Hvor er det snø i vinterferien?

Finn din egen skiløype i vinterferien. Foto: Fjellstyrene.

Det nærmer seg skolenes vinterferie og mange tar fri en dag eller to ekstra for å reise på fjellet disse dagene. Vinteren har så langt vært snøfattig i store deler av Norge. Bobilverden kan her bringe ferske snørapporter fra fjellstyrene i Sør- og Midt-Norge.

Generelt sett er det mindre snø enn vanlig og noe tynnere is. Fjelloppsynet ber folk ta hensyn til snø og isforhold. Sjekk skredfaren dersom det kommer mye nysnø de nærmeste dagene og vær obs på at det kan være tynn is i inn og utos. Vis også hensyn til villreinen når du er ute nå, da det er mye is og vanskelige beitefohold, oppfordrer Fjelloppsynet.

Trøndelag
Snåsa fjellstyre melder om at det ikke er store mengder snø i fjellet, men helt greie ski- og føreforhold. «
– Det er litt vanskelig å spå forholdene framover hos oss nå med regnet som har kommet, og som er meldt de nærmeste dagene, sier Lisbeth Aassve hos Snåsa fjellstyre. Forrige uke hadde en kuldeperiode som gjorde at isen og føret i fjellet ble veldig bra, men så kom det mildvær som gjorde at det ble mye vann på isen. Tykkelsen på isen på fjellvannene er grei. Kommer det nedbør som snø og/eller minusgrader blir det fort fint igjen.

Lengst nord i Trøndelag er det unormalt lite snø i fjellene.
– I lavlandet ligger det ca 40 cm med skare. I høgfjellet er det store barflekker på rabbene og noe iset, skriver fjelloppsyn Sissel Grongstad hos Namsskogan fjellstyre. Skiforholdene anses som gode. Med litt nysnø nå så blir de perfekte. Isen på vannene er målt til mellom 50 og 60 cm. Ved inn- og utløpsos er det delvis åpent vatn så der må man være ekstra varsom. Rypejakta går ut februar, så her er det mulig å ta seg en jakttur i vinterferien.

På Fosenhalvøya informerer Gunnar Singsås i Åfjord fjellstyre at det er delvis bart og usikker is på mange vann. Ta derfor hensyn til dette hvis du skal på fisketur.

Fjelloppsyn Unni Killi i Selbu fjellstyre skriver i en melding at snøforholdene i Selbu og Roltdalen statsallmenning ikke er de beste. Det er vanskelig å komme seg over en del bekker og elver. Det ventes snø nå de første dagene og man håper forholdene vil bedre seg.

Bobil og skitur er en god kombinasjon når du vet hvor du skal reise. Foto: Fjellstyrene.

Hardangervidda
På Hardangervidda melder fjelloppsyn Sveinung Olsnes om at det generelt er lite snø på hele vidda i år. Gjennomgående er det gode isforhold. Det er og til dels vanskelige beiteforhold for reinen pga mye ising over store areal og redusert tilgang på mat.

Jotunheimen
Etter en rundtur i Jotunheimen denne uka kan Fjelloppsynet i Lom konstatere at det er uvanlig lite snø i disse fjelltraktene. Men det er laussnø og fint skiføre, iallfall når en kommer opp i 1300-1400 meters høyde. Folk bør likevel være forsiktige med å utfordre terrenget for sterkt i fjellsidene. Der kan det være knallhardt og issvuller som er vanskelige å se før du står midt oppi det. Kommer det mye nysnø oppå dette, blir det rasfarlig. Folk bør sjekke skredvarslinga før de drar på tur. Vær også obs på elveleier og bekkedaler. Der kan det plutselig væra åpne vannhull på ei tilsynelatende fin snøflate.

Gausdal-Vestfjell
I Gausdal Vestfjell/Langsua nasjonalpark er det strålende skiforhold ifølge Gausdal fjellstyre. 10 cm nysnø oppå et kompakt lag med bærende snø. Mindre snømengde enn normalen, men mer en nok for fine skiturer også utenom stikka løyper og oppkjørte løyper.

Dovrefjell/Sunndalsfjella/Folldal
Fra Sunndal Statsallmenning på vestsiden av fjellområdet melder fjelloppsyn Per Skotvedt at det er veldig bra med snø, men siden det er lite snø i lavlandet må en påregne litt barmark før en kommer til skiføret. Pr. i dag er det silkeføre i allmenningen. Værmeldingen sier mere snø. Det er også gode isfiskeforhold i de fleste av vannene.

Lesja fjellstyre melder om fast føre i fjellet, men en mild vinter med lite snø gjør at større bekker går åpne. Vær spesielt obs på inn og utos på vann. Mildværet gjør at villrein har vanskeligheter med å komme seg ned til lavbeite og er spesiellt sårbare. Vis hensyn og unngå områder med rein, oppfordres det.

I Folldal melder Fjelloppsynet om årlig skiføre. Det er lite snø i fjellet, og hardt og isete. Det har nå (16. februar) også kommet mildvær og regn.

Forollhogna
Ålen og Haltdalen fjellstyrer melder om fine forhold. Det er bra med snø og den er fast slik at det er lettført som det kalles på disse kanter. I snaufjellet kan det være ganske hardt og isete. I lavere strøk har mildværsperioder ført til at enkelte bekker går åpne og det samme gjelder for enkelte myrhull, som også står åpne. Isforholdene er generelt gode og sikre, men mildværsperiodene med økt vannføring i bekker og elver har medført at isen ved inn- og utløp fra tjern og sjøer er dårligere enn det som er vanlig. Det bør derfor utvises forsiktighet ved ut- og særlig ved innløpsoser, fjellstyret.

Rondane
I Sollia er det svært lite snø i de nordøstlige områdene. Der hvor det er snø er det imidlertid hardt og fint føre med litt styresnø på toppen. I tillegg poengerer fjelloppsyn Hans-Petter Ruud, at det som navnet tilsier, alltid er sol i Sollia!

Femund/Engerdal
Engerdal fjellstyre melder at snøforholdene er greie. Det er store lokale variasjoner, men jevnt over er det gode skiforhold og mange oppkjørte løyper. Det er også god bæreevne i den snøen som er. Isfiskeforholdene er også bra med god tykk is og sulten fisk.

Valdres
I Valdres melder Øystre Slidre fjellstyre om 30-50 cm snødybde. Mildvær og vind tidligere i vinter har medført at utsatte fjellpartier har lite snø. Det er gode forhold i store deler av løypenettet. Hard skare med løssnø oppå, gjør det svært godt egnet for de som vil gå utenfor løyper.

I Vestre Slidre statsallmenning er det mindre snø enn normalt. Det har vært flere perioder med mildvær slik at snøen bærer overalt og det er fine skiforhold. Det kan være avblåst på toppene.
– Det er i tillegg mange mil med fine oppkjørte skiløyper, skriver fjelloppsyn Harald Ranum en melding.

Bobilverden har dessverre ikke mottatt snørapporter fra fjellstyrer lenger nord.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *