Ingen nedre aldersgrense for oppfinnere

To tyske barn ville ta vare på vannet i bilens spylevæsketank. Dette er en idé som ifølge beregninger kan spare milliarder av liter med vann hvert eneste år. Foto: Ford.

I stedet for å la vannet som legger seg på frontruta gå til spille, har to tyske barn kommet opp med en oppfinnelse som tar vare på vannet i bilens spylevæsketank. Dette er en idé som ifølge beregninger kan spare milliarder av liter med vann hvert eneste år.

Det er søskenparet Daniel (11) og Lara Krohn (9) fra Jülich i Tyskland som står bak oppfinnelsen som Fords ingeniører nå prøver ut på en Ford S-MAX.

– Vi satt i bilen når det pøste ned med regn. Det var vann overalt bortsett fra i spylevæsketanken. Den var tom. Søsteren min og jeg syntes dette var morsomt, og plutselig kom vi på at regnet som falt ned kunne brukes om igjen, sier Daniel.

– Rart at ingen har tenkt på det før
Det var under en familietur i fjor sommer de fikk ideen. Faren hadde tom spylevæsketank. Til tross for at det regnet fikk han ikke fjernet møkk som la seg på frontruta med vindusviskerne.

– Vi syntes det var rart at ingen hadde tenkt på å ta vare på regnvannet før. For å teste vår oppfinnelse skrudde vi fra hverandre en lekebrannbil, tok pumpa fra denne og satt den på en modellbil inni et akvarium. Vi la så til et filtersystem for at vannet skulle være rent. Det virket kjempebra, legger søsteren Lara til.

De unge oppfinnerne har allerede vunnet en regional forskningspris for sin oppfinnelse. Fords ingeniører syntes ideen var så god at de tilbød seg å installere den i en vanlig S-MAX. For å ta vare på vannet, koblet de sammen området under frontruta med gummislanger som leder vannet til bilens spylevæsketank.

Verdens vanndag
– Daniel og Laras ide har bokstavelig talt vært rett foran nesen på sjåfører i mange tiår. I løpet av fem minutter med regn er spylevæsketanken fylt opp. Det er helt genialt, sier ansvarlig for eksteriørdesign i Ford Europa, Theo Geuecke.

I dag er det Verdens Vanndag. Dette er FNs dag for å skape oppmerksomhet om mangelen på drikkevann flere steder rundt i verden.

Bruk av vann i biler er forventet å bli høyere fordi bruken av kameraer og sensorer – som må holdes rene – øker. Fords ingeniører jobber derfor også med måter å fange opp vann, via både regn og fuktighet.

Kunne spart seks milliarder liter årlig
I dag bruker hver bil i gjennomsnitt 20 liter vann hvert år på å holde frontruta ren. Hvis systemet til de to unge oppfinnerne hadde vært i alle de 291 millioner bilene som kjører rundt på europeiske veier, ville det spart nesten seks milliarder liter vann hvert år.

– Dette er en brilliant ide. Innovasjoner som dette er helt essensielt for å ta vare på vannet vårt. Vi må alle endre vårt forbruk av vann, men vi trenger også smarte ideer som denne fra Daniel og Lara, sier direktør for den ideelle organisasjonen Waterwise, Nicci Russell. I et tett samarbeid med britiske myndigheter og andre organisasjoner har de som mål å redusere vannforbruket i Storbritannia.

Tekst og foto: Pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *