Kommentar: Bare kjør inn og finn deg en plass

Hvor ofte har du ikke hørt denne beskjeden når du sjekker inn på en campingplass? Hva med brannsikkerheten? Norske campingplasser er vanligvis ikke innrettet slik at driveren kan stole på at brannsikkerheten blir ivaretatt av seg selv.

Et alt for vanlig syn i sommer. Minstekravet må være en enkel veiledning til gjestene ved innsjekking. Foto: Knut Randem.

Det er en travel sommer på mange campingplasser. For noen er den nok alt for travel. Det har de ikke systemer til å håndtere. Dermed er det heller ikke tid til å veilede gjestene på plass. Om de hadde hatt interesse av å gjøre det…

Problemet med flertallet av norske campingplasser er at de ikke har noen struktur. De mangler nummererte plasser eller annen form for oppmerking. Dermed er det den enkelte gjest som må passe på at regelen om minimum tre meter avstand mellom enheter det soves i blir overholdt.

Hva skjer når gjestene ikke vet om regelen, bryr seg om den eller tør å si noe når naboen kommer for nærme? Det blir kaos og et potensielt stort skadeomfang ved en brann.

Vi opplever det selv og hører mange rapporter om at dette er et stort problem. Kun en av campingplassene vi har besøkt i sommer har hatt nummererte plasser. Samtidig fikk vi streng beskjed om å parkere bobilen midt på nummeret. Såpass må det jo være, men slik er det dessverre ikke de fleste steder. Da er det faktisk mer orden på bobilplassene.

På en campingplass med labert besøk går dette som regel av seg selv. Folk har ingen store ønsker om å ligge oppå hverandre, men sprer seg utover plassen. Situasjonen i år er annerledes. Mange steder er det langt flere besøkende og gjestene er glade om de får plass. At mange samtidig er uerfarne med camping og ikke har den minste anelse om reglene for brannsikkerhet fører til mange uheldige episoder.

Campingplassene slurver med brannsikkerheten, mener redaktør Knut Randem. Foto: Ellen Randem.

Det blir for lettvint å si at årets store besøk kom som en overraskelse på campingplasseierne. Det er greit at de er overrasket, men det som skjer nå synliggjør at de har gjort en dårlig jobb med å organisere plassene sine.

Når vi legger oss inn på en campingplass forventer vi å kunne ha markisa ute eller forteltet oppe mens vi står på stedet. Samtidig forventer vi minst tre meter til naboen. De beste campingplassene nøyer seg ikke med minstekravet, men anstrenger seg for å gi gjestene en god opplevelse. Om vi må ta inn markiser og fortelt om natta for å ivareta brannsikkerheten, kan vi like gjerne velge en enklere innkvartering.

Dette gjelder ikke alle
Vår kritikk oppleves sikkert urettferdig for de campingplassene som tar brannsikkerhet og rettledning av gjestene på alvor. Vi vet det finnes slike plasser, men ønsker bare at det blir flere av dem.

Det ser ikke ut til å være noe mønster i hvilke plasser og kjeder som er gode og dårlige på brannsikkerhet. Heller ikke når organisasjoner setter sitt navn på campingplassene betyr det at brannsikkerhet og organisering er på stell. Det er ikke engang en garanti for god standard på plassene.

Vi ønsker at driverne er tilstede på sin egen plass, ser hva som foregår og tar ansvar. Er det for mye å forlange? Et minimum er at de ved innsjekking gir en enkel veiledning om brannsikkerhet.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  8 comments for “Kommentar: Bare kjør inn og finn deg en plass

  1. Det vises stadig til regler og krav til avstand for oppstilling på campongplasser, men hva er egentlig disse kravene i dag, og hvor finner vi dem?
    Jeg er ikke noen dataguru, noe som blir tydelig når jeg førsøker å finne disse reglene på nettet. Det er enkelt å finne omtale om mulige endringer, men ikke hva som endres, kun at det dreier seg om fra 3 til fire meter.
    Er det avstanden mellom bilene det gjelder, eller mellom bil med fortelt/markise og nærmeste nabocamper?
    Kan noen gi en link til gjeldende regelverk, gjerne med en lett forståelig forklaring?

  2. En campingplass er å oppfatte som en næringseiendom! Følgelig har driver/eier ansvar for brannsikkerheten. Da må det også stå oppslått hvor slokkemidlene er plassert. Rømningsveier i hytter. Hvor er f.eks møteplassen? Hvor ofte gås det brannrunder på plassen?
    Kanskje vi som ferdes i det ganske land, legger igjen beskjeder både på plassen og de forskjellige fora campingplassene markedsfører seg. Skriv en epistel når du er på en plass der du synes at brannsikkerheten er bra.

  3. Aktuell artikkel og flott og korrekt kommentar av Kjell-Arne mener jeg. Nå er det plasseier og stedlig tilsyn som bestemmer og derfor er det prøvd og få landsdekkende regler som gjør at det ikke blir lokale varianter.

    https://www.nhoreiseliv.no/bransjer/camping/nyhet/2019/brannsikkerhet-og-avstandskrav-pa-campingplasser/

    Innføringen av dette er utsatt 2 ganger allerede og vil nok drøye enda en stund og en av grunnene er nok at mange liner bobiler er over 3.5 meter og vil da kreve 8 meter til neste enhet istedet for 4 m som er forslaget.

    Spennende blir det også om bobilplasser må ha samme avstand? For ikke å snakke om alle eksisterende fastlegger.

    Så dette er komplisert og vil nok drøye tror jeg. Det er den enkelte som er ansvarlig for egen og andres brannsikkerhet og sammenfaller ikke den med gjeldene branninstruks for plassen må en selv flytte dessverre

    Ingen generell branninstruks eller avstand en kan påberope seg gjelder.

    Dette har jeg forespurt både brannvesen og politi og politiet eller lokal deligert myndighet er de eneste som kan reagere og de må ha en hjemmel for det og det er det desverre ikke alltid.

    • Du må også lese veiledningen:
      Campingenheter som består av campingvogn, bobil eller telt og lignende med tilhørende fortelt, terrasser, levegger mv., må skilles med avstand minimum 3,0 meter. Brennbare konstruksjoner som har høyde mer enn 0,5 m over terreng medregnes som del av campingenheten. Bil som ikke er beregnet for overnatting kan plasseres i mellomrommet mellom campingenhetene.

  4. Det er på høy tid at det er lovfestet minsteavstand mellom vogner og biler på campingplassene.Det har faktisk forekommet flere branner i vogner og biler i det siste, dog uten alvorlige konsekvenser.
    En ting forstår jeg ikke,hvorfor gjelder ikke de samme reglene for fritidsbåter?Det brenner minst like ofte i båter og jeg har vært øyenvitne til hvor raskt en brann utvilkler seg i en båt.
    Besøker du en båthavn i Smøgen, Skagen eller andre populære båthavner om sommeren,ligger båtene tett i tett og du kan gå tørrskodd over båtdekk i hele havnebassenget.
    Et annet forhold som undrer meg er hvor stor aksept det er i samfunnet for opplagsplasser for båter som ofte er plassert i sentrale strøk langs kyst og elvebredder.Selv om orden og ryddighet har blitt bedre i de senere år, er det fremdeles en orgie av europaller, Lecablokker og planker som ikke akkurat er en estetisk nytelse.Jeg tviler på at det ville bli akseptert en tilsvarende lagring av campingvogner på tilsvarende framskutte lokaliteter.
    Når det gjelder oppankring av fritidsbåter er vel dette akseptert langs hele kysten og mellom holmer og skjær, men når det gjelder villcamping med bobiler er dette et allment hatobjekt uansett om det foregår midt i ødemarka eller i fjellheimen.
    Mitt anliggende er at det skal være plass til både båter og biler sålenge man oppfører seg , men jeg registrerer at det er en ulik aksept i samfunnet.Båtlivet er en gammel tradisjon som er underlagt få restriksjoner, mens bobillivet er et relativt nytt fenomen som mange har et negativt forhold til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *