Hvordan oppføre seg på en bobilplass?

Det er mange mer eller mindre gode forslag til regler for bruk av bobilplasser. Hvordan skal vi stå, kan vi holde av plasser, burde egentlig pensjonister holdt seg hjemme i helgene for å gi plass til andre? Konfliktmulighetene er mange, men det er også mulighetene for hygge og godt naboskap.

Hvordan oppfører vi oss på bobilplasser? Foto: Knut Randem.

Det tyske bladet Promobil har publisert en artikkel hvor de omtaler de uskrevne reglene for god oppførsel på bobilplasser. Så viser det seg at vi er ganske like når vi ønsker å ha litt orden og god oppførsel rundt oss.

Forslaget om at pensjonister bør holde seg hjemme i helgene var et av de mer kuriøse forslagene bladet hadde mottatt fra en leser. På det mer praktiske plan hadde leserne mer problemer med liten avstand mellom bobilene. Det hadde du ikke trodd? Eller at noen reserverer plass til noen som kommer senere. Det siste kan for øvrig bladet fortelle leserne at er ulovlig på offentlig område. Private bobilplasser kan ha sine egne regler for reservasjon.

Promobil har listet opp 11 punkter for godt samvær på bobilplasser:

 • Kast avfall på angitt sted.
 • Hold hunder i bånd og plukk opp etterlatenskapene deres.
 • Lukk krana på spillvannstanken når du har tømt slik at det ikke blir spor etter deg.
 • Å hilse vennlig på naboen hører med til god tone.
 • Ikke sett opp egne sperringer (som opptar plass for andre).
 • Ikke forstyrr resten av plassen med høy lyd og støy.
 • Ikke parker på tvers. Følg eksisterende oppmerking.
 • Ikke skyll toalettkassetten med drikkevannskranen.
 • Ikke tøm toalettet i spillvannskummer.
 • Ikke parker for nær neste bobil. En bilbredde bør det være mellom bobilene.
 • Unngå å smelle hardt med dører om natten.

Det meste av dette er en selvfølgelig for de fleste. God oppførsel og omtanke for naboene gir alle en bedre opplevelse.
Med norske øyne er det kanskje litt overraskende at tyskerne er opptatt av avstand mellom bobilene? De synes åpenbart at 2,5 meter er en passende minsteavstand om det ikke er annen oppmerking. Vi erfarer vel ellers at våre norske regler med 3 meter (snart 4 meter) avstand mellom bobiler det soves i blir møtt med undring.

Hva synes norske og nordiske bobilister om den tyske listen? Gi gjerne uttrykk for dine irritasjoner og gleder i kommentarfeltet under. Kanskje skal vi lage vår egen oppdaterte veiledning før neste sesong? De erfarne trenger den nok ikke, men det kommer stadig nye bobilister og vi skal ikke glemme at noen kun leier en bobil for tilfeldige utflukter uten å tenke på hva som er rett eller galt – bare hva som er mulig.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  13 comments for “Hvordan oppføre seg på en bobilplass?

 1. Heia
  Syns denne listen ser grei ut.
  Jeg mener at det også kunne vært tatt med at alle på en rekke med oppmerkede parkeringsfelt står den samme veien. Dersom det tygges inn og en kjører inn blir det konflikt mht avstand til de som står ved siden av.

  • Dette ser veldig bra ut, men som flere mener, 3 meter bør være minste avstand. Nå mener jeg at dette bør være på venstre side, som vi bruker til inn/ utgang, dette pga at om noe skulle skje og det er behov for rednings hjelp iform av brannutstyr etc, så er dette minste mål. Tror ikke det hjelper mye med 2 eller 5 meter om det er en explosjon etc. Da er det bare å løpe fortest bort og håpe på det beste.

  • Helt greit, men helst 3-4 meter i Norge. Synes resten er selvfølgeligheter som ikke kan nevnes for ofte

 2. Hvis dette blir oppfylt er den grei men rart hvis Tyskerne er opptatt av avstand og synes at 2,5 m. er greit, der er ikke jeg enig, minimum 3 m. helst 4 m.
  har selv opplevd er Tysker i Geiranger som parkerte 0,5 m. i avstand til vår bil mens vi var ute å gikk tur og da eieren av bilen også var ute, tok jeg bilde og gikk til resepsjonen for at de kunne ordne opp, han ble mildt sagt flyforbannet og kalte plassen for en barnehage men han flyttet bilen, så det er ikke alle Tyskere som er opptatt av avstand.

 3. Greie regler dette, som man burde kunne forvente av alle mennesker. Når det gjelder avstand på bobilplasser som ikke er oppmerket, feks på Sjølyst, så er det ikke enkelt. En gang vi var der så måtte jeg parkere i en stor åpning i rekka. Jeg valgte da å parkere slik at det var plass til en bil+ca 3 m mellom på den ene siden, og ca 3m til bilen på andre siden. Vi gikk ut og spiste, og da vi kom tilbake hadde to italienere klemt seg inn der hvor jeg hadde “gitt plass” til en bil. Jeg tenker at man må ikke gi for god plass, for da har du plutselig en nabo veldig tett på, kanskje derfor tyskerene tenker 2,5 meter.

 4. Avstand er en ting, en annen ting er dette punktet:

  « Ikke forstyrr resten av plassen med høy lyd og støy.»

  Her er stort sett de aller fleste utlendinger mange ganger bedre enn nordmenn.
  Kommer vi til et sted hvor det er to eller flere norske biler som har parkert med markisene mot hverandre flytter vi oss langt unna.
  Generelt så er nordmenn lite flinke til å være stille etter kl 23, helt annen kultur i Tyskland. Etter kl 22-23 er det sgs alltid stille.
  Det har nok endel å gjøre med nordmenns «drikkekultur»…..

 5. De som har med seg hunder bør være klar over at veldig mange synes det er uhygienisk og lite bra at hundeeiere lar hundene sine pisse på alle mulige steder inne på området. Man må huske på at her skal andre, voksne og barn, oppholde seg og leke. Ikke noe særlig å vite at her har det nettopp vært opp til flere hunder og urinert! Til og med på kunstgresset på plasser skjer dette!

 6. Den spillvanskrana synder mange med. Spesielt en gang ved Lista Fyr da en en Bobil stoppet ved doen og tømte dritt tanken i doen der, det var ikke egnet for tømming. Krana sto åpen mens spillvannet rant utover asfalten. Synes det er helt idiotisk. Men det var jo en rogalending. Så da så.
  Men ellers synes jeg det går bra. Finnes alltid noen utskudd.

 7. Tycker punkterna ser bra ut. Dock inte 3-metersgränsen då det krävs större avstånd om man ska klara sig vid brand. Om du ska klara dig behövs minst 4 meter. Om bilen ska klara sig behövs minst 6 meter. Under 4 meter riskerar vi varandras liv. Det har brunnit en del husbilar i Sverige i sommar och vid samtliga tillfällen har man hållit tillräckliga avstånd.

  • Sempre attuale questa sera in area camper un camper tedesco a 2metri e quando gli ho ricordate le regole giuste della Norvegia si è innervosito e si è spostato in mezzo a due connazionali vicini vicini non capiscono l importanza ci vorrebbero più cartelli che dicono 4m per la sicurezza

 8. Vi ser desverre alfor ofte at bobilster tømmer gråvannstanken der dem står på campingplsser før dem reiser. Det er fulstendig uakseptabelt det kommer tross alt noen på plassen etter dere som går å tråkker i dette uten å vite noe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *