Ikke glem Vesterålen

Vesterålen er et sterkt undervurdert område som ofte havner i skyggen av Lofoten. Vesterålen er et langt større område og med stor variasjon mellom fjell, kystområder og flatbygder.

Vesterålen byr på spennende og variert kystlandskap. Foto: Knut Randem.

Vesterålen er et øyrike lengst nord i Nordland fylke og omfatter Andøya, Langøya, Hadseløya, den vestlige delen av Hinnøya, den nordlige delen av Austvågøya pluss flere andre, mindre øyer.

Hadsel kommune strekker seg ned på det mange vil oppfatte som «Lofotenhalvøya». Det betyr at blant annet Raftsundet og den populære bobilplassen på Raften ligger i Vesterålen. Dette er et flott område, men den mentale grensen mellom Lofoten og Vesterålen går nok for mange på fergestrekningen mellom Fiskebøl og Melbu – også i Hadsel kommune.

De øvrige kommunene i Vesterålen er Andøy, Bø, Sortland og Øksnes. E10 er den fergefrie adkomstveien inn til Sortland, men den kan kombineres med ferge fra Bognes til Lødingen. Fra Lofoten er ferga Fiskebøl – Melbu et naturlig valg.

Ferga fra Fiskebøl til Melbu passerer tett på bobilplassen. Foto: Knut Randem.

Ved fergeleiet i Melbu ligger bobilplassen i småbåthavna tett på havneinnløpet. Den blir vår naturlige stopp for kvelden etter et besøk i Lofoten. Vi er på vei nordover i Vesterålen og en stor del av motivasjonen for reisen på denne tiden av året er å kunne se nordlyset så godt som mulig.

Men nordlyset kan overraske mange steder. Vi har sett nordlyset så langt sør som på Vega, på Ramberg i Lofoten og nå dukker det også opp over båthavna i Melbu.

Nordlys over småbåthavna i Melbu. Foto: Knut Randem.

Når du våkner til en ny dag i Melbu ser du over på Vesterålens høyeste fjell – Møysalen, 1263 moh. Det ligger i det som ser ut som en nesten evigvarende kjede av fjell. Lille Møya og Store Møya er Møysalens nærmeste topper i sør og det er knyttet sagn til disse toppene og forsteinede møyer. Kommunegrensa mellom Sortland og Lødingen (som verken ligger i Vesterålen eller Lofoten) går over Møysalen.

Møysalen er det høyeste fjellet i Vesterålen. Foto: Ellen Randem.

Første naturlige stopp nordover er Hurtigrutens hjemby Stokmarknes. Hurtigrutemuseet har vært et attraktivt mål. Det nye museet som åpnet i august 2021 gjør det ikke mindre aktuelt å ta turen innom.

Det nye Hurtigrutemuseet synes godt i Stokkmarknes. Foto: Knut Randem.

Valgets kval
Når du kommer til Sortland begynner valgets kval. Men før du velger kan du jo ta en titt på byen som har forsøkt å lansere seg som «Blåbyen». En lokal kunstner tok initiativet til at byen skulle males blå, og forbausende mange har hengt seg på og malt husene i ulike nyanser av blått.

Andøya byr på vill og vakker natur. Foto: Thomas Langnes/Unsplash.

Fra Sortland kan du velge å kjøre over Hinnøya og opp til Andøya. Hinnøya er Norges største øy på fastlandet og er verd en egen utforskning. Andøya har ville fjell og spennende kyster. Ta gjerne veien opp til Bleik der Midnattsol camping kan være et aktuelt stoppested. Her kan du leie fiskebåt med eller uten skipper og om du vil på hvalsafari tar tu turen opp til Andenes.

På Andenes kan du også besøke opplevelsessenteret Spaceship Aurora ved romfartssenteret. Her kan du oppleve virtuelle romreiser, du kan erfare nordlyset, forstå dets opprinnelse, effekten det har på Jorden, samt lære mer om hvordan nordlyset gjenspeiles i norsk historie og kultur.

Om sommeren går det ferge fra Andenes og over til Senja. På vei til eller fra Andøya kan du ta en stans i hyggelige Risøyhamn.

Om du velger en annen retning fra Sortland kan du reise mot Straume. Der finnes det flere helårsåpne bobilplasser ved kysten. Eller du kan fortsette til det nordligste punktet på Langøya, Stø.

I fiskeværet Stø er bobilplassen åpen hele året. Om vinteren er strøm eneste tilbud. Foto: Knut Randem.

I det lille fiskeværet Stø ligger det en enkel bobilplass. Om du jakter på nordlyset så er det her fri sikt over en bred horisont. Det er et par forutsetninger for å se nordlyset; fri sikt og klarvær. Men vær klar over at nordlyset varierer i styrke. Vi fikk oppfylt de to første forutsetningene, men styrken på nordlyset var ikke så sterkt under vårt opphold.

Nordlyset var høyt og lavt over Stø. Foto: Knut Randem.

Et annet og svært sjarmerende fiskevær er Nyksund litt sør for Stø. Veien inn dit fordrer lav hastighet om du ikke vil riste for mye. Som fiskevær ble det nedlagt på 70-tallet, men det er nå aktivitet der som følge av turismen. En svært enkel bobilplass uten fasiliteter ligger like utenfor tettstedet.

Nyksund har gallerier og andre turistaktiviteter, men sjekk for årstid og tilbud. Foto: Knut Randem.

Om du har lyst til å strekke litt ekstra på bena kan du gå Dronningruta mellom Stø og Nyksund. Den er ikke lang i luftlinje, men skal være krevende. Dronning Sonja gikk stien i 1994. Etter det fikk den sitt navn.

Her går veien gjennom store myrområder med fjellene i bakgrunnen. Foto: Knut Randem.

Vesterålen egner seg for besøk hele året. Vi har her prøvd å gi en liten inspirasjon, men sjekk visitvesterålen.nos hjemmeside for å se mer om attraksjonene i området. Sjekk åpningstidene på forhånd, det er ikke sikkert alt er åpent på denne tiden av året.

Solnedgangen er som oftest vakker. Foto: Knut Randem.

God tur enten du jakter på nordlyset, en attraksjon eller vil se fasinerende fjellrekker, dype fjorder og kritthvite sandstrender.

PS
Denne artikkelen ble første gang publisert 25. oktober 2020

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Det er «nå» du skal reise til Lofoten

Del dette med andre:

  1 comment for “Ikke glem Vesterålen

  1. vi glemmer ikke Vesterålen, specielt Dverberg hvor vi holdt på havnen, mødte mange flinke folk og fangede selv de fisk vi kunne spise.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *