Har investert 1 million i bobilplass

Etableringen av bobilplasser blir ofte gjort på privat initiativ. Det koster og besøket avgjør om investeringen betaler seg. Ekteparet Harald Øren og Linda Fjæran Øren hadde plass på sin eiendom og tok sjansen – selv om Gale-Mathias har vært nabo.

Investerte klokere enn Gale Mathias. Ekteparet Harald Øren og Linda Fjæran Øren holder bobilplassen åpen hele året. Foto: Knut Randem.

På Svaet i Frosta ligger Øra bobilcamp vakkert til ved Trondheimsfjorden. Her går moloen over til øya Tautra hvor det ble etablert kloster i 1207. I 1531 pantsatte abbed Mathias Henrikssøn klosteret og alt gikk over styr. Han fikk tilnavnet Gale Mathias, så nå vet du hvor det uttrykket kommer fra. I dag er det et nonnekloster på øya.

Ekteparet Øren har så visst ikke tenkt å gjøre som Mathias. De bygger sten på sten og bygger ut bobilplassen litt hvert år.

Øra bobilcamp en ettermiddag i februar. Tautra i bakgrunnen. Foto: Knut Randem.

Tankene ble konkretisert vinteren 2015. Kommunen leide da et område av dem til bruk som rasteplass. Da la de merke til at det var et ønske om å overnatte med bobil i dette området. Allerede til sommeren 2015 var de ti første plassene klare til bruk med vann og strøm på alle plassene.

– Alt som ikke krever autorisasjon har vi gjort selv forteller Harald Øren. Han er maskinentreprenør og brukte fritiden på å bygge bobilplassen. Millionen de har brukt fordeler seg omtrent likt på innkjøpte tjenester og egeninnsats med egne maskiner og utstyr.

Sosialt
Ved siden av bobilplassen hadde de et maskinverksted som ble gjort om til oppholdsrom med toaletter, dusj og kjøkken. I andre etasje har de også et større rom de kaller dansesalen. Ja, for dette er ikke kun en bobilplass.

1. desember arrangerte de julebord med 35 deltakere. De har også hatt flere andre uformelle sammenkomster. Lokale musikere har brukt stua til øvelse, men det har også gitt underholdning til gjestene. Også utendørs har det vært underholdning og gjestene improviserer selv langbord når de ønsker det.
– Vi varsler på Facebook-siden vår når vi har slike arrangementer slik at de som vil ha ro eller delta kan forholde seg til det.

Dette kaller Harald Øren dansesalen. Her i andre etasje er det plass til mange når de har arrangementer. Foto: Knut Randem.

Utvidelser hvert år
De åpnet altså med ti plasser det første året. Pent opparbeidet med grusplasser og gress mellom plassene pluss et gjerde mot plassen i midten.
1. mai året etter ble det fullt. Da la de til en rad til med ti plasser. 1. mai i 2017 ble plassen full igjen. Ny utvidelse og nå kan de nok få plass til 40 bobiler. Den siste utvidelsen var en grusplass vi ikke kunne se under snøen ved vårt besøk i februar.

Den første raden med plass til ti bobiler. En ditto rad har fått plass til venstre. Om vinteren brøytes kun området mellom disse rekkene og gir plass til ti bobiler. Foto: Øra bobilcamp.

De skal ikke stanse med det. De har avtale med kommunen om å vedlikeholde rasteplassen ved siden av bobilplassen. På den andre siden her håper de å kunne utvide med enda større kapasitet. Mange helger blir det nemlig helt fullt og de tror ikke på mindre behov etter hvert.

– Vi har mange stamkunder, forteller ekteparet. Enkelte ganger kan det virke som om jungeltelegrafen går og det blir smekk fullt. Om sommeren er trafikken jevnere fordelt utover i uka og det er som regel plass til de som kommer.

Vinteråpent
Plassen holder åpent hele året. Men da brøytes plassen mellom de to første radene for å spare gresset. Der er det plass til ti bobiler om vinteren.

Nå driver de bobilplassen mest som en hobby, men de må likevel drive slik at alle regler følges. Selv har de kun to regler til gjestene sine; Du må gjerne parkere som du vil så lenge du ikke står på gresset, men hold sikkerhetsavstanden på 3 meter og sperr ingen inne.

Mørket fallet raskt på i februar, men nå lysner det snart. Foto: Knut Randem.

I 2017 hadde de 1000 overnattingsdøgn på bobilplassen. I fjor ble det hele 1500 overnattinger gjennom året. Folk har åpenbart satt pris på plassen og området rundt. Frosta tredobler innbyggertallet om sommeren og har et godt utviklet turveinett, forteller ekteparet. Her er det gode muligheter både for å gå en tur eller å sykle. Eller du kan nøye deg med å sitte utenfor bobilen og nyte utsikten.

Øra bobilcamp er oppført i Bobilplassen.no.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  3 comments for “Har investert 1 million i bobilplass

  1. Kjempeflott. 👍
    Vi skal på ny ‘nordovertur’ etterhvert, så da må vi jo stoppe på i de traktene også. 😊

    Men, dette sitatet fra artikkelen er vel ikke helt oppdatert iht nye regler?
    “….men hold sikkerhetsavstanden på 3 meter….”

    • 3 meter er nok fortsatt nasjonal regel, men brannetatene ønsker mer avstand. Enkelte kommuner skal ha vedtatt 4 meter som sikkerhetsavstand.

  2. Hei dette såg veldig fint ut håper å ta ein tur til sommeren men de er eit stykke å kjøre fra Rogaland lykke til videre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *