Idyllisk og folksomt i spennende by

Amsterdam er kjent for hasj, sex og tulipaner, men er så uendelig mye mer. Den har en rik historie, kanalene, arkitekturen, kunsten og stemningen.

Rijksmuseum er en av de store kunstattraksjonene i Amsterdam. Foto: Knut Randem.

Amsterdam er hovedstaden i Nederland og er kjent for sin rike historie, kulturelle mangfold og unike arkitektur.

Byen er bygget rundt et nettverk av kanaler, som gir den en særegen sjarm og et vakkert landskap.

Det er både brede og trange kanaler i Amsterdam. Foto: Knut Randem.

En av de største severdighetene i Amsterdam er Rijksmuseum, som huser en imponerende samling av kunstverk fra nederlandske mestere som Rembrandt, Vermeer og Hals.

Museet har nylig gjennomgått en omfattende renovering og fremstår nå som en moderne og innbydende institusjon som trekker besøkende fra hele verden.

Kunsten er stor på flere måter i Rijksmuseum. Her Rembrandts Nattevakten. Foto: Knut Randem.

En annen viktig attraksjon er Anne Franks hus, hvor Anne Frank skrev sin berømte dagbok under andre verdenskrig. Huset er nå et museum som gir innsikt i hennes liv og skjebne. Det er en sterk påminnelse om Holocaust og konsekvensene av krig og forfølgelse.

Langs de hesteskoformede kanalene i sentrum er det tett mellom serveringsstedene. Foto: Knut Randem.

Van Gogh-museet er også en av Amsterdams mest populære severdigheter. Museet har den største samlingen av Vincent van Goghs verk i verden, inkludert noen av hans mest kjente malerier som “Solsikker” og “Stjernenatt».

Dette er bare noen av de mange mulighetene du har i Amsterdam, men for å komme inn flere av stedene kan det være nødvendig å bestille inngangsbillettene på forhånd. Det kan blant annet gjelde de tre nevnte museene.

Amsterdam har også moderne arkitektur. Her NEMO vitenskapsmuseum sett fra en kanalbåt. Foto: Knut Randem.

Kanalturen er et must
For deg som ønsker å oppleve byens unike atmosfære, er en båttur på kanalene et must. Disse kanalene, som ble anlagt på 1600-tallet under byens gullalder, er nå på UNESCOs verdensarvliste og gir en fantastisk måte å se byen fra vannet.

Ta deg gjerne en båttur på kanalene. Mulighetene er mange, fra vanlige turistrundturer til middagscruise med hvit duk på bordet. Undertegnede ville på middagscruise, men også her må du planlegge og bestille på forhånd. En enklere oppdekking med et ost- og vincruise var en god erstatning.

Det er noe magisk ved å seile på kanalene når mørket faller på og lysene tennes både på broene og ellers.

Farger og lys i nattemørket. St. Nicholas basilika til høyre. Foto: Knut Randem

Amsterdam er også kjent for sitt livlige natteliv, sine «coffee shops» med hasjsalg, det verdensberømte Red Light District med sine tragiske utstillingsvinduer med prostituerte og et yrende gateliv. Ja, for du er ikke alene i Amsterdam.

Byen tilbyr en blanding av moderne og tradisjonelle opplevelser, fra trendy barer og restauranter til historiske bygninger og brosteinsgater.

Her er en gammel slusevokterbolig omgjort til et hyggelig serveringssted. Foto: Knut Randem.

Vondelpark er byens største park, et populært sted for både lokalbefolkningen og turister. Parken er fin for en avslappende dag med piknik, sykkelturer eller bare en rolig spasertur i de grønne omgivelsene.

Skal du ha med deg noe hjem til egen hage så finnes det store blomstermarkeder langs kanalen i sentrum. Bare husk at du ikke kan ta med deg hjem noe det er jord på. Så da blir blomsterløk din mulighet, men ikke kjøp for mange kilo om du ikke vil ha trøbbel i tollen.

På blomstermarkedene langs kanalene er det store og små salgsboder. Foto: Knut Randem.

Hvor bor du i Amsterdam?
Du kjører selvfølgelig ikke bobilen inn i Amsterdam sentrum. Du bor litt i utkantene og bruker ringveiene når du kommer og reiser.

Gaasper Camping eller Camperpark Amsterdam, som den nå kaller seg, ble vårt valg. Bare 200 meter fra plassen går det trikk helt inn til sentrum og sentralstasjonen. På veien passerer den nær både Rijksmuseum og Van Gogh-museet.

Camperpark Amsterdam er godt organisert. Andre deler av plassen er anlagt på gressletter. Foto: Knut Randem.

Camperpark Amsterdam er en absolutt brukbar campingplass med plass til 400 enheter. Deler av den minner først og fremst om en fin og godt organisert bobilplass. Servicebyggene er rene og det er god kapasitet med flere tømmestasjoner. Butikk og servering finnes også på plassen.

Uten strøm koster det for bobil med to personer 35,50 euro å bo her i høysesongen 2024. Det er 5 euro ekstra for strøm, men veier du over 4 500 kg så får du et vekttillegg på 12,50 euro. Det har vi aldri opplevd noe annet sted. 12,5 prosent turistskatt til Amsterdam by kommer i tillegg.

Også på gresslettene er det orden på Camperpark Amsterdam. Foto: Knut Randem.

Det finnes flere mulige plasser i Amsterdam, men disse er ikke testet av redaksjonen: Amsterdam City camping ligger bare litt lenger fra sentrum enn Gaasper og Camping Zeeburg ligger ved kanalene i øst.

Nord for sentrum er det også flere muligheter. Over kanalen til Amsterdam Nord går det regelmessig gratis sykkel- og fotgjengerferger hele dagen inn til sentralstasjonen og tett på sentrum. Camping Vliegenbos ligger nærmest ferga, men det ligger flere plasser på nordsiden av kanalen om du sykler litt lenger.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *