Har du gjort denne tabben? Ikke start bilen!

Du fyller drivstoff på bobilen og oppdager at du har brukt bensinpumpa. De fleste bobiler går ikke på bensin, og du er ikke den eneste som har gjort denne tabben.

Feilfylling av drivstoff er en tabbe mange nordmenn gjør hvert år. Det blir dyrt om du starter motoren.

1 av 10 har fylt feil drivstoff på bilen sin. Hva du så gjør avgjør hvor dyrt det blir.

– Det kan koste deg alt fra 5000 til 100 000 kroner, avhengig av hva du gjør etterpå.

– Jeg tror folk stresser når de skal fylle, eller at de låner en bil som bruker annet drivstoff enn de er vant til. Det er veldig lett å glemme når du gjør alt på rutinen og alle typer drivstoff finnes på alle pumper, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring Roger Ytre-Hauge i en pressemelding.

Hvis du er uheldig og går i fyllefella er det bare en ting å gjøre:
– Ikke start bilen og ikke kjør noe sted. Det er mye dyrere med motorskade enn å ringe bergingsbilen. Det samme gjelder hvis du er usikker på om du har gjort feil. Da bør du ikke kjøre noe sted, sier Ytre-Hauge.

Det er stor variasjon mellom fylkene. I Innlandet har hele 17 prosent fylt feil drivstoff, men i Nordland har bare 4 prosent gjort denne tabben. Det viser tall fra Frendeundersøkelsen 2023 utført av Norstat.

Ikke start motoren!
Hvis du oppdager feilen før du har startet bilen er regningen ofte mellom 5000 og 10 000 kroner.

– Det er klart billigst. Ikke start bilen, men ring etter veihjelp og få den hentet. Flere steder i landet finnes det også bergingsselskaper som har egne biler som kan reparere på stedet. Da kommer de ut og tømmer tanken der du har fylt, sier Ytre-Hauge.

Tidobler regningen når du starter
– Men hvis du innser det etter at du har begynt å kjøre, kan det ha skjedd store skader i motoren. Den store skaden skjer når drivstoffet blir sugd inn i dyser og motor. Det er da regningen fort kan bli 100 000 kroner, sier Ytre-Hauge.

Slik merker du feilen
– Bilen hoster og harker, litt gradvis. Det blir ikke en plutselig stopp, men motoren din blir mer skadet jo lenger du kjører. Til slutt vil bilen stoppe, men du bør finne et egnet sted å svinge inntil så fort du merker at noe er galt, sier Ytre-Hauge.

Hvor gammel bilen er og hvor mye drivstoff du hadde igjen før fyllingen spiller inn på hvor fort motoren kneler.

– Nyere biler har mer følsomme elektroniske styringssystemer for drivstoff. Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt. Derfor kan skadeomfanget være større på nyere biler, sier han.

De fleste forsikringsselskaper har feilfylling av drivstoff som en del av sin standarddekning på bilforsikring med kasko. Denne inkluderer også veihjelp.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *