Har du lyst til å lage en bobilplass?

Har du et område som kan egne seg som bobilplass? Uten egen erfaring fra bruk av bobil kan du være i tvil om hvordan du går fram. Her skal du få litt hjelp.

Et av grunnkravene til en bobilplass er at den har plane oppstillingsplasser med fast grunn. Ved behov må du terrassere terrenget slik Fredrikstad båt og bobilcamp har gjort her. Foto: Knut Randem.

Om du skal anlegge en bobilplass bør du være klar over at bobilfolk ikke er en ensartet masse. De er like forskjellige som alle andre. Noen vil ha et enkelt overnattingstilbud og andre vil ha alle fasiliteter med høy standard.

Du bør se at du kan legge investeringene på flere nivåer og likevel få kunder. Har du få eller ingen fasiliteter vil du ganske sikkert få ønsker – kanskje krav – om flere og bedre fasiliteter fra potensielle gjester. Da er det viktig å ha is i magen og holde deg til det investeringsnivået du er komfortabel med.

Uansett hvilket nivå du legger din bobilplass på er det noe grunnleggende som gjelder en hver bobilplass. Området må være plant, innkjøringen må være slik at større biler kan kjøre inn, husk også at bobiler har et lengre overheng enn personbiler.

Det er ikke noe krav at det skal være asfalt på en bobilplass, men merk opp hvor bobilene skal parkere. Om det ikke kan males på bakken så bruk skilt. Foto: Knut Randem fra Bua hamn.

Sjekk reguleringsplanen som omfatter din eiendom. Er du i tvil om det er lov å ha en bobilplass på eiendommen så snakk med kommunen. Det er alltid lurt å være på lag med kommunen.

Flere nivåer
Vi kan dele bobilplasser inn i ulike kvalitetsklasser. Prisnivået bør gjenspeile den kvalitet og de fasiliteter du tilbyr. Beliggenhet kan også ha betydning.

– Vi vet at du ikke anlegger plassen for å være snill, men for å tjene penger. Likevel; om du tilbyr få eller ingen fasiliteter bør du prise forsiktig inntil du ser hvordan det går.

Dersom du ikke tilbyr toalettfasiliteter bør du skilte plassen med forbud mot «bobiler» uten innmontert toalett. I Norge vil så godt som alle godkjente bobiler ha eget toalett, men i andre land godkjennes ofte små biler med enkle løsninger som «bobil». Det norske regelverket er laget for å ikke lage et smutthull rundt engangsavgiften.

Det enkle er ofte det greieste. Du trenger kanskje bare å sette opp noen veiledningsskilt. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Fra den enkleste til den velutstyrte
For bobilfolk er ofte problemet å finne et lovlig sted å stå. Fasilitetene betyr ikke nødvendigvis så mye. Mange er helt selvforsynte i flere dager. Den enkleste plassen har ingen fasiliteter, men plassene er merket opp slik at gjestene vet hvor de skal parkere.

Neste steg er strøm og tømming. Dersom du vil at plassen din skal kunne brukes til flere overnattinger bør det være mulig å tømme en toalettkassett. Det må ikke være en flott og dyr tømmestasjon, men en renslig løsning. Det bør også være vann tilgjengelig slik at kassetten kan skylles etter tømming.

Om sommeren klarer de fleste bobiler seg en natt uten strøm. Men noen har også behov for medisinsk strøm – det er mange godt voksne folk i bobiler. Snakk med en elektriker om hva som er mulig (og lov) å anlegge på din bobilplass.

Den perfekte tømmestasjon for helårsbruk er en stor investering. Du kan lage enklere løsninger dersom det kun skal være mulig å tømme bærbare toalettkassetter. Foto: Knut Randem.

En bobilplass med strømuttak og tømmemuligheter vil tilfredsstille de aller fleste bobilisters behov. Strømstolper med minst 10A uttak og en tømmestasjon for både toalett og gråvann er da et must.

Bobilene har normalt bedre kapasitet til gråvann enn toalettavfall. Vær oppmerksom på at noen bobiler har større faste toalettanker og har behov for å tømme disse i et avløp bakken. Normalt gjøres dette på samme sted som gråvann, men det avhenger av hvilken løsning du har for avløp. Dersom toalettavfall ikke kan tømmes sammen med gråvann bør du skilte dette spesielt.

Det øverste kvalitetsnivået for bobilplasser er de som også har et servcebygg med toaletter og dusj. Det kan kanskje høres merkelig ut at bobilfolk med eget toalett og dusj i bobilen ønsker disse fasilitetene, men en del synes disse er små og upraktiske. De foretrekker derfor å bruke et servicebygg der de overnatter.

Det finnes strømstolper med lys på toppen slik at du får noe belysning på plassen. Det kan suppleres med andre strategisk plasserte lys. Vurder om strøm skal selges etter forbruk, til fast pris eller være inkludert i overnattingsprisen. Foto: Knut Randem.

Betalingsløsningen bør være enkel. Vipps er en grei løsning for gjester fra Norge, Danmark og Finland (Sverige blir med i løpet av høsten), men mer langveisfarende gjester får da problemer med å betale. Kontanter eller kortterminal er mulige løsninger. Vipps og PayPal i kombinasjon kan også fungere.

Hygiene, avstand og hygge
Beliggenhet kan være avgjørende for om bobilplassen din blir en suksess. Utsikt til natur eller sjø er alltid populært, men nærhet til bysentre eller attraksjoner er også gode kriterier. Det er umulig å si hva som gir deg suksess.

I tillegg til rådene over skal du få et par ekstra råd med på veien:

Avstand er viktig. De færreste liker å stå parkert som sild i tønne når de skal sove i bobilen. Dessuten finnes det regler for brannvern på områder med lovlig etablert camping. Der skal det blant annet være 4 meter mellom enhetene det soves i. Dersom du tillater at fortelt og markiser kan stå oppe om natta må du ta hensyn til det når du beregner størrelsen på plassene. En bobilplass er ingen campingplass så i de fleste tilfeller er det ikke aktuelt å sette opp fortelt. En markise kan enkelt trekkes inn om kvelden.

Du vil alltid høre noen si at avstandsreglene ikke gjelder på parkeringsplasser. Det er nok riktig, men når du organiserer en bobilplass er det nok lurt å se på regelverket og snakke med kommunen og brannvesenet. Norsk lovverk skiller nemlig ikke på parkering av bobiler og camping med bobil.

Drikkevannskran og slange for skylling av toalett bør holdes godt adskilt og merkes tydelig. Foto: Knut Randem.

Dersom du tilbyr vann bør du skille tydelig mellom hvilken kran som kan benyttes til å skylle toalettkassetten og hvilken kran som brukes til påfylling av drikkevann i bobilene. Disse to kranene bør ideelt være plassert på forskjellige steder slik at bobilen må flyttes fra tømming til vannfylling. Det er nemlig ikke alle som skjønner hvor lett det er å forurense en kran eller slange med bakterier.

Og til slutt: Tenk at det skal være litt hyggelig å bo på din bobilplass. I hvert fall om du vil at gjestene skal bli lenger enn en natt. La de få noe annet enn skrot å se på. Rydd opp. Plant gjerne noen busker eller trær for å gjøre plassen mer attraktiv.

Når plassen er klar for åpning gir du selvfølgelig et tips til vår datterside Bobilplassen.no hvor du får gratis oppføring.

Noen ganger er det nok å by på god utsikt. Her fra Hardanger bubilparkering. Foto: Knut Randem.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: 1. mars = 4 meter sikkerhetsavstand
Les også: Ingen forskjell på parkering og camping

Del dette med andre:

  3 comments for “Har du lyst til å lage en bobilplass?

  1. Lyst til å understreke noe som skrives om her. Fylle og tømmestasjoner. Det holder ikke at det er merket godt hva som er drikkevann og hva som er spylevann til dokassetten. Er det mulg å blande gjøres det! Mange som etablerer bobilplasser bruker dem åpenbart ikke selv.
    Tømme og fyllestasjon bør være adskilt så mye at du må flytte bilen mellom dem! Da unngår man også kø om formiddagen når alle skal videre fordi to av gangen kan tømme og fylle. Vi fyller aldri drikkevann der det er mulig å spyle kassetten med drikkevannslangen for vi vet av erfaring at det gjøres regelmessig.
    Så dukker det stadig opp slike automater for tømming og andre inrettninger man må lese bruksanvisning for å bruke. Maskiner som skal løse et problem som ikke eksisterer og i stede innfører et nytt problem. HELT unødvendig. Gjøre det enkelt og selvforklarende selv for nybegynnere som skal tømme og fylle for første gang. Mange med leiebil og har ingen erfaring fra før.

    Slik bør det gjøres:
    Tømmestasjon med en rustfri “døpefont”, 1 meter spyleslange og sluk til gråvann på lavt punkt der bilen står. Kjør 10 meter bort til krana med 8 meter drikkevannslange.

    • Vi trodde vi hadde vært tydelige om at kraner for skylling og fylling må plasseres på forskjellige steder. Takk for innspillet. Nå har vi gjort det tydeligere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *