Innenlandsferier økte med en tredjedel i 2020

Nordmenn reiste på 3,6 millioner flere feriereiser innenlands i 2020 enn i 2019. Hotellene hadde en nedgang i norske overnattinger på 29 prosent, mens campingplassene hadde en oppgang på 20 prosent.

I denne tabellen har SSB satt sammen overnattingstype med hendelsene og restriksjonene i koronaåret 2020. (Klikk for større bilde) Kilde: SSB.

Det er ingen tvil om hvilken gruppe Norge kan stole på når det kniper. Tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) reiseundersøkelse viser at vi dro på 14,6 millioner feriereiser innenlands i 2020. Det var 3,6 millioner flere reiser innenlands enn i 2019.

– 7 av 10 feriereiser innenlands var korte feriereiser, som for eksempel helgeturer og turer på hytta. Antall korte feriereiser økte med 25 prosent, mens antall lange feriereiser innenlands nesten ble doblet sammenlignet med 2019. Selv om det gikk hardt utover hotellene, var nordmenn mye på tur, sier rådgiver Guro Henriksen i SSB i en bakgrunnsartikkel.

I tabellen over ser vi at campingplassene klarte seg best så snart situasjonen ble mer oversiktlig i midten av mai. Deretter har de holdt nivået relativt godt.

Østlandet tapte mest på hotell, camping opp over hele landet
Det var 6,4 millioner norske camping-overnattinger i 2020. Dette er 20 prosent flere enn i 2019.

Sammenligner man perioden juni til og med august 2020 med samme periode i 2019 var økningen i antall norske overnattinger størst i Sognefjord etterfulgt av Nordfjord, Helgeland og Nordmøre/Romsdal.

– Mange campingplasser både på Vestlandet og i Innlandet var fullbooket med norske gjester sommeren 2020. Fulle camping- og bobilplasser sammen med fokus på smittevern har nok bidratt til økt vill-camping på friområder og andre områder hvor det ikke var tilrettelagt for camping, sier Guro Henriksen og slår åpenbart sammen fri-camping og vill-camping.

Kilder Bobilverden.no har snakket med i bransjen bekrefter at det har vært store regionale og lokale forskjeller i belegget på campingplasser. Noen hadde nærmest kø hver dag i fjor sommer mens andre gikk på halv maskin. Blant de sistnevnte er det mange campingplasser som har gjort seg avhengige av utenlandske besøkende. Typiske fiskecampinger er blant disse.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *