dømme er inne i den andre smittebølgen.

I de kommende ukene vil vi publisere artikler om bransjenyheter for 2021. De har den svakheten at vi ikke har sett produktene annet enn på bilder tatt av produsentene. Dermed er det produsentenes pressemateriell som danner grunnlaget for artiklene. Det vil også være produsentenes bilder i artiklene. Dette er ingen ønskesituasjon, men vi har gjort vårt beste for å se forbi markedsføringsformuleringer og se de virkelige nyhetene. Om vi skuffer deg, vet du nå hvorfor.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *