Bør strømmen på campingplasser og bobilplasser koste kr 100 per døgn i vinter? Ikke nødvendigvis, men det avhenger av strømprisen og hvordan plassene regner.
Strømprisene plager noen og en hver av oss, men kanskje eierne av campingplasser og bobilplasser mer enn andre. De får ikke den strømstøtten vi andre får hjemme, og om de skal unngå konkurs må de hente inn utgiftene sine.
Et annet problem er at vi bruker ganske så forskjellige mengder strøm. Som vi skrev om for en uke siden så kan forbruket variere mellom 15 og 50 kWh per døgn mellom gjestene. Med en strømpris på for eksempel 5 kroner per kWh så varierer altså prisen for forbruket mellom 75 og 250 kroner. Så hva skal kundene betale?
Det mest rettferdige er selvfølgelig at hver enkelt betaler for det de bruker. Det må også være en selvfølge at strøm er noe du kan velge å kjøpe. Om strøm er en del av overnattingsprisen kan det føre til at mange, som er selvforsynte med strøm, holder seg unna. Det er helt klart en konkurransefordel å la kundene få velge.
I lavsesongen er det ikke realistisk at resepsjonen skal være betjent til en hver tid slik at oppgjør for strøm kan gjennomføres når det passer kundene. Med litt kreativitet kan sikkert dette løses på en god måte.
Strømmålere er også en kostnad som skal tjenes inn. Campingplasser er unntatt fra konsesjonsregelverket for videresalg av strøm. De kan altså selv bestemme prisen slik at de tjener inn det tilbudet koster. Mange har i «alle» år tatt en overpris når strømmen har vært billig. Når strømmen er så dyr som den trolig blir i vinter bør eierne være edrulige når de kalkulerer påslaget for strøm.
For plasser uten en etablert rutine for måleravlesning bør et separat påslag for bruk av strøm være en selvfølge. Prisen på strømmen kan tilpasses det aktuelle prisnivået dag for dag eller ukentlig.
Hva gjør man med «superbrukerne» som trekker opp strømforbruket på plassen? Med de strømprisene vi har i dag så bør kanskje plassene sette opp regler for å begrense hva strøm kan benyttes til. Det tror vi kundene vil forstå.
Campingplassene må konkurrere om kundene i et marked der drop-in-kundene det siste ti-året i stor grad har dreid fra campingvogner til bobiler.
De fleste bobiler kan klare seg en natt uten tilkobling til strøm. Mange bobileiere har også investert i batterier og solcellepaneler slik at de er selvforsynte i mange dager. Så hvorfor skal de betale for tjenester de ikke bruker, spør mange.
Det er med dette bakteppet plassene skal konkurrere. Da gjelder det å prise sine tjenester slik at de gjør det fristende å benytte dem.
Strøm er uansett en tjeneste som bør betales separat. Om en høy strømkostnad legges inn i overnattingsprisen så er det fare for at den forblir der nå strømprisen forhåpentligvis roer seg igjen. Og det er ikke plassene tjent med. Unødvendig høy pris jager kundene.
Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no
På de fleste Stellplatze i Tyskland og noen i Danmark, kobler en seg opp på strømsøyle som er utstyrt med separat betaling for hvert uttak enten via mynt eller kort som er forhåndsbetalt på plassen. Dermed betales enkelt etter forbruk, overskytende beløp refunderes til det betalings kortet en brukte ved kjøp, når en returnerer kortet til automaten.