Gjennom pandemien har det ikke vært forbudt for nordmenn å reise utenlands, men anbefalingen fra myndighetene har vært sterk; Hold deg i Norge. Velger du å ignorere råd og anbefalinger, er det tre ting du bør huske på.

Varme strender, koselige byer og god mat frister reiseglade nordmenn. Men reiseforsikringen gjelder ikke så lenge norske myndigheter fraråder oss å reise. Foto: Scanpix.
Det er Utenriksdepartementet som utsteder reiseråd for norske borgere. Disse rådene gis vanligvis for spesifikke land, men nå under pandemien gjelder rådet om å ikke reise utenlands for reiser til alle land.
Du har likevel en suveren rett til å reise, men da er det tre forhold du må huske på. Ti dager i karantene når du kommer hjem vil kanskje mange tenke at er helt greit. Det kan noen mene de kan tåle, men husk at selvpåført karantene ikke gir rett til sykelønn. Det er også to ting til du skal huske på.
Når du reiser i utlandet og havner i trøbbel så vil du normalt få såkalt konsulær bistand av norske myndigheter. Men når du reiser i strid med reiserådet så vil du ikke automatisk ha rett til bistand fra ambassader og Utenriksdepartementet.
– Norske borgere som reiser utenlands til tross for dette reiserådet kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme seg hjem, skriver departementet på sin hjemmeside.
Det tredje du skal tenke på er reiseforsikringen. Du bør ikke ta det for gitt at den gjelder om du reiser i strid med et reiseråd fra Utenriksdepartementet.
– Vi i Europeiske Reiseforsikring skjønner godt at slike utspill gjør at reiselysten melder seg. Men det er norske myndigheter, med UD i spissen, vi lytter til når det gjelder hvor det er trygt for nordmenn å reise. Dette gjelder både under koronapandemien og ellers, sa kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i begynnelsen av mai da enkelte land ytret at de ville ha besøk av turister i sommer.
For reiser kjøpt etter at UD utstedte sitt reiseråd 14. mars, eller som kjøpes i tiden som kommer, dekkes ikke avbestillinger av reiseforsikringen.
– Reiseforsikringen vil heller ikke dekke skader, sykdom eller andre hendelser som skjer dersom man velger å reise, sier Handeland. Milliongjeld kan bli resultatet om du er uheldig.
Andre forsikringsselskaper har tilsvarende bestemmelser for sine reiseforsikringer.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no