Har du sjekket passet? Du kan få problemer med utenlandsferien

Har passet gått ut på dato så har du et problem om årets lange bobiltur planlegges utenlands. I EU/EØS kan id-kort være en løsning – om du er rask.

Det tar måneder å få levert nye pass. Det kan stanse utenlandsferien om det gamle har gått ut. Foto: Knut Randem.

Per i dag er leveringstiden for pass syv uker, og ifølge politiets prognoser vil denne øke til 10 uker innen juli. Det betyr at dersom du ikke har vært hos politiet og søkt om pass innen de nærmeste dagene, vil du ikke få passet i tide før fellesferien, melder Politidirektoratet.

Direktoratet ber folk om å ikke bestille ferien før de vet at de har passet i hånda. Der stiller du i bobil litt sterkere – om du ikke skal bestille ferge.

Schengen-samarbeidet skulle gi passfrihet i EU/EØS og Sveits. Men i praksis må du ha noe å identifisere deg med. Norge har ikke før nylig hatt et nasjonalt id-kort. Dermed har vi vært nødt til å ta med passet på tur i Europa.

Nå kan det være dette id-kortet som kan redde utenlandsturen.
– Nasjonalt ID-kort har en noe kortere leveringstid, men du må søke innen månedsskiftet mai/juni for å få det levert før fellesferien begynner.

Forholdsvis få har bestilt det nye nasjonale id-kortet. Nå kan det redde utenlandsferien i EU/EØS og Sveits.

– Vi vil på det sterkeste oppfordre folk til å vente med å bestille utenlandsferie før de vet at de har reisedokumentene sine i orden. Siden leveringstiden på nasjonale id-kort er noe kortere enn pass, så bør de som kun skal reise innenfor EU-/EØS-landene og Sveits, velge dette, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Ikke belag deg på nødpass
– Pandemien og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden av viktige materialer som brukes i produksjonen av pass og nasjonale id-kort. Det gjør at leverandøren ikke klarer å produsere i takt med etterspørselen. Dette er en situasjon som ikke er unik for Norge, dette gjelder også for våre naboland, Sverige og Finland. Vandvik sier at folk heller ikke kan belage seg på å søke om nødpass. De blir reservert for personer i en nødsituasjon.

Har du gjort bestillinger du ikke får benyttet deg av fordi du mangler pass eller id-kort, så er det ikke noe å få igjen hos forsikringsselskapene.

– En forsikring skal dekke akutte og uventede hendelser. Et utløpt pass regnes ikke som en slik hendelse, selv om den ekstra lange leveringstiden nok kommer overraskende på mange av oss, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *