Du ser vindpølsa på broen strekker seg ut når du kommer kjørende. Den står kanskje rett ut, men hva forteller det deg? Kan du kjøre? På andre broer vises det på lysende tavler hvor sterk vinden er, men hva er for mye for en bobil?
Noen kjøretøy er mer utsatt for vind enn andre. Det vet vi alle. At store biler med store side flater er mer utsatt enn andre skjønner vel også de fleste. Men kan du kjøre når det står på skiltet at det blåser 10 m/s? Eller 20 m/s?
Vind måles vanligvis i meter per sekund – m/s, men vi har også – i stigende rekkefølge – betegnelser som svak vind, lett bris, laber bris, frisk bris, liten kuling, stiv kuling, liten storm, full storm, sterk storm og orkan.
Det vil alltid være en kombinasjon av lokale forhold og kjøretøy som avgjør når du bør ta deg en hvil til det løyer. Selskapet Sund & Bælt som driver Storebæltbroen fraråder vindfølsomme kjøretøy å kjøre over broen når det blåser mer enn 15 m/s. Da blåser det stiv kuling.
På Storebæltbroen har 65 kjøretøy veltet i sterk vind. Broen har blitt stengt i 22 timer pga slike velt, men situasjonene som skapes ved et velt er også trafikkfarlige. Derfor har selskapet gjennomført en kampanje for å sette fokus på denne delen av brosikkerheten.
Sund & Bælt lister opp bobiler blant kjøretøyene som regnes som vindfølsomme, men påpeker at det er den enkelte som må vurdere om det er forsvarlig å kjøre over broen. Allerede ved 10 m/s – frisk bris – ber de trafikanter i vindfølsomme kjøretøyer om å være ekstra oppmerksomme.
Det er stor forskjell på bobiler og hvor vindfølsomme de er. Lokale forhold er også avgjørende, og også på land kan det blåse så mye at det er klokest å stoppe for en hvil. Det finnes ingen fasit på når du skal stoppe, men rådene fra Sund & Bælt kan være verd å ta til seg.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Erfarne bobilsjåfører vet at man må være ekstra påpasselig når man passerer brotårnene. Da avtar plutselig vinden et lite sekund og kan medføre sleng hvis sjåføren overreagerer.