Ikke glem AC-knappen

Ekspertene mener det er viktig å bruke AC-anlegget i bilen gjennom hele året. Foto: Colourbox.

Ekspertene mener det er viktig å bruke AC-anlegget i bilen gjennom hele året. Foto: Colourbox.

Når kulda setter inn, skrur vi opp varmen i bilen. Men mange glemmer at også AC-anlegget bør brukes gjennom vinteren. Ellers kan det tørke ut.

I nyere biler er ofte klimaanlegget automatisk, slik at også AC-anlegget startes når varmeapparatet slås på. Men i eldre biler må det skrues på manuelt.

– For at pakningene i AC-anlegget ikke skal tørke ut, må kjøleanlegget brukes regelmessig, helst så ofte som mulig, sier markedssjef Hans Erik Lian i Relekta.

Når air condition-anlegget er på, sirkulerer kjølegass og litt olje gjennom den lukkede kretsen og kompressoren som AC-systemet består av. Oljen fungerer som et smøremiddel.

– I et land som Norge, der det er kaldt store deler av året, er AC-anlegget gjerne stillestående i lange perioder. Da kan det fort bli behov for service og reparasjoner, sier Lian.

Å skifte en pakning i et AC-anlegg kan koste fra 2500 kroner og oppover. Er det skader på anlegget som krever reparasjon, kommer prisen fort opp i rundt 5000 kroner eller mer.

Det er også en annen grunn til at det er lurt å bruke AC-anlegget selv om det er kaldt, og det er for å holde luften i bilen så frisk og tørr som mulig.

Ned mot null grader
I nyere biler med automatisk AC-anlegg, slås anlegget av dersom temperaturen blir lavere enn tre grader. Fra tre grader og nedover er det ikke mulig å slå på air condition, men så snart temperaturen klatrer oppover, bør det settes i gang igjen.

– Det er viktig å huske å bruke air condition så snart det lar seg gjøre temperaturmessig, sier distriktsansvarlig Trond Atle Bjørlin i Relekta.

For å redusere problemet med uttørret AC-anlegg, kan man også tilsette et tettemiddel.

– Middelet bør tilsettes for eksempel etter en reparasjon eller ved etterfylling av kjølegass hvis det er mistanke om lekkasje. Det vil da ligge forebyggende i systemet. Så fort en liten lekkasje oppstår, vil middelet reagere på trykkfall og danne en propp i lekkasjen. På samme måte som blod som koagulerer i et sår, sier Bjørlin.

– Selve air condition-anlegget er en av de mer kompliserte funksjonene i en bil. Det produserer ikke kulde, som mange tror, men tar vekk varme fra luften som kommer inn i bilen. På samme måte som et kjøleskap, sier Hans Erik Lian.

Skulle det oppstå en lekkasje som ikke blir reparert, vil anlegget fort gå tom for kjølevæske. Da slutter det gradvis å virke, eller starter ikke i det hele tatt.

Basert på pressemelding fra Relekta

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *