Husk propanvettreglene

Denne sommeren blir ganske annerledes enn vi er vant med. I år vil rekordmange nordmenn sette seg bak rattet i en bobil for å oppleve Norge.

Gass i bobil er trygt så lenge du følger med på sikkerheten. Foto: Getty Images.

Mange er førstegangs-campingturister og kjenner kanskje ikke til alt de må passe på – propanvettreglene for eksempel? skriver Linde (AGA) i en pressemelding.

Det blir mange som kommer til å ta ferie hjemme i Norge og det er en kraftig økning i etterspørselen av bobiler. Sjansen er stor for at det blir en del uerfarne campingturister i sommer.

Propan er trygt
– Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer det etter forskriftene er du trygg, sier Kai Arne Trollerud, sikkerhets- og kompetanseansvarlig i Linde.
– Likevel, uhell kan skje, og det er derfor viktig å vite hvordan man håndterer propan.

Husk årlig gasstest

Propan er tyngre enn luft og faller ned mot gulvet. Skulle det oppstå lekkasje i bobilen din, skal denne være såpass godt ventilert at det ikke blir farlig.

– Husk å sjekke alle koblinger og slange før du bruker utstyret, understreker Trollerud.
– Dette kan du lett sjekke om du for eksempel bruker en lekkasjespray. Og skulle uhellet være ute; skru av gasstilførsel med en gang og luft godt ut.

Husk gassvett
– Visste du for eksempel at propanflasken alltid skal stå? Også under transport?
– Dette er fordi at sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut gass hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger, vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, som i verste fall kan antennes, sier Trollerud.

Les mer om gassvettregler og gassråd på Bobilplassen.no.

Dette er Lindes egne propanvettregler:

 1. Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret.
  Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.
 2. Sjekk for lekkasjer, spesielt slanger og koblinger.
  Propanslangen skal være merket etter europeisk norm, EN 3821. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje farge. Knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. Linde anbefaler at slanger skiftes minimum hvert 3. år. Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Steng regulatoren i bobil, grill, båt eller komfyr, og åpne ved flaskeventilen slik at det blir et overtrykk inne i slangen og koblingene. Spray såpevann, eller egnet lekkasjespray som er å få kjøpt i faghandelen på slangen og koblingen. Blir det bobler må tiltak utføres.
 3. Bruk kun CE-merket propanutstyr.
 4. Ikke utsett flasken for kraftig varme.
  Alle AGA propanflasker som Linde leverer har en sikkerhetsventil. Denne slipper ut overtrykk som måtte oppstå ved unormal varmepåvirkning, slik at beholderen ikke eksploderer. Stiger trykket inne i flasken til ca. 25 bar vil ventilen åpne og slippe ut propangass inntil trykket/temperaturen synker igjen.
 5. Propanflasken skal alltid stå.
  Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil ikke nødvendigvis avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan i verste fall eksplodere.
 6. Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn.
  Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.
 7. Etter bruk, koble regulatoren fra flasken.
  Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid anbefaler Linde at regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.
 8. Ha alltid nok gass, eventuelt en reserveflaske.
  Det er kjedelig å gå tom for gass når man er midt på sjøen eller på hytta. Sørg derfor for å alltid ha en liten reserveflaske for sikkerhets skyld.
 9. Du kan oppbevare inntil 55 liter propan inne i boligen din, samt totalt 90 liter i uthus, garasje eller liknende.

Tekst: Redaksjonen

Les også: Råd og tips om bruk av gass
Les også: Husk årlig gasstest

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *