Enten du skal hjem til jul eller bort i jula kan du raskt havne i uforutsette situasjoner med krevende kjøreforhold. For å få deg trygt fram vil Statens vegvesen gi god og korrekt informasjon om vei- og trafikkforhold døgnet rundt også i jule- og nyttårshelgen.
De fem veitrafikksentralene vil ved hjelp av kameraer, tellepunkter og meldinger fra entreprenørene og trafikanter sørge for informasjon om trafikk- og kjøreforhold over hele vårt langstrakte land.
– For å sikre best mulig trafikkavvikling har vi et samarbeid med de største radiokanalene. Dette gjør at vi får riktig og oppdatert informasjon ut til trafikantene så fort som mulig. Slik får bilister beskjed om kødannelser, hindringer og anbefalte omkjøringsveier, forteller Therese Thowsen i Statens vegvesen.
– Trafikantene må bidra til en sikker og smidig trafikkavvikling. Værforholdene rundt jul og nyttår kan endre seg raskt både i fjellet og lavlandet. Det betyr at trafikantene må være forberedt og utrustet for vanskelige kjøreforhold, sier Thowsen.
– Ved å holde køen bidrar trafikantene til positiv avvikling av juletrafikken. Forbikjøringer kan skape farlige situasjoner som igjen fører til oppbremsinger som forsterker kødannelser.
De fleste fjelloverganger er åpne
I år er de fleste fjellovergangene åpne i jule- og nyttårshelga.
– Det er viktig at stengningene overholdes på de fjellovergangene som er planlagt stengt eller som stenges grunnet uvær. Bilistene må ikke kjøre forbi bommene.
– Alle som ferdes på veien i julehøytiden skal komme trykt frem, er juleønsket fra Statens vegvesen. Kommer du til en stengt vei, må dette respekteres. Kjører du inn på en stengt vei setter du deg selv og andre i fare.
I tillegg melder Statens vegvesen om at det er en del natte- eller vinterstengt veier.
Avhengig av været kan en rekke veier, spesielt i høgfjellet, bli stengt på kort varsel.
Kan bli nødvendig med kolonnekjøring
Det kan være mange timers ventetid for å få komme over fjellet når det er kolonnekjøring.
– Sjekk veimeldingene før du legger ut på tur. Det kan lønne seg å velge en annen vei, er rådet fra Statens vegvesen.
– Været og føreforholdene skifter raskt på høyfjellet. Dette overrasker ofte trafikantene, sier Therese Thowsen, som sammen med sine kolleger følger trafikkavviklingen døgnet rundt fra Vegvesenets veitrafikksentraler.
Antall kjøretøy i en kolonne avhenger av hvilken kapasitet som finnes til å redde folk fra fjellet dersom en kolonne kjører seg fast.
– Når det blir kolonnekjøring på dager med stor trafikk kan ventetiden bli lang for å komme over fjellet. Da kan det ofte være tid å spare på å velge en annen vei selv om det er lengre å kjøre, sier Thowsen.
Noen steder finnes det ikke omkjøringsmuligheter. Da bør man forberede seg godt eller vurdere om reisen kan utsettes til værutsiktene er bedre.
Her kan du høre rådene og se Statens vegvesens egen film om hvordan du skal kjøre i kolonne:
Sjekk et nettkamera
Over 300 nettkamera kan hjelpe deg med å planlegge juleturen. Trafikk, vær og føre kan variere, og Vegvesenets kamera kan fortelle hvordan kjøreforholdene er der du skal reise.
Snør det på E18 nå? Hvordan er kjøreforholdene på E6 over Dovrefjell? Går trafikken unna over Svinesundsbrua?
– Forholdene på det norske veinettet kan varierer mye fra ett sted til et annet i vår langstrakte og værutsatte land. Skal du på langtur kan det være lurt å kikke på Vegvesenets nettkamera for å få et inntrykk av det du har i vente
På bildene ser du veien og litt av omgivelsene. På Vegvesenets nettsider om reiseinformasjon kan du zoome deg inn på din reisevei og se på hvert av de over 300 nettkameraene langs norske veier.
Du finner kameraene her.
Oppdaterte vei- og trafikkmeldinger og tips for jule- og nyttårstrafikken finner du på vegvesen.no, NRK1 tekst-tv (side 701) eller på telefon 175.
Julerådene fra Statens vegvesen gjelder selvfølgelig hele vinteren.