Hva skal du kjøpe til bobilfolk til jul? Her er noen tips

Bobileiere er som regel godt voksne og har det meste. De har ofte dyre ønsker, men det finnes også ønsker som ikke koster en årslønn eller tre. Kanskje bare et par hundrelapper?

Boka om de nasjonale turistvegene.

Hva skal du finne på til bobileieren som har alt? Det er et spørsmål mange stiller seg i dagene før jul. Det er ikke enkelt å finne gaver til en som har det meste. Vi gjør likevel et forsøk:

Bøker kan brukes både mens du planlegger og som oppslagsverk når du er på tur. Boka «Mil etter mil langs Norges nasjonale turistveger» kom ut våres og egner seg for den som vil se de 18 turistveiene. Boka er tidligere omtalt her.

Mange liker å lage god mat når de er på tur. Det finnes mange gode kokebøker, men en er laget spesielt for «To bluss og en grill» slik det ofte er i en bobil. Boka ble omtalt i Bobilverden.no da den kom for et par år siden.

Bobilkokkens kokebok for bobilfolk.

Reisehåndbøker finnes i utallige varianter. Vi skal ikke gå inn på alle bøkene som beskriver et spesielt reisemål eller land, men om du vet mottakerens preferanser så kan du sikker finne noe interessant.

Spesielt for oss som reiser utenlands i bobil så kan for eksempel BordAtlas være et godt oppslagsverk på turen.

Vet du til hvilke land mottakeren elsker å reise i så kan kanskje et medlemsskap som gir gratis overnatting i et av ni land være en tanke. Du kan lese om de ni tilbudene her. Hverken disse eller BordAtlas vil du få i postkassa før jul, så om du gir en av disse må du belage deg på å lage et hyggelig gavekort.

Og om mottakeren ikke er heldigital så kan kanskje en loggbok være en idé? Vi har omtalt en av dem her.

Alle bøkene og gavene nevnt så langt koster godt under 500 kroner.

En strandtralle til barnefamilien? Fungerer også som bord. Leveggen i bakgrunnen kan også være et gavetips. Foto: Knut Randem.

Utstyr du kanskje trenger?
En ting alle bobileiere trenger er en brann- og gassalarm. Derfor må vi regne med at alle har det. Det er heller ikke så lett å kjøpe som gave ettersom systemene er ulike og noen krever abonnement som løper fortløpende.

Vi velger å holde oss til gaver som er rimeligere i innkjøp. Å holde glass, kopper og annet på plass i skuffer og skap kan ofte være litt vrient i en bobil i bevegelse. Det finnes ulike systemer bestående av en plate med flyttbare vegger der du kan tilpasse inndelingen slik at den passer til det som skal stå i hylla. Kama viste et slikt system på Caravanmessen og deres forhandlere bør ha dette.

Sengetøy med en vri er jo også en mulighet. Foto: Knut Randem.

Kama viste også nye enklere solcellepaneler med polykrystall fra GoCamp på messa. Med en pris under 2000 kroner er det utvilsomt billig og kan tilfredsstille noen behov med 160w og maksimal lading på 8A.

Om du skal gi gave til noen som ofte oppholder seg en stund utenfor bobilen så kan kanskje en powerbank være en idé. Da snakker vi ikke om små lommevarianter, men kraftigere saker med flere muligheter. Som bobileier ser vi ikke helt for oss behovet for noe sånt, men vi er forskjellige og har ulike behov. De er dessuten dyre.

Truma Cooler er tildelt designpris for utseende og funksjonalitet. Foto: Truma.

De som bruker bobilen mye og lenge synes ofte kjøleskap og fryser er for lite. En kjøle- og/eller fryseboks som går på 12v og kan plasseres i garasjen kan være perfekt om det ikke utfordrer vekta i bobilen for mye. Slike bokser finnes i ulike størrelser fra flere leverandører som for eksempel Truma og Dometic. Noen er kun for kjøling, andre har en variert kjøle- og frysetemperatur. Antallet tusenlapper du må betale øker med størrelsen.

Kjenner du noen som har mye å dra på når de skal på stranda så har Kama en liten tralle som også kan brukes som bord. Den inneholder også noen klappstoler. Kanskje en idé til barnefamiliene?

Kabelklemma holder orden i kabelkveilene og finnes i flere størrelser. Foto: Knut Randem.

Kabelklyper er den billige, enkle gaven som alle bobileiere trenger. Disse leveres i flere størrelser og holder orden på strømkablene når de ikke er i bruk. Vi vet at MaxFritids forhandlere har disse i fire forskjellige størrelser med justerbar stramming.

MaxFritid har også vist fram en oppblåsbar pølse som kan legges under bobilen for å forhindre trekk under bobilen og inn i forteltet. Og når vi først nevner fortelt så kan det være en strålende og velkommen gave for mange. Det finnes fortelt med stenger og det finnes oppblåsbare telt. Det finnes telt du kobler til bobilen og det finnes telt du kan kjøre fra.
Her finnes det mye å velge i så du bør kjenne mottakerens behov godt. Kanskje dette er gaven fra oss til oss ettersom det raskt kan bli for dyrt for andre å gi bort?

Det finnes utallige varianter av lydplanker. Bare husk at plassen i bobilen er begrenset.

I en mer variert prisklasse kan du finne lydplanker. Er mottakeren glad i god lyd, kan en lydplanke til fjernsynet være en mulighet. Andre lydprodukter er høytalere du kan ta med deg ut for å streame musikk eller radio trådløst fra mobilen. Her finnes det utallige varianter, men det er vanligvis sammenheng mellom pris og kvalitet.

Ellers kan du kjøpe en bålkurv, saueskinn til stoler, kjeler og panner, boller og annet til bruk i bobilens husholdning.

Julegavetipsene i denne artikkelen er i høyeste grad subjektive og basert på ting vi selv har lagt merke til de senere månedene. Det finnes massevis av idéer hos bobilforhandlerne, men du kan jo sjekke grossistenes hjemmesider først for komplett vareutvalg (for eksempel Casu, MaxFritid, Kama og iCaravan). Flere av produktene over kan også kjøpes andre steder.

Sikker og enkel forankring av markise.

Til slutt en personlig favoritt; Peggy Peg leverer barduner, plugger og festeplate til markisene. Pluggene skrus eller bankes ned i bakken og løsnes med en enkel vridning. Det brukes ulike plugger for ulike underlag. Selv kjøpte vi det på messe i Tyskland for noen år siden. Nå er det veggfestet for markisa som er det kritiske punktet. I bakken sitter markisa som støpt.
Systemet er lite brukt i Norge og det vekker ofte interesse når vi spenner opp markisa. Prisen er rundt 800 kroner for en startpakke, men legg merke til at det er forskjellige startpakker til bobil og campingvogn. I Norge har vi funnet Peggy Peg hos Kama og iCaravan.

Om du har andre gode idéer så ikke nøl med å dele tipset i kommentarfeltet under. God julehandel!

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Hva skal du kjøpe til bobilfolk til jul? Her er noen tips

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *