Jakten på naturopplevelsene

Tyskland og Norge er nesten like store når det gjelder areal, men det er ingen overdrivelse å si at nesten alt annet er temmelig ulikt.

Sognefjorden har mye å by på.

83 millioner tyskere skal dele på plassen i sitt hjemland, mens nordmenn har best plass av alle europeere i forhold til folketallet.

På våre turer rundt omkring i Norge er det blitt mange møter med ulike campingplasser og bobilplasser. Alle med sitt særpreg og sin lokale tilknytning. Anlegg der eiere og drivere står solid forankret i forhold til stedenes severdigheter, naturopplevelser det er umulig å bli lei av, eller simpelthen et reisemål som i all sin enkelhet får de besøkende til å senke skuldrene og stresse ned.

Det store området byr på raus plass til de besøkende. Det er plass til 80-90 enheter, men om en tar til takke med plass uten strøm, er det mulig å parkere helt for seg selv.

Rause plasser
Norge er full av campingplasser som Botnen. Den ligger på sørsiden av Sognefjorden, et kvarters kjøring vest for den viktige E39, som strekker seg fra Ålborg/Kristiansand i sør til Klett i nord.

Servicebygget er enkelt og skiltene er få, men plassforholdene er rause. Og mest av alt en natur som aldri slutter å imponere.

Allerede før vi har fått meldt vår ankomst, kommer vi i prat med et tysk par. De kjører en Land Rover Defender, og har bestilt overnatting i en av de ni campinghyttene på plassen. Etter mange år som Norgesturister på motorsykkel har de valgt et høyere komfortnivå nå.

Helt nede ved vannkanten finner vi bobilen til Bärbel og Wolfgang. Dette tyske paret har feriert på denne campingplassen i 20 år – og parkerer alltid på samme sted!

Opplevelser i kø
For mange utenlandske turister er det Nord-Norge som er målet. Før pandemien var Lofoten et yndet feriemål, og på Nordkapp er det like vanlig å se biler med tyske, nederlandske, franske og italienske skilter, som det er å se norskregistrerte kjøretøy. Men skal vi tro våre nye tyske «venner» rett, skal man ikke kjøre mange mil fra fergekaia i Stavanger eller Bergen før det store norske natureventyret åpenbarer seg. Stikkordene er naturligvis fjord og fjell, men også smale veier, spektakulær utsikt og røffe havområder. Slike opplevelser ligger «som perler på en snor» vest i Norge.

Familieforetak
Det er pensjonist-ekteparet Turid og Harald Ellingsen som driver Botnen Camping. En av 153 campingplasser som er klassifisert av NAF. Denne plassen har tre stjerner. Det betyr at alt fra mulighet for å få kjøpt seg mat i en liten kafeteria og butikk, til kjøkken, bad og toaletter er på stell. Ingen luksus, men en plass som gjenspeiler det enkle og gode liv.

Harald Ellingsen og kans kone har drevet campingplassen i 15 år. Pensjonist-ekteparet får god hjelp av barnebarna i den travle sommersesongen.

Eierne har hatt plassen i mer enn femten år, og så på den som en gradvis nedtrapping etter å ha drevet den lokale dagligvareforretningen gjennom en mannsalder. Nå drives denne av barna, mens barnebarna har måttet ta sin tørn på campingplassen, som en del av veien ut av bygda til utdannelse og yrkesliv.

Tett på naturen
Da Harald tar meg med en runde rundt på campingplassen, er det ikke vanskelig å ta inn over seg den dramatiske forskjellen det er på et sted som dette, sammenliknet med bynære og mer urbane plasser.

– Vi har nok 80-90 gode plasser, alle med strøm, sier han.
– Men selv med 80 enheter, fordelt på bobiler og campingvogner, er det langt fra trangt. Her er det ikke vanskelig å holde en avstand på fire-meters eller sikre at branngater mellom enhetene håndheves.

De besøkende er gruppert på de måtene terrenget tillater, og mange vil så nær ned til vannkanten som mulig. Det er imidlertid ikke alle har fått med seg at både vestavinden og nordøsten som blåser ut Sognefjorden er høyst følbar ute på et nes som dette.

I servicebygget finner vi alt fra resepsjon og kafeteria til en liten butikk. Vi befinner oss bare noen få kilometer fra den travle E39, men på Botnen er pulsen atskillig lavere.

Båt og fiske
Bobilen til tyske Bärbel og Wolfgang står smart plassert. Like ved vannkanten, men plassert slik at denne – i kombinasjon med en liten kolle – skaper en flott utendørs spiseplass i le for vinden. Slik de har plassert den i over 20 år.

Senere får vi se både julekort og kalendere med motiv fra stedet som disse tyske gjestene har sendt camping-vertskapet gjennom en årrekke. Trivsel handler ofte mer om relasjonene enn mengden fasiliteter.

Botnen Camping ligger naturskjønt til og er en av 153 NAF campingplasser. I tillegg er den en del av en samarbeidende gruppe «Norway East West» campingplasser.

Uten båter til utleie eller en sløyebenk er det vanskelig å tilfredsstille de europeiske turistene. Tre praktiske båter ligger trygt bak en liten molo, klar til bruk. Med «på kjøpet» får også de besøkende tips om både fiskeplasser og vandrestier i området.

Riktige klær
Et blikk på sjøkartet som Turid viser frem avslører at Sognefjorden er 1200 meter dyp bare noen få hundre meter fra land. Skal du få fisk må du finne grunnene, og vite litt om hvordan strømmene går.

– Hva skal en finne på, når en ligger på et sted som dette, flere døgn på rad, tenker jeg iblant. Kommer du fra en storby som Hamburg i Tyskland eller Amsterdam i Nederland (der det virkelig er tett befolket), gir nesten svaret seg selv.

Å sitte fredelig med et fiskesnøre, lytte til naturens egne lyder, eller gå en av de merkede vandrestiene opp til en gammel seter, er som balsam for de mange som trenger å stresse ned. Været varierer, men det meste handler om å ha med seg riktige klær.

Internett markedsføring
Man kan iblant lure på hvordan utlendingene finner frem til de utallige små og idylliske campingplassene som Norge kan by på. Mye av hemmeligheten ligger i Internet og googel-søk. Botnen Camping har en lettmanøvrert og informativ hjemmeside der det er lett å finne svar på den en måtte lure på. Med tre ulike språk, og i tillegg felles markedsføring både innenlands og utenlands gjennom Norway East West samarbeidet, er det ikke vanskelig å finne denne campingplassen.

Glamping
Hos Turid i servicebygget serveres det småretter, en kopp kaffe, eller en iskrem. I tilknytning til resepsjonen er det også en liten butikk med artikler til både husholdning og friluftsliv.

Det er også mulig å prøve seg på litt «glamping» for den som reiser uten egen overnatting. Tre store telt med lys og strøm er satt opp på en egen platting.

Det gamle naustet på brygga er omgjort til to fine leiligheter, og tre spisstelt gjør det mulig med en glampingferie på Botnen. Dermed fremstår stedet som et komplett lite campingsenter nesten helt ute i havgapet.

Noen minutters kjøring unna er det flere ferger nordover, og avstandene til mange fine severdigheter er ikke lange. Å fremheve noen spesielle plasser er nesten vanskelig, for mulighetene er mange. En tur innover på nordsiden av fjorden til Balestrand åpner for mange fine kjøreruter videre. Et besøk på øyene Bulandet og Værlandet langt ute i havet med ferga fra Askvoll, noen få mil nord for Sognefjordens utløp, er så absolutt en uforglemmelig opplevelse.

Tekst: Sven Furuly, Foto: Sven Furuly og Pernille Varre, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

  1 comment for “Jakten på naturopplevelsene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *