Nei, du kan ikke kjøre inn i nasjonalparken. Heller ikke på traktorveier. Det sier forvalteren i Raet nasjonalpark. Hun har merket økt trykk med mange bobiler og campere denne sommeren.
I Norge har vi den unike allemannsretten. Den gir alle rett til å ferdes til fots i utmark. Samtidig er motorisert ferdsel i utmark forbudt. Det er hovedreglene i allemannsretten, men du kan kjøre på vei gjennom utmark, parkere og gjerne overnatte, langs veier i området så lenge grunneieren ikke har nedlagt forbud mot dette.
I nasjonalparker er dette mye strengere. Jenny Marie Gulbrandsen er forvalter i Raet nasjonalpark, som ligger i kommunene Arendal, Grimstad og Tvedestrand. Hun sier at mens en traktorvei vanligvis er i gråsonen og må vurderes i det enkelte tilfellet, så er absolutt all kjøring forbudt i nasjonalparker – med mindre du har fått en dispensasjon.
– I sommer har vi hatt et betydelig trykk av telting i rekreasjonsområdene, svært mange bobiler på de offentlige parkeringsplassene og mange tilfeller av kjøring så langt ut i nasjonalparken som mulig. Raet nasjonalpark har en del traktorveier og gamle militærveier som er kjørbare. Men det gjør det ikke lovlig å kjøre på disse veiene, sier hun.
All kjøring er forbudt i nasjonalparker
For nasjonalparkene er det helt spesielle regler for motorisert ferdsel. Ikke engang el-sykler er i utgangspunktet tillatt, selv om dette kan bli endret. Kjøring på traktorveier og brede stier er ikke tillatt i nasjonalparker. Grensene for nasjonalparkene er absolutte.
– Vi har gitt advarsler i noen tilfeller og bedt dem flytte seg, men det har ikke vært nødvendig å be politiet om å bøtelegge noen denne sommeren, sier Gulbrandsen. Bøtene for motorisert ferdsel i nasjonalparker kan være saftige.
Gulbrandsen forteller at det er flere offentlig tilgjengelige veier og parkeringsplasser i Raet nasjonalpark. Det var hyttebebyggelse her før nasjonalparken ble etablert og hytteeierne har kunnet kjøre inn i og parkere på parkeringsplasser i området.
Nå har bobilene i større grad tatt i bruk disse plassene som overnattingsplasser. Det har fått hytteeierne til å reagere, men sett fra Gulbrandsens ståsted er ikke dette ulovlig. Hun overlater til grunneierne å eventuelt skilte parkeringsplassene i områdene utenfor nasjonalparken.
Gjerne merkede plasser for bobiler
– Det beste hadde likevel vært å få spesielle områder for bobiler på disse parkeringsplassene. Av hensyn til andre besøkende, som kanskje ikke er så gode til beins, blir det et hinder når bobilene har tatt de fineste utsiktsplassene, sier hun.
– I de tilfellene jeg har blitt spurt, har jeg gitt råd til bobilistene om hvor de kan parkere eller overnatte uten å være i veien for noen, forteller Gulbrandsen. Hun legger til at utlendingene ofte blir overrasket over hvor mye som tillates i norske nasjonalparker.
Gulbrandsen arbeider for Raet nasjonalparkstyre, men er ellers knyttet til Fylkesmannen. Vedlikehold og renhold i nasjonalparkene utføres i varierende grad av de enkelte kommunene.
Raet nasjonalpark er en av fire marine nasjonalparker i Norge og består til 98 prosent av vann. De øvrige marine nasjonalparkene er Ytre Hvaler, Færder og Jomfruland. Det er totalt 47 nasjonalparker i Norge. De samme reglene gjelder i utgangspunktet for alle. Du kan se alle nasjonalparkene her (ekstern lenke).
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Dersom det ikke er lov å kjøre på disse veiene så får de sette opp skilter slik at det ikke er noen tvil 🤔