Ikke gå i fella

Drømmen kan bli ødelagt om du ikke følger noen enkle råd ved kjøp av bil og bobil. Foto: Knut Randem.

Bilkjøp ligger på topp når det gjelder klagesaker hos Forbrukerrådet. Så det er kanskje ikke så rart om mange føler at det både virker vanskelig utrygt og er redde for å gå i fella.

Med stadig nye nettjenester er det enklere og sikrere å kjøpe bil enn noen gang.
– Det er mange som ikke kjøper bil så ofte og kan føle det som litt overveldende. Du er kanskje redd for å bli lurt og usikker på hvordan du skal gjøre alt papirarbeidet. Men med stadig bedre nettjenester, trenger det ikke å være så vanskelig som du tror, sier avdelingsdirektør Espen Andersson i Statens vegvesen. Her er hans råd.

Det er viktig at du gjør noen undersøkelser før du kjøper bilen, særlig om du kjøper den brukt av en privatperson.

– Flere offentlige nettsider har nyttig informasjon. Hos Brønnøysundregisteret kan du sjekke at den ikke har noen heftelser, og Skatteetaten kan fortelle deg om årsavgiften er betalt. Hos oss på vegvesen.no kan du også sjekke når bilen sist ble EU-godkjent, forklarer Andersson.

Skriv kontrakt
Hvis det viser seg at du likevel er uheldig og har kjøpt en bil som ikke lever opp til forventningene, blir en kjøpskontrakt viktig.

– Skriv alltid kontrakt når du kjøper bil. Blir det likevel problemer, kan du få hjelp av for eksempel Forbrukerrådet eller ulike medlemsorganisasjoner, er rådet fra Vegvesenet.

Du ordner mye på nett
For å få nytt vognkort i ditt navn og lovlig kunne bruke bilen, må Statens vegvesen få en salgsmelding og bilen må omregistreres.

– Nettjenesten vår guider deg gjennom prosessen. Etter at du har godkjent en salgsmelding, får du beskjed hvis det er noe som gjenstår før du kan betale omregistreringsavgiften. Du må blant annet sørge for å få bilen forsikret. Når avgiften er betalt og alt i orden, får du et midlertidig vognkort du kan skrive ut, sier Espen Andersson i Vegvesenet.

Det ordentlige vognkortet vil komme i posten etter noen dager. Det er viktig å være klar over at det midlertidige vognkortet ikke er gyldig i utlandet.

Statens vegvesen har laget denne videoen om kjøp og salg.

Les også: Bobilverdens advokat gir råd om kjøp av brukt bobil av privatpersoner

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *