Hva med dyr i bobilen når veien går via Finland etter brokollaps?

Brua over Badderen på E6 i Nord-Troms sender biler på en lang omvei via Finland. Har du dyr i bobilen kan det være et problem. Mattilsynet innfører derfor en midlertidig regel.

Omveien blir lang, men midlertidig regel gjør det enklere å få kjæledyrene forbi den stengte brua. Foto: Josh Rakower/Unsplash.

Veien over Badderen har vært stengt siden mandag kveld, etter at flommen i elva førte til alvorlige skader på brukonstruksjonen. Det skaper problemer på mange måter. Omveien på 600 km går via Finland.

For de som har med seg dyr i bobilen skaper dette et ekstra problem. Hvis du skal reise med kjæledyret ditt til og fra Finland, stilles det normalt sett flere krav som skal beskytte de respektive landene mot smittsomme dyresykdommer.

Mattilsynet har sammen med finske veterinærmyndigheter laget en midlertidig ordning for transitt av hund, katt og ilder gjennom Finland.

Dersom du skal reise med hund, katt og ilder gjennom Finland fordi E6 i Kvænangen i Troms og Finnmark er stengt, må følgende vilkår oppfylles:

– Dyret kan ikke vise tegn til sykdom når det fraktes inn i Finland.
– Dyret må være ID-merket.
– Det må kjøres korteste vei gjennom Finland, det vil si mellom Kilpisjärvi og Kivilompolo ca. 208 km.
– Dyret kan ikke luftes på veien, det må oppholde seg inne i bilen under hele reisen.
– Dyret må under hele reisen følges av en egenerklæring signert av eier eller den som er ansvarlig for dyret under reisen. Erklæringen må kunne fremvises på forespørsel fra myndighetene.

En midlertidige bru er på vei og kan være ferdig montert i løpet av to uker, melder Statens vegvesen. Da vil igjen ordinære reiseregler for kjæledyr gjelde.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les oppdatering om bruåpning her

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *