Hvit påske øker faren for å bli snøblind

I år er det ikke bare på fjellet du må beskytte deg mot påskesola, men også i lavlandet. Foto: Colourbox.

Drar du til fjells i påsken og håper på fine soldager? Bare husk at mye snø også øker faren for å bli snøblind – også i lavlandet. Snøblindhet er ekstra utbredt rundt påsketider, fordi sola blir sterkere og mange oppholder seg utendørs på reflekterende snø.

– I år er det snø i mye større deler av landet enn det som er vanlig på denne tiden. Dermed er det ikke bare på fjellet man må beskytte seg mot UV-stråling, men også i lavlandet. sier forsker Terje Christensen i Statens strålevern.

Refleksjon fra snøen kan nesten fordoble UV-nivået sammenlignet med bar mark. Lett skydekke og snødrev kan gi sterkere stråling enn klarvær.

– I tillegg kommer strålingen da gjerne nedenfra og fra siden. Da er øyet enda mer sårbart, sammenlignet med når strålingen bare kommer ovenfra, sier Christensen.

Til tross for en relativt tidlig påske, fører altså de store snømengdene til at det er risiko for å bli solbrent og snøblind. Går du med sola i ryggen, får du likevel en del UV-stråling i ansiktet.

– Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. Da blir du det vi kaller snøblind, og det er svært vondt, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

I en undersøkelse fra 2015 oppgir ti prosent at de har vært snøblinde, ytterligere 15 prosent tror de kan ha vært det, men er usikre. Undersøkelsen ble utført av YouGov for optikerbransjen.

– Det betyr at mer enn 500 000 nordmenn har erfart hvor vondt det kan være å bli snøblind, selv om det ikke alltid er lett å fastslå tilstanden sikkert. Tallene tyder på at det er mange som lider i stillhet, sier Haugo.

– UV-strålingen er vanligvis sterkest mellom klokken 11 og 15 på dagen, så det kan være lurt å velge et annet tidspunkt for turen, sier Christensen i Strålevernet.

Men det viktigste våpenet i kampen mot snøblindhet er solbriller.

– Gode solbriller hindrer 99 prosent av UV-strålene å komme gjennom glasset. Bruk briller som er CE-merket. Det betyr at de er godkjent i henhold til europeisk standard for UV-beskyttelse, sier Haugo.

Skulle du være så uheldig å bli snøblind, kan du trøste deg med at det går over.

– Vanligvis vil cellene gro raskt, og øyet vil leges av seg selv i løpet av et par dager. Kuren er å holde seg inne og i ro. Å være i et mørkt rom, med en fuktig klut over øyelokkene, vil også lindre, sier Haugo.

Tekst: Redaksjonen, basert på pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *