Oppdatert: Hytteforbudet blir opphevet. Eller ble det ikke? Og hva er en fritidsreise eller en bo- og arbeidsregion? Vi har spurt Helse- og omsorgsdepartementet.
Under regjeringens pressekonferanse tirsdag 7. april takket statsministeren for at folket de siste ukene har vist Norge på sitt aller beste. Derfor slipper regjeringen nå opp på noen av restriksjonene.
– Mislykkes vi, må vi stramme inn igjen, var advarselen fra statsminister Erna Solberg.
Hytteforbudet oppheves 20. april. Hva så med bobiler og fritidsreiser? Vi lyttet nøye til hva som ble sagt, og helse- og omsorgsminister Bent Høie minnet om at vi må unngå reiser til hytter utenfor vårt eget bo- og arbeidsområde. Fram til 20. april er det forbudt å overnatte på hytter utenfor egen kommune. Så hva er en bo- og arbeidsregion?
Etter pressekonferansen sa Høie til NRK at vi ikke skal dra ut av egen bo- og arbeidsregion på fritidsreise. Nå begynte det å bli interessant så vi sender to spørsmål til departementets kommunikasjonsavdeling:
Er det mot regjeringens råd å reise på bobiltur i egen bo- og arbeidsregion – nå eller etter 20. april?
Hva er definisjonen på en bo- og arbeidsregion?
Svaret kom raskt, men svarte ikke på våre spørsmål: Det er ingen endringer i reiserådene. Departementet peker på informasjon som sier at alle fritidsreiser skal unngås. Også til hytter.
Ikke mer lov å reise på hytta enn med bobilen
At det ikke er forbudt å reise på hytta betyr åpenbart at ingen kan straffes for å gjøre det. Men de anmodes om å ikke reise på slike fritidsreiser. Det er heller ikke forbudt å reise med fritidsbåt eller til en campingplass som er åpen.
Slik beskriver departementet sine anbefalinger (utdrag):
Det er ikke forbudt å bruke fritidsbåt utenfor egen kommune, men fritidsreiser frarådes med mindre det er strengt nødvendig.
Det er ikke forbud mot å overnatte på campingplasser. Kommunene har selv adgang til å stenge campingplasser og båthavner dersom de mener dette vil forebygge smitte. Generelt frarådes reiser som ikke er strengt nødvendig.
Mange har hatt problemer med å forstå de ulike signalene som blir gitt. Hva er forbudt, hva er tillatt og hva bør vi likevel gjøre? Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet svarer følgende:
– Koronaepidemien har gjort at hverdagene og fritiden vår er annerledes nå. Takket være felles innsats har vi tatt kontroll over spredningen. Vi er avhengig av felles innsats for å beholde den. Det er ingen lovforbud mot å reise, men vi anbefaler alle, også de med bobil, om å begrense reisingen en stund til. Og husk – hold avstand.
Denne artikkelen ble først publisert 7. april kl 21.01. Den er oppdatert med statssekretærens uttalelse 8. april kl 16.47. Det er samtidig gjort små korreksjoner i teksten.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Når åpner trafikkstasjoner
for å levere ut innleverte
skilt fra i høst.
Se her: https://bobilverden.no/trafikkstasjonene-fortsatt-stengt-etter-paske/
Kan eg koble på campingvognen og kjøre på tur ? Kor langt kan eg kjøre ?
Se oppdateringen av artikkelen
Kan jeg reise på tur med bobilen etter 20 april?
Artikkelen er oppdater med en politisk kommentar. Det er det nærmeste vi kommer et svar.
Hva. Med vannet på tanken i bobilen kan det drikkes ?
Se her: https://bobilverden.no/kan-du-drikke-vannet-i-bobilen-se-ekspertenes-rad/
Trafikkstasjonene er hevet over alle, siden de bare lukker ned. Dvs du kan få ut nye kjennemerker til kjøretøyet ditt mot postoppkrav.
Hadde først tenkt å vente, men skjønte at dette ville dra ut, bestilte skilt og hentet de på posten kr 385 unødvendige kr. De kunne godt hatt en annen vri på dette , med å sette en tid og sørge for at innleverte skilt ble sluset ut coronafri, de er jo tross alt betalt for å være på jobb, blir ikke permittert som i det sivile arbeidsliv.