Kombinerer AGM- og litiumbatterier i system

Hymers Smart Batterysystem kombinerer et eller flere AGM-batterier med et litiumbatteri. Foto: Knut Randem.

På samme plass som to AGM-batterier trenger kombineres et AGM- og et litiumbatteri. Det ene batteriet tar hovedbelastningen og levetiden kan bli ti år for begge batteriene.

Det er Hymer som på årets CMT-messe i Stuttgart for første gang viste det de kaller Hymer Smart BatterySystem. Ved å kombinere et AGM-batteri på 95Ah og et litiumbatteri på 135Ah gir dette en tilgjengelig kapasitet på 185Ah, viser Hymers beregninger.

Forutsetningen for denne kombinasjonen er intelligent styring av de to bodelsbatteriene. Startbatteriet holdes utenfor denne kombinasjonen.

Hymer mener de på denne måten har kombinert fordelene med lav pris på AGM-batterier og høy ytelse på de langt dyrere litiumbatteriene.

Slik virker det
I Hymers eksempel brukes et Hy-Tec litiumbatteri 135 som består av seks individuelle moduler (LE300), som er koblet parallelt til blybatteriet.

Ved bruk vil blybatteriet fortrinnsvis holdes fulladet mens litiumbatteriet benyttes. Dette skal tredoble blybatteriets levetid fordi det er litiumbatteriet som tar de fleste syklusene med lading og utlading. Det reduserer sulfateringen av blybatteriet.
Derfor hevder Hymer at begge batteriene får om lag ti års levetid. Likevel tar de en del forbehold når det gjelder målingene av AGM-batteriet fordi brukeradferd og vedlikehold har så stor betydning for levetiden.

Hymer har i en tabell vist at et AGM-batteri på 95Ah har tilgjengelig kapasitet på 47Ah og to slike batterier har 95Ah tilgjengelig for bruk – det forutsetter at batteriene ikke lades ut til mer enn 12,4V (halv kapasitet) der sulfateringen starter.

Hymer har veid batteriene og har kommet til at en kombinasjon av et AGM-batteri og et Hy-Tec-batteri gir en bespart vekt på 5 kg i forhold til to AGM-batterier. Det viktigste er imidlertid at antallet selvforsynte dager med strøm øker fra 2,8 til 5,6 dager ved normal bruk. Plusser du på bruk av tv og parabol vil antallet dager være hhv 1,5 og 3,2 dager. I følge Hymer.

Hymer mener denne kombinasjonen også gir bedre vinteregenskaper under 5 grader enn hva to litiumbatterier ville gitt.

Hymer opplyser at de har videreutviklet systemet for Supreme Line (B-SL) der de kombinerer to AGM- og et litiumbatteri og får en tilgjengelig kapasitet på 230Ah.

Dette er Hymer sammenstilling av kombinasjonene. Klikk for større bilde.

Hymer Smart BatterySystem kan installeres i alle nye modeller fra Hymer fra januar 2018.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Kilde: Hymers pressemelding og standbetjening
Del dette med andre:

  4 comments for “Kombinerer AGM- og litiumbatterier i system

  • Hei.
   Har et litiumbatteri 100 ah og et banerbatteri 92ah agm for og få mere lastekapasitet med og ta ut agm batteriet må jeg gjøre noe med regulatoren?

 1. Hei..
  Jeg er iferd med å koble AGM of Lithium i paralell.
  Hay i min Hymer MLT 580 en Schaudt Ebl 30 men er usikker på om lade-velgeren skal stå til AGM eller Lead-Gel.. ????
  Lithiumbatteriet sier 14,6+/-0,2 mens EBL 30 gir ut 14,4 for lead-gel
  og 14,7 for AGM.
  ????

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *