Byen har virkelig anstrengt seg for å knytte seg til sjøen. Vi har hørt mye om et svært dyrt stupetårn, men byen har tatt mange riktige valg når den har gitt innbyggere og turister tilgang til Mjøsa.
Hamar ligger ved bredden av Mjøsa, Norges største innsjø. Byen er administrasjonssenter for Innlandet fylke og har en befolkning på om lag 30 000 innbyggere. Det gjør den til Norges 17. største by.
Hamar har en lang og rik historie som strekker seg tilbake til middelalderen. Byen fikk sin første bystatus i 1152, da biskopen i Hamar opprettet sitt sete her. Hamar var en viktig kirkelig og politisk by, og Hamardomen, eller Domkirkeruinene, er en påminnelse om denne tiden.
Sentrum av byen byr på både ny og gammel bebyggelse, blomstrende parker og plasser med ulike tilbud. Både serveringstilbudet og handlemulighetene er gode.
Havnefronten er byens flotte satsning for å knytte byen til Mjøsa. Togskinnene går fortsatt mellom byen og Havnefronten, men det som kunne vært en barriere har mange underganger som gir lett adkomst mellom bysenteret og strandområdene.
I området som kalles Havnefronten er det satset på vannaktiviteter, anlagt sandstrender med parasoller og solstoler. Her er det også flere serveringsboder som serverer «street food».
Langs Mjøsas bredder er det anlagt gangveier som fører deg opp til Domkirkeodden og området rundt.
Domkirkeruinene er rester av den store middelalderkatedralen som ble ødelagt under reformasjonen i 1567. I dag er ruinen et viktig kulturminne, og det overbygde museet, bygget i moderne glass og stål, beskytter ruinene og fungerer som en arena for konserter og andre kulturarrangementer.
Her finner du også annen eldre bebyggelse fra distriktet. Området er et populært mål for både lokale og turister, med sine vakre stier, grønne områder og den spektakulære utsikten over Mjøsa. Litt nord for Domkirkeodden finner du også Norsk Jernbanemuseum.
I forbindelse med vinteridrett er Hamar godt kjent for Vikingskipet, skøytearenaeen som ble bygget til OL i 1994. Utenfor denne er det i store deler av skoleferien en bobilplass. Den andre og kanskje viktigste bobilplassen i Hamar finner du på Tjuvholmen der småbåtforeningen har plass til nærmere 30 bobiler. Den åpner etter hvert som vinterlagrede båter blir satt ut og blir gradvis stengt om høsten når båtene begynner å settes på land.
Bobilplassen på Tjuvholmen ligger som en naturlig fortsettelse av Havnefronten. Småbåthavna har også egen restaurant om du ikke vil gå så langt.
Om sommeren kan du se Skibladner, som ofte har anløp i Hamar. Verdens eldste hjuldamper i drift går i daglig rute i skoleferien og ellers i charter etter behov.
Hamar er en by som tilbyr noe for alle hele året. Men for bobilene er det ingen organiserte bynære overnattingstilbud i vinterhalvåret.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no