Ikke toalettømming i rasteplassenes toaletter

Sommeren er her, og Statens vegvesen ber deg som stopper på rasteplassene om å forlate toalettene slik du ønsker å finne dem.

Statens vegvesen starter kampanje for renere rasteplasser. Denne plaketen blir satt opp på rasteplassene i sommer.

Har du snudd i døra på veg inn på et rasteplasstoalett? Da er du ikke alene. I mange tilfeller innbyr de dessverre ikke til besøk.

Vi i Statens vegvesen oppfordrer nå folk til å samarbeide med oss om å holde rasteplasstoalettene i orden. Forlat dem slik du ønsker å finne dem og bidra til at alle får en trivelig sommer langs vegen, skriver etaten i en nyhetsmelding.

Ekstra renhold om sommeren
Statens vegvesen har ekstra renhold og tilsyn på rasteplassene i sommersesongen. Inntil tre ganger i døgnet blir de mest besøkte rasteplassene ryddet og toalettene rengjort og etterfylt med papir og såpe. De mindre trafikkerte plassene kontrollerer vi minst én gang per døgn.

Dette til tross er det mange udelikate toaletter på rasteplassene rundt omkring.

Tilgrising
– Det er utrolig hvor grisete mange er, og hvor lite de tenker på de som kommer etter dem, sier mangeårig byggeleder i Statens vegvesen, Jon-Roger Sørvang, som har opplevd hvordan mange oppfører seg, eller rettere sagt, ikke oppfører seg på rasteplasstoalettene.

Han beskriver hvordan det kan se ut kort tid etter at renholderne har vært der.
– Papir i vasken og på gulvet, urin utenfor doskåla, og i enkelte tilfeller verre, mindre velluktende substanser oppetter veggene. Og når toalettet blir brukt som søppeldunk og, ikke minst, til bobiltømming, ja, da tetter det seg fullstendig og kan flyte over.

I tillegg er det en del som gjør sitt fornødne utenfor toalettanleggene.
– Det ser vi for eksempel når turistbusser stopper, sier han. – Da skal mange på toalettet samtidig, og det er ikke alltid tid til å vente til alle er ferdig. Da tar en del naturen i bruk.

Samarbeid om trivelige toaletter
Byggeleder Sørvang mener det ikke trenger å være slik. Han oppfordrer alle til å samarbeide med Vegvesenet og de som gjør rent på rasteplassene.

– Hvis alle tenker at de skal forlate toalettet i den standen de ønsker å finne det, blir det triveligere for renholderne og, ikke minst, for de som skal bruke toalettet etter deg.

Vannklosetter og tørrklosetter
Langs riks- og europavegene er det vel 550 rasteplasstoaletter, ca. 180 av dem er tørrklosetter, resten er vannklosetter.

– Tørrklosetter, det vil si klosetter uten vannlås, har vi på rasteplasser der det ikke er tilgang på trykkvann og strøm. Selv om det alltid vil være en viss lukt fra tørrklosettene, betyr ikke det at de ikke er renholdt, sier Jon-Roger Sørvang.

På sikt vil Statens vegvesen erstatte tørrklosettene med moderne toalettmoduler som har innbygde vanntanker og strøm fra solcelledrevne batteripakker.

Ansvar for rasteplassene
Statens vegvesen har ansvar for rasteplassene som ligger langs riks- og europavegene mens fylkeskommunene har ansvar for de som ligger langs fylkesvegene.

Opplever du et rasteplasstoalett som ikke er slik du ønsker å finne det, meld fra til Statens vegvesen på tlf. 175.

Tekst Redaksjonen

Del dette med andre:

  5 comments for “Ikke toalettømming i rasteplassenes toaletter

 1. Bra ment, men jeg tror dessverre det ikke har noe for seg.
  Når voksne folk oppfører seg slik er det ikke fordi de ikke vet bedre, men for at de rett og slett ikke bryr seg, noen piktogram vil neppe ha noen virkning.

 2. Jeg besøkte et toalett på en rasteplass hvor man måtte dra bank kortet for å komme inn. Dette er en løsning som legger igjen id, da er folk noe mer varsomme med hva de foretar seg.Man drar bank kort, men det er gratis.

 3. Etter å ha reist gjennom Tyskland og Frankrike i sommer, må jeg bare fastslå at Norge er et u-land å regne når det gjelder kvalitet og renhold på toaletter langs veiene våre.
  Det er minst to årsaker til at mange veitoaletter er uakseptable når det gjelder renhold og ryddighet.For det første er det ofte lav bygningsmessig kvalitet,for dårlig kvalitet på renholdet og for lav renholdsfrekvens.For det andre er det altfor mange brukere som sviner til toalettene.
  Jeg vil hevde at det siste ofte er et resultat av det første.Ankommer man til et toalett med lav rengjøringsstatus, så bryr ikke folk seg hvordan de forlater toalettet.Dårlig renhold blir altså en selvforsterkende prosess.
  Så konklusjonen er, at her må både de som er renholdsansvarlige og publikum i felleskap ta seg kraftig sammen.

 4. Toalett tømming på rasteplass?
  Hvorfor er det ikke flere rasteplasser som har eget rom for LATRINE nå som mange nye rasteplasser kommer og eldre oppgraderes, dårlig av Statens vegvesen å ikke være mer framtids rettet. Om det ikke hjelper på folks oppførsel så blir ihvertfall tømming i toalettet borte.

 5. Vegvesenet må ta inn over seg at vi som har behov for tømming av toaletter pg gråvannstanker er en voksende trafikant gruppe, og bør derfor ha rasteplasser hvor slikt er mulig. Det er ikke lenger bare personbiler langs veiene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *