Alle hunder som kommer til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm

Grensepassering med hund får nye regler fra 1. januar 2017. Foto: Lisbeth Hogga.

Grensepassering med hund får nye regler fra 1. januar 2017. Foto: Lisbeth Hogga.

Fra 1. januar 2017 endres krav til behandling av hunder som skal være med på utenlandsreiser. Det er ikke lenger mulig å engangsbehandle hunder mot revens dvergbendelorm i Norge før korte turer til utlandet.

Alle hunder som har vært i utlandet (med unntak av dyr som kommer direkte fra Finland, Storbritannia, Irland og Malta) og som tas over grensen til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm. Selv en liten svipptur med bobilen over grensa  utløser dette kravet. Det skriver Mattilsynet i ny informasjon på sine nettsider.

Revens dvergbendelorm er ufarlig for hunder og katter, men kan forårsake svært alvorlig sykdom hos mennesker. Hundeeiere må få dyret behandlet hos veterinær 24-120 timer før retur til Norge.

Parasitten ble for første gang påvist i Sverige på rev i desember 2010. Den er hittil ikke påvist på det norske fastland, men er påvist på Svalbard. Mennesker kan smittes, enten ved direkte kontakt med hund eller ved inntak av for eksempel sopp og bær fra områder der parasitten finnes. Mennesker som smittes kan i verste fall utvikle svært alvorlig og livstruende sykdom. For å hindre at parasitten spres til Norge, er det et krav at alle hunder som har vært i utlandet skal behandles.

Fra 1. januar 2017 endres krav til behandling av hunder som skal være med på utenlandsreiser. Det er ikke lenger mulig å engangsbehandle hunder mot revens dvergbendelorm i Norge før korte turer til utlandet.

Behandlingen må gjøres av veterinær og føres inn i hundens pass. Likevel er det et unntak fra regelen om behandling i utlandet. Mattilsynet opplyser følgende på sine nettsider:

Som alternativ til behandling 24-120 timer før innreise til Norge fra EU, kan hunder gjennomgå et behandlingsopplegg som innebærer at de behandles mot bendelorm minst to ganger med minimum én dag og maksimum 28 dagers mellomrom, før avreise. Dette er ikke mulig for hunder som kommer fra land utenfor EU/EØS (tredjestater). Behandlingene skal gjennomføres som to adskilte behandlinger og skal derfor være utført på to adskilte datoer. Deretter behandles de minst hver 28. dag. Behandlingene kan foretas hos veterinær i Norge eller i utlandet, og må være bekreftet av veterinær i hundens kjæledyrpass.

Behandlingen kan ikke gjennomføres av eier da den skal dokumenteres i dyrets pass.

Behandlingene dreper parasitten, men ikke egg den har lagt. Mattilsynet anbefaler derfor å vurdere nødvendigheten av å ta med seg hunder på korte turer over grensa.

Dersom alle behandlinger er utført i henhold til reglene og alle dokumenter er slik de skal være, kan du kjøre i grønn fil ved grensepasseringer.

Kilde: Mattilsynet.no

Del dette med andre:

  3 comments for “Alle hunder som kommer til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm

  • “Det er ikke lenger mulig å engangsbehandle hunder mot revens dvergbendelorm i Norge før korte turer til utlandet.” Det er vel her innskjerpingen ligger.

 1. Tidligere holdt det å gi hunden en tablett dagen før en skulle en svipptur til Sverige.
  Fra 1.Januar-17 er ikke dette lenger tilstrekklig,da man må til veterinær 2 ganger
  for medesinering av hunden før denne svippturen.

  Driver man med denne 28 dagers-syklusen på behandling av hunden,er det
  ingen forskjell ser det ut til.Da er det bare å fortsette som før.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *