If frykter ulykker på vinterdekk i juni og juli

Flere enn én av ti kjører på trafikkfarlige dekk i sommer, viser en fersk undersøkelse.

Vinterdekk med myk gummiblanding gir dårligere trafikksikkerhet på sommerføre, påpeker forsikringsselskapet If. Foto: If.

8 prosent svarer at de bruker vinterdekk på bilen i juni og juli. 5 prosent har på såkalte helårsdekk og 3 prosent i undersøkelsen aner ikke hva slags dekk de kjører rundt med.

Den landsdekkenede spørreundersøkelsen er gjort av YouGov på oppdrag for forsikringsselskapet If.

– Gummiblanding og mønster på vinterdekk er laget for snø- og isføre, og kan være svært trafikkfarlig på veien i sommervarmen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Livsfarlig vannplaning
– Gummien i vinterdekk er mykere enn i sommerdekkene. Dette gir drastisk lengre bremselengder og dårligere stabilitet i svinger. Mønsteret på tvers i et vinterdekk er dessuten laget for å få godt grep på snø og is. I et sommerdekk er det langsgående riller. De er der for å transportere bort vann, og er helt nødvendige for å unngå eller redusere effekten av vannplaning, sier han.

Ifølge Sigmund Clementz finnes det ikke noe som heter helårsdekk.

– En del tror at såkalte overgangsdekk eller kontinentale vinterdekk fungerer året rundt i Norge. Dette er vinterdekk som er laget for å tåle noen tilfeldige besøk på snøføre. Disse dekkene vil jeg si er hverken er fugl eller fisk for norske forhold. Her i landet er det to tydelige dekksesonger, og det er derfor nødvendig med to hjulsett som er tilpasset hver årstid, sier Clementz.

På sommerdekk i januar
Det er ikke bare vinterdekk som blir brukt året rundt. Kommunikasjonssjefen i If forteller at forsikringsselskapet får inn skader fra sjåfører som kolliderer i januar på sommerdekk, og sier at de kjører med slike dekk hele året.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “If frykter ulykker på vinterdekk i juni og juli

  1. Hva med CP dekk? De blir bobilen ofte levert med som standard og har snø merke på. Er dette da fugl eller fisk?

  2. CP er en dekkestandard for campingbiler (CP=Camping Pneu) og har lite med sommer og vinterdekk å gjøre. Det er bare noen få dekkprodusenter som leverer CP dekk og selv om de er merket M+S mangler de vel fjelltoppen med snøstjerne? (3PMT) og dermed ikke godkjent som vinterdekk og selges som sommerdekk. Så det er vel en form for fugl eller fisk om man tror det er vinterdekk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *