Ingen har visst hvor mange som besøker Lofoten

Vi «vet» alle at turistbesøkene til Lofoten har eksplodert de senere årene. Men til nå har man ikke hatt gode tall å forholde seg til. Svaret ligger i mobiltelefonen.

Antallet bobiler og tilbudet til disse er sikkert også interessant når antallet besøkende skal kartlegges. Foto: Knut Randem.

Faktisk avviste i 2017 at det er så mange som en million besøkende i året. Statistikk og beregninger tyder på et langt lavere turisttall, mente de da.

Ulike statistikker kan samkjøres, men er ikke dekkende for alle faktiske besøkende. Riksantikvaren jobber med å verne Henningsvær og er blant de som er interessert i tallene.

Det er NRK Nordland som melder at gåten nå kan løses. Svaret ligger i sim-kortet i mobiltelefonene. Eller rettere sagt i Telenors basestasjoner. De registrerer mobiltelefonene og kan telle hvor mange som har vært på hvert sted. Disse dataene kan kombineres og dermed lage et overblikk over turistmengden, hvordan den forflytter seg og hvilke attraksjoner de besøker. Les hele saken hos NRK.

Riksantikvaren har på denne måten fått bekreftet at det var en markant økning av turister fra 2018 til 2019 i Henningsvær. Dataene kan også vise tilstrømmingen til ulike arrangementer og festivaler.

Å vite hvor mange mennesker som er i området er viktig av flere grunner.
– Det handler om å ha et brannvesen, en ambulansetjeneste og en politistyrke som er dimensjonert ut fra behovet. Bedre tall vil øke den totale samfunnssikkerheten for besøkende og fastboende, sier tidligere Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal til NRK Nordland.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *