Bare se, men ikke røre. Uttrykket er velkjent, og de fleste barn har vokst opp med denne formaningen. Men er ikke det å ta på-, oppleve-, pirre nysgjerrigheten- og utforske-, noe av de viktigste tingene vi gjør i livet – ikke minst når vi er ute og reiser?
En reise i Norge – enten den går med bobil eller en ordinær bil – byr på mengder av visuelle inntrykk. Det spiller liten rolle hvilken del av landet du befinner deg i. Natur, små samfunn, lokale innbyggere og gammel industrihistorie passerer forbi vinduene hvert eneste minutt du er i bevegelse. Det er som å sitte midt i et TV-program og få alt servert – det er kun en tynn glassflate mellom deg og alle hendelsene. Det er bare å sette kursen, lene seg tilbake og la opplevelsene komme til deg.
Inter-aktivitet
Det var omtrent slik min oppskrift på en vellykket kjøretur i vårt vakre land var til å begynne med. Bobil eller campingvogn på slep, overnatting i campinghytter, på pensjonater eller hotell – gir deg uendelige muligheter til å fylle på med inntrykk fra hele landet og geografisk kunnskap om hvor sammensatt og mangfoldig Norge er. Men hva opplever du egentlig på disse lange kjøreturene? Jo flere kilometer jeg tilbakela, og jo flere ulike områder jeg kom til i løpet av en oval weekend, eller en ferieuke, jo mer suksessfull var turen, var mitt mantra for ti år siden. Slik er det ikke lenger – for nå er det inter-aktivitet som er nøkkelordet.
Fylle minneboken
Tenk deg for eksempel at du kommer fra Østlandet og har bestemt deg for å ta turen til Romsdalen, for å oppleve noen av de mest spektakulære naturopplevelsene Norge har å by på. Underveis har du kjørt opp gjennom Gudbrandsdalen og sett hvordan flatbygdene går over til et høytliggende jordbruksområde, du kjører forbi det unike Lesjaskogsvatn der en elv i hver ende fører til Fredrikstad på den ene siden, og Åndalsnes på den andre siden… Tenk å kunne kastet ut en flaskepost med en radiosender og sett om den hadde kommet ut i henholdsvis Skagerrak eller Nordsjøen en dag? Tankene bak rattet kan være mange, men når vi kjører ned Raumadalen er det de mektige fjellene som får all vår oppmerksomhet. Vi har allerede stoppet flere ganger underveis for å fotografere, kjøpe med oss kortreist lokal mat, og fylle på i minneboken med både lukter og lyder.
Romsdalen er vill og vakker
E 136 slynger seg mellom bratte fjellvegger og høye tinder. I dalbunnen er gresset grønt og ved de mange små gårdene beiter dyr. Det er som å være inne i et prospektkort – men området byr på uendelige muligheter for den som ønsker aktiviteter av ulike slag. Trollveggen står foran deg – mektig og blankskurt. Noen velger å kaste seg ut fra toppen i fallskjerm, men rollen som tilskuer til slike aktiviteter passer trolig bedre for de fleste av oss. Men det vakre fjellområdet – gjerne omtalt som Romsdalsalpene – har mye annet å by på for folk uten behov for et riktig så stort adrenalin-kick. Midt i dette tinderiket finner vi Trollveggen Camping, bare et steinkast unna E 136. Den har ligget der siden 1993 og er en naturopplevelse i seg selv.
Naturnærhet
Der møter vi Trygve Leren, som sammen med kona bestemte seg for å etablere denne campingplassen, der nærheten til naturen skulle være et av de viktigste argumentene for å stoppe og overnatte. Romsdalshornet, Trolltindan, Romsdalseggen – og nå i de senere år fjellet Mannen – er severdigheter som får deg til å parkere bilen, få på deg gode sko og klær som passer for en tur i fjellet. Heller ikke Åndalsnes – med sine mange by-fasiliteter ligger mange kilometerne unna – og hele regionen byr på mektige naturopplevelser, imponerende ingeniørkunst, og nærhet til et høyst levende kyst. Under vårt besøk i området bestemte vi oss for å prøve ut en del av dette, fra vandring opp mot Romsdalseggen, til å utforske gode spisesteder i Åndalsnes.
Vender tilbake
Trollveggen Camping er en mellomstor campingplass som forsøker å appellere til flere ulike brukergrupper. Den har er et område med plass til 40 telt, videre er det oppstillingsplass til 20 campingvogner, og ytterligere plass til 40 bobiler. Fire campinghytter runder av tilbudet – sammen med en flott beliggende grillplass og gapahuk med utsikt ned til elven Rauma og Trollveggen midt i mot. Mange av de som ligger på plassen vender tilbake hvert eneste år. Den typiske bobil-turisten tilbringer 2-3 døgn her, mens campingvognene – gjerne med barn om bord – blir liggende en ukes tid. Her er det ingen fastliggere, og om vinteren er campingplassen stengt.
«Rampestreken»
Også vi tilbrakte et par dager i området, og ”smakte” på det som bringer turister til denne destinasjonen. Er du i Åndalsnes kommer du ikke utenom ”Rampestreken”. Dette er en av nyeste attraksjonene i byen – og er simpelthen et utsiktspunkt beliggende på en fjellhylle, 537 meter over byen. Det spektakulære er den lange og smale utsiktsplattformen som strekker seg ut fra fjellet – og gir en fantastisk utsikt over byen, fjorden og de mange fjellene omkring. Stien opp fra byen er bare drøye to kilometer, men er så bratt at det flere steder er bygd trapper for å kunne ta seg fram. Dette er en svært populær tur, og selv om den er krevende, er det bare å tilpasse farten etter egen form og ta mange hvil underveis.
Romsdalseggen
Fra Trollveggen camping er det lett å ta bilen på turer opp på bomveier til ulike deler av fjellområdet. Vi valgte å kjøre opp Venjesdalen – der vi finner startpunktet til den populære vandreturen over Romsdalseggen. Dette er en krevende rute på ca 10 km, og har flere luftige partier underveis. Her, som ellers i fjellet, er det viktig å ha godt utstyr, være forberedt og ha trent på forhånd. Stigningen er på 970 meter, og passer best for den som har gått en del i fjellet. Men du kan gjøre som oss – gå en liten del av turen og deretter vende tilbake til bilen og fortsette til neste store severdighet. Det er ikke så mange kilometerne du skal bevege deg til fots, før du kjenner en intens glede over å ha kommet vekk fra hverdagen og fått gode opplevelser for både kropp og sjel.
Rekreasjon
Trygve Leren legger vekt på at også oppholdet på campingplassen skal være en rekreasjon, der høflighet og omtanke er de viktigste spillereglene. For erfarne campingfolk er det ofte bare enkle anvisninger og lett skilting som skal til for å skape en trivelig og velordnet plass. En vandring rundt på området, der jeg også kom i samtale med et tysk par i en bobil, bekrefter dette. Når beliggenheten er som her, oppstillingsplassene rause, og alt er ukomplisert, er det lett å trives. Denne plassen er en del av et samarbeid mellom 8 ulike campingplasser under fanen ”Noway East-West”, som har pågått siden 1999. I dette forumet møte Trygve Leren de andre driverne flere ganger årlig, har studieturer til utlandet, og arbeider hele tiden for å skape de gode lokale campingopplevelsene. Et arbeid de etter min mening har lykkes godt med…
Tekst og foto: Sven Furuly, BoCM
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og CaravanMagasinet