Hett marked for utleie av bobil også i 2021

Sommern 2020 bød på utfordringer for selskapene som leier ut bobiler. Utlendingene uteble, men nordmennene kom stormende. Neste år kan bli like het blant nordmenn, men hva skjer om også utlendingene kan komme?

Sunlight (bildet) og Dethleffs leies ut av Ferda gjennom McRent. Foto: Jon-Petter Thorsen/Aptum.

Bobilverden.no har spurt tre av de største norske aktørene om deres erfaringer fra sommeren 2020 og utsiktene for neste sommer. Alle venter høyt trykk i utleiemarkedet også i 2021. Fortsatt er det mye ledig, men erfaringsvis planlegger og bestiller nordmenn ofte ferien sin i romjula.

Ferda eier 49 prosent av den norske virksomheten til McRent. McRent eies for øvrig av EHG (Erwin Hymer Group) og har 97 utleiesteder i Europa. Syv avdelinger i Ferda leier ut Dethleffs og Sunlight bobiler gjennom dette selskapet.

– 70-80 prosent av leietakerne er utlendinger. Disse uteble i stor grad i sommer, men det meste av kapasiteten, som ble ledig, ble leid av nordmenn, forteller Leif Terje Hansen, konsernsjef i Ferda.

– Per i dag ser det veldig bra ut for neste år. Vi er ikke utsolgt, men ligger heller nærmere normalen for denne årstiden. Det er veldig mange bestillinger for vinterferien og påsken. Deretter øker sesongen på igjen i mai.

Mange nordmenn har allerede bestemt seg for norgesferie
Hansen forteller at de merker en større etterspørsel enn normalt fra nordmenn. Det tyder på at mange allerede har bestemt seg for å ta norgesferie også neste sommer.
I tillegg har mange utlendinger som måtte holde seg hjemme i sommer flyttet sine reservasjoner til sommeren 2021.

Hymer og de øvrige merkene Kroken Caravan selger er tilgjengelige for utleie gjennom Rent Easy. Foto: Produsenten.

– Vi har aldri hatt så mange forhåndsbestillinger som nå, sier Rene Jensen. Han er daglig leder i Kroken Kristiansand og Rent Easy, som Kroken Caravan har franchise-rettighetene for i Norge. Rent Easy eies av EHG og leier på fem steder ut de merkene Kroken Caravan selger i Norge.

Jensen forteller om en kaotisk sommer i 2020. Gjennom nettverket har de ekstremt mange utenlandske leietakere som tyske, italienske og franske.
– Vi valgte tidlig å kansellere de utenlandske bestillingene på grunn av reiserestriksjonene. Vi leide i steden ut til nordmenn og fikk den beste sesongen noensinne.

Sesongen 2020 varte veldig lenge
Nordmenn leier vanligvis bobil i skoleferiene, men Jensen kan fortelle at sesongen i år varte uvanlig lenge. Vanligvis er det utlendingene som sørger for at sesongen blir lang nok til at det lønner seg med utleie. I år var det i steden nordmenn som sørger for fulle ordrebøker til ut i oktober.

2020 var «hot» på grunn av korona og Jensen tror det blir like hett i utleiemarkedet til sommeren.
– Det er ofte i romjula folk bestemmer seg for feriemål og bestiller leiebiler, men vi har aldri hatt så mange forhåndsbestillinger som vi har nå, sier Jensen.

– Enkelte avdelinger begynner å fylle opp det de har for utleie. I Oslo er 60 prosent av kapasiteten for juli allerede bestilt. Også Bodø har stor pågang ettersom alle skal se Lofoten. Halvparten av bestillingene i Bodø er fra utlendinger som satser på åpne grenser.

For Rent Easy er det god kapasitet for vinteren og påsken. Utlendingene er fortsatt fraværende og nordmenn begynner først å leie bobiler i april, forteller Jensen.

Dobbelt så mange norske bestillinger før 2021
Bobilkjeden Arve Opsahl har sitt eget norske utleiekonsept i Motorhome.no. Det dreier seg først og fremst om utleie av Challenger, men også Eura Mobil så langt modellene passer for vanlig førerkort.

Gjennom Motorhome.no leier Bobilkjeden Arve Opsahl først og fremst ut Challenger bobiler. Foto: Challenger.

Utleie beregnet hovedsaklig for utenlandske kunder konsentreres rundt de tre flyplassene i Oslo, Bergen og Tromsø med spesialiserte utleiepunkter nær flyplassene. Utleie gjennom flere av Bobilkjedens avdelinger og iCaravan går i hovedsak til nordmenn.

– Det var en veldig bra utleiesesong i 2020. De norske kundene kompenserte nesten for alle de utenlandske kundene som ikke kom, sier Bjørn Arve Opsahl, konsernsjef i Bobilkjeden Arve Opsahl.
– Nordmenn har en kortere leiesesong og er mest aktive i skoleferiene, men vi økte antallet utleiebiler i høysesongen og endte dermed på samme inntektsnivå som året før.

Opsahl forteller at 2021 ser veldig lys ut.
– Vi har aldri hatt så mange forhåndsbestillinger fra nordmenn som vi har for neste år. I øyeblikket er det dobbelt så mange bestillinger som normalt. Utlendingene ligger på bare 10 prosent av normalt bestillingsvolum på denne tiden av året, men de avventer trolig utviklingen noe før de bestemmer seg.

– Det er fellesferien som har flest bestillinger, men det er fortsatt god kapasitet, sier han.
Usikkerheten om vaksiner og smittesituasjonen har gjort at Bobilkjeden har vært litt avventende med å markedsføre utleie til de vet hvor de skal sette inn trykket.

Mange små utleiere
I tillegg til disse tre aktørene i utleiemarkedet er det mange mindre norske aktører og større utenlandske aktører som posisjonerer seg for en sommer der det forventes at mange nordmenn legger ferien til Norge uansett hvordan smittesituasjonen og reiserestriksjonene blir i Europa. Da blir det også spennende å se hva utlendingene gjør om grensene åpnes for fullt. Det kan bli trangt i det norske leiemarkedet.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Hett marked for utleie av bobil også i 2021

  1. Hvordan ser aktørene på utsiktene for 2022, det ville vært veldig interessant å vite for eventuelle private utleiere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *