Hva med dekkene nå når vinteren er på vei?

Meteorologisk institutt har kommet med OBS-varsel for Nordland, Troms og kyststrøkene i Finnmark. Vinteren kryper stadig sørover – selv om det forbigående kan være varmere perioder. Sjekk vær og føre før du kjører, oppfordrer Statens vegvesen og minner om kravene til vinterdekk.

Dette blir et stadig vanligere syn i dagene og ukene som kommer – avhengig av hvor i landet du kjører. Foto: Knut Randem.

– Husk at vær og føre kan snu fort, og selv om det er vått og varmt på dagen, kan minusgradene komme krypende på kvelden og frosten kan ligge om morgenen. Ferdes du tidlig eller seint på døgnet er det enda viktigere å være forberedt på vinterføre. Og skulle du plutselig bli tatt av vær du ikke er utrustet for, stopp kjøretøyet og meld i fra til oss om du kommer ut for utfordrende føre som andre kan ha nytte av å vite om.

Vinterdekk hvis føret krever det
– Som sjåfør har du ansvar for egen og andres sikkerhet på veien. Det kan gå fint å kjøre med sommerdekk enda ei stund, om du kjører midt på dagen og i lavere strøk. Sommerdekk er gjerne bedre egnet til å kjøre på regnvåt vei enn det vinterdekk er. Men skal du ferdes i høyereliggende strøk hvor det varsles om vinterlige forhold, bør du vurdere om du skal bytte til vinterdekk, sier Helle Torill Sandvik som leder utekontrollen i Nord-Norge.

Piggdekk og kjetting
Piggdekk kan kun brukes mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra 15.oktober til og med 30. april.
Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

Piggfrie vinterdekk
Det er ingen tidsfrister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk, men Statens vegvesen ber deg være oppmerksom på at piggfrie vinterdekk på sommerføre kan ha dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.

Mønsterdybde
Dekkene skal ha minimum 3 mm mønsterdybde mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 mm mønsterdybde fra 15. oktober til og med 30. april. Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm.
Sommerdekk skal ikke benyttes på vinterføre (snø/is), fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veggrep på slikt føre.

Mange dekk har en pil som viser rulleretning og eventuelt inside/outside. Pass på at slike dekk monteres riktig for å oppnå optimalt veggrep.

Bobiler over 3500 kg i kjøretøygruppe M1 følger de samme reglene som for personbiler inntil 3500 kg. Dette er resultat av endrede regler fra 2016. De er tidligere omtalt her.

Tilhenger
Kjører du med tilhenger stilles det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Dekk og kjetting på bobil – nye regler

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *