Kjenner du din Alde?

Bak denne skjermen skjuler det seg mange innstillinger.

Alde er det sjette mest populære fritekstsøket på Finn.no når folk søker etter bobil. Jevn varme frister mange, men kjenner du innstillingene?

Det er to varmesystemer som dominerer i bobilene. Alde med vannbåren varme dominerer blant de større bobilene, men nå ser vi stadig flere mindre bobiler med Alde. Til og med bybobiler begynner å få Alde, kan Jarle Hansen i Neptus fortelle.

Han har i 35 år representert Alde og Truma i Norge så han bør vite hva han snakker om. Alde er tyngre enn Truma, dermed er bobilens totalvekt et tema når det skal velges varmesystem.

Å kalle Alde et vannbåren system er egentlig misvisende. Det er frostvæske som sirkulerer i rørene og varmer rom og vann.

Du må regne med å etterfylle frostvæsken en gang i året fordi væsken fordamper. Og hvert femte år skal den skiftes ut om du bruker Aldes frostvæske. Bruker du noe annet kan det være at du må skifte ut all frostvæske hvert tredje år, sier Hansen.

Beholderen der du etterfyller er ofte plassert i et klesskap. Når anlegget er kaldt skal væskenivået være mellom maximums- og minimumsmerkene.

Dersom det klukker i anlegget, kan det være et tegn på at det er for lite væske i anlegget og at det suger luft. Men klukkingen kan også oppstå om du kjører anlegget for fort, forteller Hansen.

Dersom du har et Alde-anlegg med hastighetsjustering skal den stå i midtstilling, på 2,5. Dersom anlegget er stort kan det være aktuelt å øke hastigheten litt, forklarer Hansen.

Om du kjører Alde uten vann på bereder skal du slå av varmen på det nest øverste valget.

Hvordan bruke anlegget?
Det er et spørsmål som går igjen når bobilister spør om Alde. Det er om anlegget kan kjøres uten vann på varmtvannsberederen.
– Ja, det kan du, sier Hansen, men da må du slå av varmen på berederen. Det gjør du på en knapp i betjeniingspanelet som har tre posisjoner; av, normal og boost. Den siste innstillingen bruker du om flere skal dusje etter hverandre. Den kobler ut varmen og kanaliserer all varme til varmtvannet. Boost-funksjonen går automatisk tilbake til normaltemperatur etter en halv time. I midtstilling vil vannet i berederen ha en temperatur på ca 50 grader.

– Alden er jo treg å varme opp. Er det noen knep for å få den raskere varm?
– Du får i grunnen ikke gjort så mye mer enn å sette den på. Det er selvfølgelig gass som gir størst effekt med 5,5 kW varme mot 3 kW som maksimum på strøm, sier Hansen.

Han har likevel et lite knep på lager. Systemet vil alltid tilpasse effekten på oppvarmingen i forhold til avstanden mellom faktisk og ønsket temperatur. Om du skrur ønsket temperatur opp til 30 grader vil systemet kjøre maksimal effekt lenger enn det ellers ville gjort.

I mange bobiler kan du stenge sløyfa som går inn i soverommet. Om du kan stenge en dør til soverommet vil dette gi raskere oppvarming i resten av bobilen.

Å skru opp til maksimum på både strøm og gass vil ikke alltid ha effekt fordi du ikke blir kvitt varmen fort nok, påpeker Hansen.

Alde har en egen legionellafunksjon. Den hever temperaturen så mye at bakteriene drepes. Om du ikke tapper ut vannet av bobilen mellom hver tur bør du bruke legionellafunksjonen regelmessig, anbefaler Hansen. Les mer om legionella her.

Denne boksen er sentralen i Alde. Den trenger du sjelden å forholde deg til.

Vinterbruk
– Kan vinterbrukerene kjøre Alde hele vinteren?
– De sier det skal gå, men vi må huske at dette er et fritidsprodukt. Om anlegget går kontinuerlig gjennom vinteren vil det føre til ekstra slitasje på pumper og andre deler. Jeg vil ikke anbefale kontinuerlig drift gjennom vinteren, sier Hansen. Pass heller på å tappe av berederen før vinteren eller mellom hver tur.

Om du har kalde soner foran i bobilen kan Hansen anbefale at du får et verksted til å montere vifter med varmeboostere som blåser varmluft mot kalde områder.

Hansen anbefaler alle å gå gjennom bruksanvisningen og ser hvordan de ulike funksjonene virker.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  4 comments for “Kjenner du din Alde?

  1. Hvor finner jeg legionella funksjonen?
    «Kan vinterbrukerene kjøre Alde hele vinteren?
    – De sier det skal gå, men vi må huske at dette er et fritidsprodukt. Om anlegget går kontinuerlig gjennom vinteren vil det føre til ekstra slitasje på pumper og andre deler. Jeg vil ikke anbefale kontinuerlig drift gjennom vinteren, sier Hansen. Pass heller på å tappe av berederen før vinteren eller mellom hver tur.»
    Hva betyr dette? At man ikke bør bruke aldeanlegget til oppvarming generelt hele året, eller bare ift varmtvannoppvarming? No tvetydig i teksten.

    • Legionella-funksjonen finner du et par hakk ned i innstillingene. Sjekk mot bruksanvisningen om du ikke finner den.
      Vinterbruk: Det finnes ikke bare ja- og nei-svar. Hansen påpeker at kontinuerlig drift fører til økt slitasje. Det er vel egentlig en selvfølge?

  2. Har en Solifer 737 m alde 3010 .Har tappa ned vannsystemet og varmtvannstank og har tenkt å bruke bilen på turer uten å fylle vannsystemet , men får ikke til å slå av dusjsymbolet . Panelet reagerer men blir stående på normal . Hva er galt? Fungerer opp til Boost.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *