Høstferie og tid for vinterdekk?

Nesten halvparten av de som skal på høstferie reiser utenlands. Men skal du holde deg i Norge bør du bruke tiden til å se nøye på vinterdekkene.

Vinterdekken bør sjekkes når du legger om. Foto: Knut Randem.

En tredjedel av oss skal på høstferie. Og nesten halvparten av disse reiser til utlandet, der Spania er det mest populære landet, viser en undersøkelse utført for Virke. Noen gjør det med bobil, men vi andre som har tenkt å ta bobilturen i Norge bør seriøst begynne å tenke på vinterdekkene.

Norge er et langt og variert land med ulike utfordringer. I enkelte deler av landet er det nesten så man ikke trenger å bytte til vinterdekk, men da skal du være beredt på å ligge stille når været går deg i mot. Andre har allerede opplevd vinterføre.

Når legger vi om til vinterdekk? Høstferien er et godt tidspunkt. Bor du i områder av landet der vinteren kommer tidlig eller skal du på fjellet, så legg om til vinterdekk før du reiser. Det oppfordrer NAF. I fjellet kan snøen komme brått når temperaturene er nærme null.

– Vinterdekk er langt dårligere enn sommerdekk på våte veier i plussgrader. Så behold sommerdekkene på en stund til om du ikke skal til fjells, råder Nils Sødal i NAF.

Sjekk mønsterdybden på dekkene regelmessig. Foto: Knut Randem.

Som julekvelden på kjerringa
– Enkelte ting ser aldri ut til å endre seg – det blir ofte mange bilskader ved først snøfall.  Sjekk kvalitet og alder på dekkene og bytte i tide, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

– Bremselengden på snø øker drastisk om du ikke har skiftet til vinterdekk når den første snøen kommer. I 40 kilometer i timen vil du bruke 60 meter på nedbremsingen, mot 30 meter om du har byttet til vinterdekk. Dagen for det første snøfallet gir alltid mange flere skader enn normalt, advarer Nielsen.

Hun legger til at levetiden på dekk varierer. Gummien vil over tid miste viktige egenskaper som følge av slitasje, elde og hvor langt og hvordan du kjører. Etter tre år bør du sjekke mønsterdybde og kvalitet, og når dekkene fyller fem år bør du vurdere å bytte til nye selv om du kjører lite.

For bobiler i kjøretøygruppe M1 gjelder de samme reglene for vinterdekk som for andre personbiler. Uansett om den veier over eller under 3500 kg, men under 7500 kg. Dette ble endret i 2016.

Om vinteren, fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde på dekkene – selv om du kan kjøre med sommerdekk der du kjører. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 millimeter mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.
Piggdekkene kan bare brukes i den samme perioden, men tillates brukt tidligere dersom værforholdene krever det.

Også kjettingkravet for tyngre bobiler ble borte i 2016, men de eller andre hjelpemidler kan likevel være kjekke å ha i bobilen.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *