I underkant av hundre kilometer fra Oslo ligger grensebyen Kongsvinger. En by som er rik på norsk historie, har flere unike museer, byr på flotte matopplevelser, mange aktiviteter, naturopplevelser, jakt, ferskvannsfiske og fred og ro. Stopp gjerne neste gang!
– Vi ligger sentralt til med nærhet til Oslo og Gardermoen. Det er lett å komme til Kongsvinger uansett hva man reiser med. E16 går forbi, og det er mye trafikk til og fra Sverige, forteller daglig leder Ane Ingeborg Sandnæs hos Visit Kongsvingerregionen.
Hun forteller at Kongsvinger er en by man kan kombinere med shopping, kino, bowling, ta en tur i svømmehallen, gå på museum og gjerne avslutte dagen med god mat og drikke på en av byens mange restauranter eller koselige kaféer.
Mye god mat
For Kongsvinger byr på god og variert meny. Byen har thailandsk restaurant, indisk restaurant, kinarestaurant, pizzarestauranter, sushi-restaurant, og restauranter som serverer biffer og mye mer. Eller ønsker du bare en god hamburger så finnes det.
– Hotellene i Kongsvinger har godt belegg, og har mye å tilby. Dette er en by som er rik på historie og kultur, fortsetter Ane Ingeborg Sandnæs.
Hun trekker fram Kongsvinger Festning, Norsk Fengselsmuseum, Kongsvinger museum, Kongsvinger kunstforening og Kvinnemuseet, som du finner i Øvrebyen i Kongsvinger. Altså i samme område som festningen.
Norges eneste kvinnemuseum
– Kvinnemuseet synliggjør kvinners liv, og er Norges eneste kvinnemuseum. Huset det holder til i var blant annet forfatteren Dagny Juels barndomshjem, og en av de faste utstillingene handler om henne og hennes dramatiske liv, forklarer hun.
Øvrebyen byr også på Kafe Bohem, som mange beskriver som en liten perle der oppe. Inne på festningen finner man en koselig restaurant, som også har mye gammel historie å by på. Festningen og Øvrebyen i Kongsvinger var også et sted hvor flere konger bodde mye i unionstiden. Både danske og etter hvert svenske.
– Øvrebyen har sin egen atmosfære. Det er trange gater, og her finner vi en av Norges største vernede trehusbebyggelser, med mange bygg fra 17- og 1800-tallet, fastslår hun.
Kjente tegninger av troll
Flere steder på Kongsvinger museum og inne på festningen henger kjente malerier og tegninger fra Erik Werenskiold. Motiv som vi flere generasjoner nordmenn blant annet er kjent med fra blant annet illustrasjonene i Norske folkeeventyr samlet av Asbjørnsen & Moe.
Hans kunst har også blitt hyppig brukt på frimerker og pengesedler, og han skal ha vært den første til å tegne norske fjøsnisser og skogstroll som vi blant annet husker fra en rekke postkortmotiv.
– Faren hans var kommandant på festningen, og i Øvrebyen kan man også oppleve omgivelsene hvor han vokste opp, sier Sandnæs, og legger ikke skjul på at dette er en kunstner som mange i Kongsvinger liker å få fram at han kom herfra.
En av «de fire store»
Videre trekker hun fram at Kongsvinger også byr på historier om forfatteren Jonas Lie og hans svigerinne, pianisten Erika Røring Lie Nissen. Jonas Lie bodde i Kongsvinger en periode og arbeidet som sakfører.
Han regnes som en av «de fire store» i norsk litteratur ved siden av Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Alexander Kielland, og svigerinnen som en anerkjent musiker som i sin tid hadde konserttilbud fra hele Europa og fra Europa.
Når du har brukt litt tid på å fordøye norsk historie og kunst i Øvrebyen, og testa ut hva minst et av spisestedene byr på, trekker hun fram at Kongsvinger også byr på aktiviteter som fiske, jakt og padling.
Nærhet til naturen
– Vi har mye flott natur, skog, vann og innsjøer. Vi opplever at mange synes at Kongsvinger er et fint sted som har nærhet til naturen, og er et sted hvor man kan oppleve stillhet, være alene i naturen og nyte den mørke stjernehimmelen, sier hun.
Det er bare å google «fiskeopplevelser på Finnskogen», så finner du raskt fram. Det er også flere campingplasser i Kongsvinger-området. Den nærmeste blir Signernessjøen Familiecamping, som ligger ca. en mil fra severdighetene i Øvrebyen.
Overnatter du på Sigernessjøen og har med for eksempel sykler i bobilen, eller kobler campingvogna fra, er mila ikke avskrekkende på flotte sommerdager.
Turistmål på Eidskog
Fra Sigernessjøen kan vi sige mot svenskegrensa og oppleve enda flere severdigheter. Magnor Glassverk besøker mange, og er verdt et besøk, mener Sandnæs, og trekker også fram stedets lille og koselige kafé som heter Ingelsrud Kafe.
Magnor byr også på det som presenteres som verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus, som eies av næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og hans mor. Her var han sjef fram til han ble minister og hadde store vyer om utvikling av Magnor som en turistdestinasjon.
– Møbelfabrikken tar mot besøkende, både lokalbefolkning og tilreisende, som gjennom glassvegger kan komme og se og følge møbelproduksjonen, forklarer hun.
Halvtime til Sverige
Forsetter du videre mot svenskegrensa kan du ta en stopp hos Skandinavisk Motorsykkel Center, og på veien mot Charlottenberg finner du både Montebello Camping & Turistsenter og Morokulien, som vi kjenner fra TV-serier om campinglivet.
Det tar bare en halv time å kjøre fra Kongsvinger til handelssentrene og butikkene i Charlottenberg, og utenfor nesten alle sentrene der er det tatt høyde for å gi god plass for tilreisende som kommer med bobiler og campingvogner.
I selve Kongsvinger står det imidlertid dårlig til på dette feltet. Mange velger å stå ved kortere besøk utenfor butikker som Biltema, Coop Extra, Plantasjen og Elkjøp på Langeland når de svinger innom byen.
– Dette er et savn for mange, men jeg vet at det jobbes med dette. Når det eventuelt kommer et tilbud vet vi ikke, men det skal behandles politisk før sommeren, sier Ane Ingeborg Sandnæs.
Tekst og foto: Bjørn Egil Jakobsen, BoCM
Det er jo trist å se at man ikke nevner en av Norges aller flotteste golfbaner.