Hvor holdbar er diesel og hvilke tiltak må du gjøre?

Det korte svaret er «lite». Det lengre svaret gir deg litt mer kunnskap om økt innblanding av biobiodrivstoff i diesel og hvordan holdbarheten på diesel er sommer og vinter.

Diesel har god holdbarhet, men bruk gjerne vinterdiesel når bobilen står i opplag. Foto: Jennifer Latuperisa-Andresen/Unsplash.

Blir holdbarheten på diesel dårligere når bioinnholdet i den øker, spør vår leser, som også er opptatt av hva som skjer med diesel når bobilen står i vinteropplag. Skal jeg være redd for «dieseldyr»?

Bobilverden.no spurte Circle K der drifstoffekspert Anders Kleve Svela svarer på spørsmålene.

– Det er riktig at omsetningspåbudet for biodrivstoff, som sier noe om hvor mye biodrivstoff vi må levere gjennom et kalenderår, har økt de siste årene. Dette har imidlertid ingen betydning for produktkvaliteten. Det biodrivstoffet som man gjerne forbinder med dieseldyr, er den «gamle» biodieselen (FAME)  som man maks kan blande inn 7 prosent av i dieselen. Dette har vi gjort siden 2009.

– For å nå en høyere bioandel enn det som er mulig med 7 prosent FAME, bruker vi fornybar diesel HVO (hydrogenert vegetabilsk olje). HVO har tilnærmet tilsvarende egenskaper som fossil diesel.

– Hvor mye FAME og HVO som blandes inn til enhver tid, varierer med både sesong og sted i landet. HVO har blitt blandet inn siden 2016.

Altså ingen grunn til å bekymre seg noe mer for biodrivstoffet som blandes inn i år enn det var i fjor eller året før der eller før der…

– Det viktigste for å forhindre dieseldyr, er å ha et vannfritt drivstoffsystem. For å unngå kondens på tanken, som er den største kilden til vann, anbefaler vi at bilen lagres med full tank, sier Svela.

Fraråder kondensfjerner
– Vi fraråder bruk av kondensfjerner og andre tilsettingstoffer som kan kjøpes på småflasker. Dieselen inneholder alle nødvendige tilsettinger gjennom miles-additivet som vi tilsetter før vi sender dieselen ut til stasjonene.

– Når det gjelder holdbarhet på diesel, så sier man gjerne som tommelfingerregel at drivstoff har en holdbarhet på seks måneder, men lagres produktet under riktige forhold (typisk tørt mørkt og kjølig), så kan dieselen holde mye lenger enn det. Dette er uavhengig av om dieselen inneholder bio eller ikke. Det er svært sjelden vi hører om driftsproblemer i biler som har stått lagret med diesel gjennom vinteren.

Sommer-, høst- og vinterdiesel
– En ting det kan være lurt å tenke på er at det selges sommerdiesel i Norge frem til slutten av september. Deretter har vi høstkvalitet frem til begynnelsen av november, før vinterkvaliteten er på plass utover i november. 

– Hvis du skal være helt på den sikre siden er det lurt å lagre bobilen med så kuldesterk diesel som mulig. Aller helst vinterkvalitet, men det er jo ikke alltid det er tilgjengelig når bilen skal settes vekk. 

– Det skal sies at jeg aldri har hørt om at noen har fått problemer etter at de har lagret bobilen med sommerkvalitet, men så hører jo ikke jeg om alt heller. Hvis bilen lagres i lavlandet eller langs kysten, så er det jo gjerne bra nok med sommerkvalitet gjennom vinteren uansett, avslutter Anders Kleve Svela i Circle K.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Hvor holdbar er diesel og hvilke tiltak må du gjøre?

  1. Dette er den beste forklaring jeg har sett, og alt er riktig som Svela i Circle K sier.
    Tror bensin har kvaliteter etter årstider på lik linje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *