Kan det soves i bobil i Oslo?

Bystyret i Oslo vedtok i midten av mai å endre politivedtektene om overnatting på offentlig grunn. Både lastebilsjåfører og bobilister ble engstelige for at deres mulighet for å parkere og sove i Oslo skal bli innskrenket. Nå er endringene av politivedtektene godkjent av Politidirektoratet og trer i kraft 14. juni. Bobilverden har spurt politiet om hvordan de vil håndheve den nye formuleringen i politivedtektene.

Det omtalte punktet i politivedtektene befinner seg under avsnittet om ro og orden. Etter endringen lyder politivedtektene slik i det aktuelle punktet:
”I offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbygde strøk er overnatting, camping, telting eller lignende forbudt, uten særskilt tillatelse fra kommunal myndighet”.

Utvidelsen i forhold til den gamle formuleringen er ”på veier eller plasser” og er aktualisert av tiggere som overnatter i det offentlige rom. Paragrafen er altså ikke ny, men skjerpet til å gjelde de områdene hvor bobiler, trailere og andre kan fristes til å stanse for å parkere og kanskje sove.

Bobilverden har spurt Oslo politidistrikt om hvordan denne utvidelsen vil påvirke bobilistene. De ønsket ikke å bli intervjuet. Vi sendte derfor følgende tre spørsmål til Oslo politidistrikt via deres informasjonsavdeling:
– Hvordan vil politiet håndheve vedtektene i forhold til overnatting i bil?
– Vil dette få noen praktiske konsekvenser for overnatting i bobil?
– Blant bobilister er definisjonene av parkering og camping ofte at det først blir camping i det øyeblikket man tar ut en stol eller markise (uansett om det soves i bobilen eller ikke). Er dette en definisjon politiet er enige i?

Svaret redaksjonen mottok etter et døgn er en vurdering gitt av en anonym jurist i Oslo politidistrikt: ”Bobiler vil alltid være litt vanskelig i forhold til ethvert regelverk som gjelder camping og/eller parkering fordi en bobil kan brukes til både camping og parkering. Det som blir uttrykkelig forbudt i det nye forslaget er overnatting på offentlig sted – uansett form. Det vil derfor som utgangspunkt også ramme overnatting i bobiler. Men forslaget får neppe stor betydning for bobilbrukere fordi det bare gjelder i tettbygd strøk, og fordi det også i dag vil være krav om tillatelse fra grunneier. I dag vil jeg anta at de fleste som tilbyr parkeringsplasser (enten det er kommunen eller private) har visse begrensninger når det gjelder bobiler, campingvogner og tilsvarende”.

Bobilverden spurt så om hva politiet vil gjøre dersom det oppdages at noen sover i en parkert bobil. Vi har også gjentatt vårt ønske om å intervjue en person med myndighet til å uttale seg. Fra Kristian Ski i informasjonsavdelingen i Oslo politidistrikt får vi til svar at ”Vurderingen jeg sendte deg er svaret fra Oslo politidistrikt”.

Kommunen er tydeligere
Politiet og Oslo kommune har sammen drøftet hvordan disse endringene skal håndheves. Spesialrådgiver Helene Sevre ved byrådslederens kontor forteller Bobilverden at de og politiet har et omforent syn på praktiseringen av dem.
– Dette er først og fremst et ordensproblem. Stille og rolig overnatting i en bobil uten preg av camping, utendørs matlaging og do i buskene skal ikke rammes av dette.
– 15 biler sammen med primusen utenfor vil derimot kunne være et ordensproblem, som det er opptil politiet å ta stilling til, sier Sevre.

.
Les også: Er det greit å sove i bobil i Oslo?

Del dette med andre:

  6 comments for “Kan det soves i bobil i Oslo?

  1. Overnattet på en privat plass på Fjell iDrammen med begrensninger på lengde. Kontaktet selskapet og ble enige om forholdsregler. Hyggelig betjening, sov godt!

  2. Mitt råd er å holde seg langt unna Oslo. Det er jo så mange andre steder som er mye penere, mer imøtekommende og gjestfrie og renere enn denne byen.

  3. Vi har sover i vår bobil i mange år, både i Moss og i Oslo. Vi står parkert i gata utenfor huset til våre sønner. Er på hils,og prater med naboene, som synes det er «eksotisk» ………I Oslo prøver vi å være «usynlig»…..Det dreier seg om 3-4 dager i slengen…….Håper å fortsette med det….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *