Kampanje: Hva gjør du hvis det brenner i tunnelen?

Hvis det brenner er det viktig å handle raskt. Statens vegvesen har lansert en kampanje for å få bilistene til å ta riktige valg. Her gir de fem råd.

Under stress er det vanskelig å være rasjonell og ta de rette valgene. Tenk gjennom hva du ville ha gjort hvis du skulle havne i en farefull situasjon i en tunnel, oppfordrer Statens vegvesen. De har laget flere kampanjefilmer for å vise hvilke valg du skal ta.

Denne har en ungdommelig og frisk stil:

De generelle rådene fra Statens vegvesen
Kjør aldri inn i en tunnel som er stengt med blinkende røde lys.
Ha radioen på – lytt til trafikkmeldinger.
Er det røyk og ild i tunnelen – handle raskt og evakuer ut.
Bruk nødtelefonene og brannslukkere – da vet Vegtrafikksentralen hvor du er i tunnelen.

Kom deg raskt ut – ikke vent på hjelp
Om mulig så kjør ut av tunnelen, varsle møtende trafikk og ring vegtrafikksentralen fra en nødtelefon når du kommer ut. Er det ikke mulig å kjøre ut, så forlat bilen på siden av veien med nødblink på og evakuer til fots.

Bruk nødtelefon, ikke mobilen
Tunnelen er utstyrt med røde skap med telefon og brannslukningsapparat. Bruk nødtelefonen fremfor mobilen, for da vet vegtrafikksentralen automatisk hvilken tunnel du er i og hvor i tunnelen du ringer fra.

Brannslukningsapparatet varsler
Når du tar i bruk et brannslukningsapparat som er montert i tunnelen vil det automatisk gå av en brannalarm hos vegtrafikksentralen, og tunnelen vil stenges og ventilasjonsanlegget starte.

Kjør aldri inn i en stengt tunnel
Er bommen nede eller det blinker et rødt lys utenfor tunnelen, har det skjedd en hendelse som gjør at tunnelen er stengt. Kjør aldri inn i en stengt tunnel.

Vær oppmerksom og lytt til radio
Når du kjører i tunnel er det viktig å legge merke til sikkerhetsutstyr og rømningsveier, følge trafikkregler og holde god avstand til kjøretøyet foran. Husk at tunge kjøretøy kan skape høyere lufttrykk når de passerer deg. Hør på radio, der vil du få nyttig informasjon dersom det skulle oppstå en hendelse.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *