Skal du ta en høsttur til Røros?

Nå blir det roligere på Røros, så kanskje du skal ta høstturen i bobil til den verdensberømte byen. Alt er der, hele året.

Kirka, Smeltehytta og slegghaugene er noe av det Røros er mest kjent for. Foto: Knut Randem.

Røros kirke, Smeltehytta og slagghaugene er kanskje de mest kjente attraksjonene i byen, men byen er også unik. Å gå rundt i gatene, kikke på hus, farger, stikke inn i en og annen bakgård og se for seg hvordan livet artet seg for et par hundre år siden.

Røros er oppført på Unescos liste over verdensarv. Det betyr at byen er unik og på en god måte viser vår kulturelle og historiske arv.

Her har det vært 300 år med bergverksdrift, og sporene av denne finner du over et stort område som innbefattes i verdensarven; Røros bergstad, kulturlandskapet rundt, gruveområdene Storswartz og Nordgruvene, Femundshytta og vinterveien mellom Røros og Tufsingdalen.

Kjerkgata er på en måte hovedgata i Røros. Foto: Knut Randem.

Å gå i gatene på Røros setter deg uvilkårlig tilbake i tid. Gå opp Kjerkgata, innom kirka, så over til Smeltehytta og opp på de fredede slegghaugene og ned Sleggveien med godt bevarte bolighus og kryss over til Bergmannsgata så har du fått med deg mye, men ikke alt. Det er ikke langt å gå så vær litt nyskjerrig og gå på kryss og tverrs.

Fra slegghaugene kan du gå ned Sleggveien der restaurering er en vedvarende oppgave. Foto: Knut Randem.

Går du opp på slegghaugene får du et overblikk over byen. Klyver du opp trappa bak kirka så kommer du til en større kirkegård hvor det også er god utsikt over byen og området rundt. I vinterhalvåret er kirka åpen for besøk på lørdager.

Selv om det bor folk i sentrum, så er det mulig å stikke nesa inn i flere bakgårder. Fra gammelt av var det bare fasaden mot gata som ble malt. Foto: Knut Randem.

Museum og by
Røros er både et museum og en levende by. Det er Rørosmuseet som formidler kunnskapen om historien. Smeltehytta i Røros er åpen alle dager mens Olavsgruva utenfor byen har begrenset åpningstid september til mai. Du finner detaljer på rorosmuseet.no. Alle uteområder er tilgjengelige og er i stor grad merket med QR-koder, som du leser med mobiltelefonen, og gir deg tilgang til kunnskap om det du ser.

Det skjer noe i mange bakgårder. Ikke alle portrom viser det like tydelig som hos denne brukskunstneren. Foto: Knut Randem.

Det fine med Røros er at det er aktivitet i de gamle bygningene. Vanlige butikker, gallerier, kunsthåndverkere og kafeer. Du kan også finne deg et spisested med tradisjonsmat, som for eksempel Kaffestuggu med surpølse eller moderne menyer her eller på en av de andre restaurantene.

Når vi først snakker om mat, så stikk innom turistkontoret og få med deg «Lokalmatkartet». Det viser veien til lokale matprodusenter ikke bare i Røros, men også i Os, Tolga, Tynset og Alvdal.

Fra september og ut mai er mange av aktivitetene i Røros konsentrert mot siste halvdel av uka. Sjekk derfor roros.no/hva-skjer/ før du planlegger ditt besøk.

Det er flere byggestiler i Røros. Foto: Knut Randem.

Og strekker du høsten til nærmere jul så kan du jo reise dit når det er julemarked. I 2024 arrangeres det i dagene 5. til 8. desember. Programmet finner du på julemarkedroros.no. Og på nyåret kan du jo begynne å tenke på Rørosmartnan…

Bobilplassen ved Øra stadion er åpen hele året. Her er det kun 5 minutter å gå til sentrum.

Denne artikkelen ble første gang publisert i september 2021. Senere er den oppdatert.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Skal du ta en høsttur til Røros?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *