Har du sørget for riktig forsikringsdekning?

Reiseforsikring er godt å ha dersom man skulle rammes av sykdom eller ulykke, og kaskoforsikringen hjelper deg ved ulykker og trafikkuhell, men hvor godt står du egentlig rustet dersom bobilen får havari på girkassa, motoren eller drivverket? Da hjelper verken reiseforsikringen eller kaskoforsikringen.

Vanlig kaskoforsikring dekker skadene og følgene ved kollisjoner, utforkjøring, velt, hærverk eller annen tilfeldig, plutselig og ytre påvirkning som kan ramme oss på ferieturen, men hva om bobilen får girkasse-/motorhavari og du står langt nord i Sverige?

– Det er alltid en viss risiko for at man må ta enkelte uforutsette utgifter på sin egen kappe når man er på reiser med egen bil, bobil, motorsykkel eller båt. Bruksgjenstander og ting går til tider i stykker, sier produktsjef Øyvin Stople hos forsikringsselskapet Tryg.

Er du blant de som tror at reiseforsikringen eller kaskoforsikringen din sørger for at du både får hotellopphold, leiebil og kommer deg hjem fra reisen dersom motoren eller girkassa på bilen skulle bryte sammen, kan det bli en dyr erfaring. Slik er det ikke.

Kan få feil på bilen
For det er altså ikke bare de vanligste «kaskoskadene» som vi gjerne tenker på som kollisjoner, utforkjøring, velt, hærverk eller annen tilfeldig, plutselig og ytre påvirkning som kan ramme oss på turen, og som kan sette en stopper for ferieturen.

Kjøretøyet vårt kan også få feil, og hva gjør du hvis for eksempel girkassa bryter sammen på turen? Reparasjonen blir ikke billig, men kanskje blir du stående langt nord i Sverige uten kjøretøy, uten tak over hodet, og gjerne klær, toalettartikler, mat og medisiner i skapene i bobilen.
Veihjelp og bobilen slept til verkstedet får du dekket fra forsikringsselskapet.

Det er nå du ønsker at du skulle ha satset på den beste dekningen. Altså den som heter maskinskade kombinert med selskapets toppforsikring på kjøretøyet.

En løsning, hvis du får lov, er å bli med bergingsbilen til verkstedet. I tillegg kan du/dere sikkert også bo i bobilen i alle fall fram til den skal inn på verkstedet. Er du heldig tar reparasjonen ikke lang tid.

Husk service og vedlikehold
Først og fremst anbefaler produktsjef Øyvind Stople hos Tryg at man følger jevnlig service og utfører nødvendig vedlikehold fortløpende på kjøretøyene sine. Forsikring dekker ikke alt, men er uhellet ute så ønsker du selvsagt å stå best mulig rustet.

Det er altså kun dersom du har maskinskade kombinert med selskapets toppforsikring, hos Tryg heter den «Bobil Ekstra», at du sikrer å ruinere feriebudsjettet ditt om bobilen bryter sammen på ferieturen.

– Mange er av den misforståelsen at reiseforsikringen gjelder, men slik er det ikke om du er på tur med bobilen, bekrefter altså produktsjef Øyvind Stople og kommunikasjonssjef Ole Irgens hos Tryg Forsikring.

– Det er alltid en viss risiko for at du må ta enkelte uforutsette utgifter på egen kappe når du er på reiser med bobilen, sier produktsjef Øyvin Stople hos forsikringsselskapet Tryg.

Sykdom og ulykke
Reiseforsikringen gjelder om det oppstår sykdom på turen, men den gjelder ikke om du trenger hotell eller hjemreise som følge av at bobilen eller bilen bryter sammen.

At reiseforsikringen ikke er en trygghet dersom bobilen eller bilen bryter sammen på feriereisen, gjelder ikke bare hos Tryg Forsikring. Selskapene er like der. For samme svar har artikkelforfatteren også fått før fra et annet reiseforsikringsselskap.

I verste fall, kan du uavhengig av hvilket forsikringsselskap du har, faktisk bli stående igjen nord i Sverige, mens bobilen er på vei på lasteplanet på en bergingsbil til et verksted milevis unna. For veihjelp vil du få hvis du har delkasko- eller kaskoforsikring, men det er herfra det er avgjørende hvilken forsikringsdekning du har.

Altså om du må regne med å betale selv hotellopphold, leiebil/transport, og i verste fall hjemreisen. Til slutt kommer verkstedregninga.

Forsikring mot maskinskade
Får du sitte på med bergingsbilen fram til verkstedet, kan du bo i bobilen utenfor verkstedet mens det må ventes på bestilte deler og fram til den skal inn i verkstedhallen.

I verste fall kan det også ta uker før verkstedet tar inn bilen. Spesielt i fellesferien. Deler må også bestilles. Så kanskje må du reise hjem, og så tilbake for å hente bilen når den er ferdig reparert.

Alt dette må du betale selv, dersom du ikke har maskinskadedekning og toppforsikring.

– Jeg anbefaler at man både har Bobil Ekstra, som gir best dekning hos oss, og tilleggsdekningen maskinskadeforsikring, sier produktsjef Øyvind Stople hos Tryg.

Sjekk forsikringsvilkårene
– Vi anbefaler alle å sjekke med forsikringsselskapet sitt hvilken dekning de har. Forsikringsselskapene beskyldes ofte å skrive vilkårene med små skrift, men det kan lønne seg å lese gjennom hva de ulike forsikringene gjelder for, påpeker kommunikasjonssjef Ole Irgen hos Tryg Forsikring.

Er bobilen over ti år kan du ikke velge maskinskade hos Tryg, men du kan fortsatt tegne Bobil Ekstra. Andre selskaper har lignende forsikringer, og det er forskjeller på hvor gammel bilen kan være for å få maskinskadeforsikring som sikrer deg aller best. Du må imidlertid også sjekke hva som gjelder dersom du fortsatt har garanti på bilen.

Dekker også fuktskader
Produktsjef Øyvind Stople anbefaler sine kunder også til å gå inn på selskapets nettsider, eller lese i sine tilsendte forsikringspapirer, hva mer man får dekket ved å utvide bobilforsikringen til ekstradekning.

– Blir man utsatt for tyveri dekker Bobil Ekstra for eksempel tap av løst utstyr og eiendeler inntil 100 000 kroner og fastmontert utstyr med inntil 50 000 kroner, forsikringen dekker skadet eller tapt bilnøkkel, fuktskader ved årlig fukttest på inntil 15 år gamle bobiler, og rens av motor hvis man fyller feil drivstoff.

Tekst og foto: Bjørn Egil Jakobsen, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

  1 comment for “Har du sørget for riktig forsikringsdekning?

  1. Alt lyder fint til man har bruk for det, min bil er 13 år og har gått 210 000 km, der er ingen forsikring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *