I Nord-Norge vet de – Oslo-folk vet ikke

En ny undersøkelse viser at halvparten av oss ikke kjenner til mønsterdybdekravet på vinterdekk. Oslo-folk med elbil har dårligst kunnskap.

Når sjekket du mønsterdybden på vinterdekkene sist? Foto: Knut Randem.

Over halvparten svarer feil på spørsmålet om mønsterdybde, eller at de ikke kjenner til kravet om mønsterdybde på vinterdekk. Undersøkelsen er utført av Norstat i januar på vegne av Codan Forsikring.

Denne vinteren er det utfordrende kjøreforhold mange steder i landet. Snøvær og glatte veier gjør at man må være ekstra forsiktig bak rattet, og passe på at dekkene er gode.

– Riktig svar er tre millimeter. Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er minst tre millimeter, mens sommerdekk skal ha minst 1,6 millimeter mønsterdybde, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring i en pressemelding.

Bekymret
Ifølge Statens Vegvesen har dårlige dekk skylden for at en hendelse på veien blir en dødsulykke. De siste tallene viser at dårlige dekk var en medvirkende årsak i 18 prosent av dødsulykkene på norske veier.

– Der er bekymringsfullt at så få har et bevisst forhold til mønsterdybden i dekk. Slitte dekk gir dårligere veigrep og lengre bremselengde, sier Richvoldsen.

Richvoldsen forteller at alvorlige tilfeller av dårlige dekk, vil kunne gi redusert utbetaling ved skade.

– Det er du som sjåfør som er ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, sier Richvoldsen.

Har du tilstrekkelig mønsterdybde på dekkene? Foto: iStock.

Folk med dieselbil vet oftere
Undersøkelsen viser at folk fra Oslo vet minst om kravet til mønsterdybde. To av tre Oslo-folk svarer feil i undersøkelsen. Til sammenligning svarer over halvparten i Nord-Norge riktig på spørsmålet.

– Selv om mange opplever at kjøreforholdene på Østlandet ikke er like vanskelige som andre steder i landet, er det viktig med grunnleggende kunnskap om sikkerhet, sier Richvoldsen.

Blant de som har dieselbil svarer 59 prosent riktig, mens bare 40 prosent av elbileierne gjør det samme.

Kravet gjelder til over påske
Fram til første mandag etter 2. påskedag er kravet til mønsterdybde minimum 3 millimeter i Sør-Norge. I de tre nordligste fylkene gjelder kravet frem til 1. mai.

Bobiler i kjøretøygruppe M1 har samme krav til mønsterdybde som personbiler – selv om de veier over 3500 kg, men under 7500 kg.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Kilde: Codan og Statens vegvesen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *