Inngangsporten til det kontinentale Europa

Fra et lite forblåst seilsted med en nedslitt bobilplass til et luksuriøst ferieparadis for tyskere og nordboere – og ikke minst for bobilførere.

Det er fem kilometer å gå rundt Binnensee og det er mange fine stopp underveis.

Heiligenhafen er ofte inngangsporten til det kontinentale Europa for oss skandinaver og det er grunn til å stoppe her.

For 15 år siden var Heiligenhafen like innenfor Fehmarn først og fremst et seilsted med en stort sett uutnyttet strand mot Østersjøen, en naturbeskyttet liten odde med sjøfugler og vakre stråtakhytter, samt en godt besøkt bobilplass.

I Heiligenhafen finner du typiske kurvstolene på stranda.

Sistnevnte ble stadig mer skjemmende med årene, men et ramaskrik blant nordiske og tyske bobilførere reiste seg da byens politikere bestemte seg for å flytte den og bebygge området med annet.

Bobilplassen i Heiligenhafen er toppmoderne og klinisk ren. Den øvre delen har plener og god plass til å slå ut markisen.

Ingen trengte å bekymre seg. Den nye bobilplassen i Heiligenhafen er av høyeste kvalitet og har en utmerket beliggenhet på vestsiden av Binnensee. Jada, det har blitt litt lengre å gå inn til sentrum og havnen, men det er det verdt.

Du sjekker inn på en automat i servicebygget og beholder din nummererte plass i 24 timer, selv om du kjører en tur. Sjekk derfor i automatens bookingsystem hvilke plasser som er ledige før du velger plass.

Det finnes også en rekke rimeligere oppstillingsplasser på asfalt ved innsjøen.

En tur med klokken rundt innsjøen kan starte med en forfriskende dukkert i sjøen for å skylle vekk dagens etappe ute på veien. Kioskene med strandkurvutleie ligger like ved langs promenaden, samt kafeer og gatekjøkken, men ute på selve stranden møter du bare havet. Og ofte vinden, som forklarer tilstedeværelsen av de koselige strandkurvene å krype inn i.

Du kan alltid hvile en stund og se utover innsjøen.

Der bobilplassen en gang lå, reises det ene komplekset etter det andre av ferieleiligheter og hoteller. Er det bra eller dårlig? Har Heiligenhafen blitt bedre eller dårligere av den raske utviklingen?

Restaurant Seestern i sentrum er en klassiker som serverer enorme porsjoner med baltisk torsk eller wienerschnitzel.

Det er selvfølgelig en smakssak, men uansett har utvalget av kafeer og restauranter økt og turistene er blitt mer mangfoldige. Det er båtfolk, det er pensjonister på busstur, det er fnisende tenåringer og det er barnefamilier. Og vi bobilførere da.

I havneområdet er det mange små boder med deilig hurtigmat, som tyske pølser eller stekt fisk med brød.

Heiligenhafens nye utseende gjør at du kan dele byen på en annen måte enn før og gjerne dvele i flere dager; det har blitt mer enn en utvidet overnattingsplass på veien.
De som ønsker å bo rundt campingplassen har Ferienpark-området tilgjengelig med minigolf, med bading og en avkjølende øl etterpå, kanskje forsterket med en tradisjonell currywurst.

En Østersjøhavn har selvfølgelig en markedshall med fisk og skalldyr. Her er det mange ferdigretter og salater å kjøpe med hjem til bobilen.

Vil du i stedet vise frem brunfargen på et finere sted, anbefales det nye hotellet og handlegaten ved marinaen. Her blander stressede barnefamilier seg med værbitte sjømenn i Helly Hansen-antrekk og elegante unge par fra nærmeste storby – og midt i det hele vandrer unge backpackere i dreadlocks ut for å lete etter et vegansk sted med hyggelig smoothies.

Lydene… Luktene… Det er vanskelig å bli lei av en fiskehavn.

Mellom hotellkompleksene og marinaen ligger et lite eldorado av butikker som tilbyr ulike produkter med marint preg, som sekker laget av seilduk og hundebånd flettet med tamp i pene farger.

Heiligenhafen ligger på en vindfull kyst, men da finnes det løsninger!

Og så er det alltid det avslappede gamle sentrum med fiskebåtene, markedshallen, bakeriene med ferske rundstykker og det sjarmerende torget hvor lokalbefolkningen drikker kaffe om ettermiddagen.

En egen strand er avsatt for hunder.

Det er behagelig å sakte gå tilbake til bobilplassen på sørsiden av Binnensee hvor det er grønne parkområder på den ene siden og tett med brygger for en pause på den andre.

Forbi luksushotellene er det fortsatt et nes med gamle hytter og en natursti som forteller om lokale fugler og planter.

Der kan du sitte så lenge du vil og se på ungdommene som strever etter å lære seg å vindsurfe eller seile optimistjolle.

For din egen del er det nok mer attraktivt å padle sakte på et SUP-brett, og disse kan selvfølgelig også leies i den hellige havnen ved Østersjøen.

En rolig spasertur hjem til bobilplassen.

Tekst og foto: Margareta Jonilson/Nomadliv for Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *