Hareide vil ikke gjøre som Stortinget har bedt om

I vinter ba Stortinget samferdselsministeren å endre reglene om helseattest for eldre bilførere. Nå nekter han å gjøre som Stortinget vil.

Ikke helt uventet konkluderer samferdselsminister Hareide med at helseattesten skal bestå. Foto: Tor Livius Midtbø/SD.

Som en av sine siste avgjørelser før det forventede regjeringsskiftet har Hareide bestemt seg for å ikke lytte til Stortingets vedtak.

– Det skal være trygt å ferdes i trafikken. Krav om obligatorisk helseattest for eldre bilførere er et viktig virkemiddel for å sikre at de med førerrett er trygge sjåfører. Anmodningen fra Stortinget om å oppheve dette fra 1. august, var ikke mulig å møte fordi viktige faglige vurderinger manglet. Nå har jeg fått disse, og for meg er saken klar: Jeg fjerner ikke kravet om obligatorisk helseattest, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf) i en pressemelding i dag.

I februar vedtok Stortinget å be regjeringen oppheve kravet om helseattest for eldre bilførere, og ved vedtak 27. mai ba de om at dette ble gjennomført med virkning fra senest 1. august.

Som en oppfølging av vedtaket fra februar, ble Statens vegvesen og Helsedirektoratet i april bedt om å utrede mulige konsekvensene av å fjerne kravet om obligatorisk aldersbestemt helseattest, og å vurdere mulige alternative tiltak. Samferdselsministeren mottok rapporten 1. oktober.

– Jeg oppfatter rapporten som en sterk faglig anbefaling om å beholde kravet om helseattest. Derfor ønsker jeg ikke å fjerne det, av hensyn til trafikksikkerheten. Det vil være opp til den nye regjeringen å ta stilling til hvordan dette skal følges opp videre, sier Hareide nå.

Stortinget ga samferdselsministeren en frist til 1. august for å gjennomføre vedtaket, men i slutten av juli ga han beskjed om at han ikke var klar til å konkludere. Også da uttrykte han skepsis til vedtaket.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  11 comments for “Hareide vil ikke gjøre som Stortinget har bedt om

 1. En kan ikke ta alle eldre sjåfører over en kam.
  Jeg frontkolliderte med en eldre mann på 88 år. Han skulle bare kjøre sin kone på butikken.
  Dette var i januar og han hadde en nediset frontrute hvor han hadde skrapet en liten del av. Han så ikke hvor han var da han nærmet seg rundkjøring. Jeg var på tur ut av rundkjøringen da han tok feil av filen inn. Han kjørte rett på meg og min bil stoppet i brøytekanten, så jeg hadde ikke mulighet for å svinge unna. Dette resulterte i et knust håndledd. Det gikk bra med det eldre ekteparet, men han mistet førerkortet. Pårørende sørget for å levere inn skiltene. De hadde advart han om at han ikke burde kjøre mer. I dag er det så mange oppegående 80 åringer så jeg synes at kravet om legeerklæring ikke er nødvendig.

 2. Dette med Hareide bør få konsekvenser!
  Han nekter å gjøre den jobben han er satt til,og vi alle må jo forstå at han hater eldre!
  Kan Vi la dette passere,nei mener jeg!
  Pensjonsforbundet må gå til anmeldelse av Hareide,og vi bør støtte det!

  Dette er en av de falskelste politikere som finnes.

  Og skal vi finne oss i dette,nei!!

 3. Helseattest for eldre er fornuftig. Test av syn og reaksjonsevne og vurderingsevne er nødvendig for at eldre, og yngre… skal opptre ansvarlig i trafikken. Det er sikkerheten for oss alle som må ivaretas. (Et eksempel er nattsynet. Har du barn eller barnebarn som ferdes på veien etter mørkets frembrudd? Greit å bli sett…)mvh

  • Helt greit det. Men for at de skal synes i kvelds/ natte mørket så kan du for pokker lære seg å bruke REFLEKS. DET gjelder forsovit alle aldre.

 4. Bra med helseattest, må bare jobbe for at den skal være målrettet og luke ut de som virkelig er farlige i trafikken.
  De som er ved god helse og skikket til å kjøre bil har ikke noe å frykte.

 5. Det bør være en egen uavhengig lege som vurderer førerkort. Fastlege og pasient er tett på hverandre. Fastlegen kan lett komme i en snillhetsklemme.

 6. “Hareide vil ikke gjøre som Stortinget har bedt om”, og det skal vi takke ham for. Endelig en politiker som står opp for sunn fornuft!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *