Halvparten av oss bryter loven på sommerferie

Halvparten av oss bryter loven med feriebildene våre i sommer. Unge voksne og østlendinger er verst i klassen på sosiale medier.

Du må få tillatelse av venner du tar bilder av før du publiserer på sosiale medier. Det holder ikke å si at bildet er ditt eller at du mener det er fint. Foto: iStock.

– Veldig mange av folks feriebilder er faktisk lovbrudd. Det holder ikke å si at bildet er ditt eller at du mener det er fint, sier produktsjef i Frende Forsikring, Einar Brekken i en pressemelding. Ved å dele bilder og personlige opplysninger kan du bryte straffe-, personopplysnings- og åndsverksloven.

– Blant 18-29 åringer er det bare 45 prosent som spør om lov. Veien fra et opptak til publisering er unnagjort på få sekunder, så det er lett for å glemme å spørre andre om det er greit, sier Brekken.

Tallene kommer frem i en ny undersøkelse Frende Forsikring har fått gjennomført.

Bare 53 prosent sier at de alltid spør om lov før de legger ut bilder. Blant folk som bor i Oslo og Akershus er det bare 47 prosent som alltid spør om lov.

Disse lovene bryter du
– Du må spørre først. Det er hovedregelen. Og hvis noen som er avbildet vil at du skal fjerne bildet eller videoen, uansett grunn, må du gjøre det. Det trenger ikke være innhold som viser fyll eller nakenhet, sier Einar Brekken. Et samtykke til å publisere noe kan når som helst trekkes tilbake.

Reglene gjelder uavhengig av om bildene publiseres på en nettside, blogg eller på sosiale medier.

– Det gjelder også om bildene deles i åpne og lukkede Facebook-grupper eller direktestreaming av video, selv om ingenting lagres, sier Rikard af Sandeberg, administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty.

Menn er sløvere enn kvinner
Frendeundersøkelsen viser at 60 prosent av kvinner spør om lov før de legger ut bilder, mens bare 45 av menn gjør det.

– Her må vi rett og slett skjerpe oss. Gjør det til rutine å spørre om lov. Husk at du er et forbilde for de rundt deg, spesielt barn, sier Brekken i Frende.

Tall fra Medietilsynet viser at mer enn halvparten av norske 16-åringer, 58 prosent av jenter og 50 prosent av gutter, har angret på innhold de har lagt ut på nettet.

– Hvis barna er vant til å bli spurt før du legger ut bilder av dem lærer de å respektere andres meninger og spørre sine egne venner før de legger ut bilder av dem på nettet. Det beste forbildet barnet ditt har er deg. Lær dem gode delingsrutiner i dag, så de slipper å angre på noe de har delt i etterkant, sier Brekken.

Kan føre til ID-tyveri
Ukritisk deling av private bilder og personlig informasjon kan være som en tur i godtebutikken for ID-tyver. Tall fra NorSis viser at 150.000 nordmenn har opplevd at noen har brukt identiteten deres til å begå straffbare handlinger i løpet av de siste to årene.

– Undersøkelsen til NorSis viser at menn og dem under 30 er mer utsatt. Det går hånd i hånd med undersøkelsen vår som tyder på at disse har en mer løssluppet holdning til deling av bilder generelt, sier Brekken.

– Du bør alltid ha et bevisst forhold til hva du deler og hvem som kan se bildene dine. De kan bli brukt imot deg, sier Sandeberg i cxLoyalty.

Bildene kan fortelle tyver at huset ditt står tomt. Personlige opplysninger kan brukes av ID-tyver til å misbruke identiteten din. Og bilder du sender av deg selv kan bli spredt på nett. For å nevne noe.

– Mange tenker ikke over faren det er å ha åpen profil på sosiale medier. Når kontoen din er åpen kan hvem som helst få tak i bildene og misbruke dem, sier Einar Brekken.

Sjekk om du har dekning for nettmisbruk
Hvis bilder eller informasjon først er spredt er det vanskelig å stoppe. Da bør du sjekke om forsikringen din kan hjelpe deg. Noen selskap hjelper deg hvis du er blitt misbrukt på nett.

– Det er en stor og tidkrevende jobb å skulle ta opp kampen mot nettmisbruk selv. Da er det godt å kunne få hjelp av forsikringen til å spore opp og fjerne materialet så langt det lar seg gjøre, sier Einar Brekken i Frende Forsikring. Forsikringsselskapet kan også gi deg gode råd for å unngå nettmisbruk.

FAKTA: Huskeregler om bilder av barn
Andres barn: Samtykke må innhentes av en av foreldrene.
Egne barn:
– Når barnet er fylt 7 år, har det rett til å få si sin mening om saken.
– Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.
– Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om et bilde kan publiseres.
Du finner flere råd om barn, nettvett og personvern på www.barnevakten.no, www.dubestemmer.no og www.datatilsynet.no

FAKTA: Hva er nettmisbruk?
Nettmisbruk kan for eksempel være:

Bilder og videoer på avveie
Krenkende kommentarer eller trusler
Personlige opplysninger spredt av andre
Hacking av e-post, mobil eller pc
Falske profiler på sosiale medier
Mobbing eller uthenging av barn på nett
Stjålet informasjon som brukes til utpressing
Kilde: cxLoyalty og Frende Forsikring

TIPS: Har noen lagt ut bilder av deg som du vil ha fjernet?
Kontakt personen som har lagt det ut og be om å få det fjernet.
Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd.
Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt forsikringsselskapet ditt. Hvis selskapet dekker nettmisbruk vil de ta saken videre.
Kilde: cxLoyalty og Frende Forsikring

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “Halvparten av oss bryter loven på sommerferie

    • Det er helt korrekt. Det er i de private eller semi-private sammenhengene hvor loven verner de fotograferte mot publisering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *