Helgelandskysten har fått en ny attraksjon

Storslått utsikt. Rasteplassen har fått en stor plasstøpt betongterasse. Terrassekanten er avrundet både i plan og snitt. Foto: Steinar Skaar/ Statens vegvesen.

Med sittebenker i vakre fargenyanser, et nytt bølgeformet toalett og en utsiktsterasse rett mot storhavet blir Ureddplassen i Gildeskål en ny flott opplevelse for reisende i nord. Forrige uke åpnet rasteplassen for publikum.

Ureddplassen langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten er et mye brukt sted av både fastboende og turister. Vinterstid finnes det knapt et vakrere sted å beskue nordlyset, ei heller midnattssolen om sommeren. Etter en omfattende oppgradering fremstår Ureddplassen i ny drakt.

Det nye toalettbygget defineres som et nytt landemerke. Foto: Lars Grimsby/ Statens vegvesen.

– Foruten ny parkeringsplass og et toalett i glass og betong, har vi bygd en utsiktsterrasse og et spektakulært amfi. Amfiet fører ned til strandsonen og er formet som en bred trapp med vekselsvis trapp- og sittetrinn. Trappeanlegget har unik utsikt og tilbyr gode sitteplasser godt skjermet for trafikkstøy, sier Steinar Skaar, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Helgelandskysten. På amfiet er det satt ut sittebenker i karakteristisk marmor fra Fauske og Ureddmonumentet har fått en ny og verdig plass.

Amfiet er formet som en bred trapp med vekselvis trappe – og sittetrinn. Foto: Lars Grimsby/Statens vegvesen.

– Sammen med den lokale entreprenøren har vi lykkes med å få fram de kvalitetene arkitekten og landskapsarkitekten har prosjektert. Spesielt har betongarbeidene knyttet til bygget og amfiet vært kompliserte, men vi er godt fornøyd med utførelsen, sier Skaar. Plassen er åpnet for publikum. På grunn av innvendige arbeider og testing av lys og tekniske løsninger, tar det ennå noen uker før toalettbygget kan åpnes for bruk.

Ureddmonumentet ble reist til minne over de 42 omkomne da ubåten «Uredd» ble senket under 2. verdenskrig. Skipsvraket ble lokalisert i 1985 og vigslet som krigsgravsted i 1986. Monumentet ble reist i 1987 og avduket av kong Olav. Monumentet har fått ny marmorsokkel. Foto: Steinar Skaar/ Statens vegvesen.

Prosjektet har en kostnadsramme på 15 millioner kroner og er utarbeidet av Landskapsfabrikken AS v/Inge Dahlman. Toalettbygget er tegnet av arkitektene Haugen/ Zohar. Entreprenør er Moldjord bygg og anlegg AS.

(fra pressemelding)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *