Ikke start bilen om du gjør denne tabben

Å fylle feil drivstoff på bilen kan bli veldig dyrt. Til nå i år har antallet feilfyllinger økt med mer enn 25 prosent, sammenlignet med fjoråret.

Dobbeltsjekk når du har fyllt tanken. Da kan det fortsatt bli “billig”.

I en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende forsikring sier åtte prosent av de spurte at de har fylt feil drivstoff på bilen.

– Jeg tror stress er årsaken til mange av feilfyllingene. Vi kjører inn på stasjonen, har dårlig tid, tenker på alt annet enn det vi driver med og plutselig så er vi i ferd med å fylle feil på tanken, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Vi ser også at mange har flere biler i husstanden sin, gjerne med forskjellig drivstoff. I tillegg er det lettere å ta feil når alle typer drivstoff som regel finnes på alle pumper, sier han.

Flere feilfyllinger hele året
En sammenligning mellom antallet saker i 2021 og 2022 viser flere skader i samtlige måneder i år, foruten mai. Kostnaden ved feilfylling varierer fra 5000 til mer enn 100 000 kroner.

– Hvis du fyller feil og oppdager det før du har startet bilen og kjørt, er regningen ofte mellom 5000 og 10 000 kroner. Men hvis du først merker det etter at du har kjørt blir det fort dyrt, siden det kan ha skjedd skader i motoren, sier Ytre-Hauge.

– Ikke start bilen!
Derfor er fagsjefens første bud krystallklart.
– Ikke start bilen hvis du fyller feil! Ring etter veihjelp og få bilen tauet til verksted. Flere steder i landet finnes det også bergingsselskap som har egne biler som kan reparere på stedet. Da kommer de ut og tømmer tanken der du har fylt, sier han.

Det er når du starter opp at drivstoffet blir sugd inn i dyser og motor, at den store skaden skjer.

Slik merker du feilen
Skulle du kjøre videre med feil drivstoff uten å vite hva du har gjort, sier fagsjefen at du nok kommer til å merke det etter hvert.

– Bilen vil stoppe opp og ikke starte igjen. Hvor mye drivstoff du hadde igjen på bilen fra før vil spille inn på hvor fort dette skjer. Bilens alder spiller også inn her, sier Roger Ytre-Hauge.

Det er de eldre bilene som kan kjøre lengst med feil drivstoff.
– Nyere biler har mer følsomme elektroniske styringssystemer for drivstoff. Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt. Derfor kan skadeomfanget være større på nyere biler, sier han.

De fleste forsikringsselskaper har feilfylling av drivstoff som en del av sin standarddekning på bilforsikring med kasko. Denne inkluderer også veihjelp.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “Ikke start bilen om du gjør denne tabben

  1. Har dessvärre varit med om detta og fikk tilkalle berging! Bergaren ville ha tenningen på, dette ska man heller ikke göra, det starter tydligen en pump til dieselfiltren. Så skaden blev mye större pga de da!

  2. Fult adblu på bobilen fikk ikke noe hjelp fra Falck ell stasjonen i Lyngdal måtte starte å kjøre vekk Falck kom di kune bare slepe til verksted

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *